Ψηφιακή Στρατηγική

Στις 14 Μαρτίου το ΣτΕ αποφασίζει για τις νέες ταυτότητες

Στην έδρα του Συμβουλίου της Επικρατείας θα οδηγηθούν στις 14 Μαρτίου οι διαφορές των εταιρειών που συμμετέχουν στο έργο για τις νέες ταυτότητες, μετά την νέα αναβολή που πήρε η συζήτηση των προσφυγών των εταιρειών που συμμετείχαν στην διαγωνιστική διαδικασία.

Πιο συγκεκριμένα, στον μειοδοτικό διαγωνισμό του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την δημιουργία  του νέου ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος εντύπων ασφαλείας (ΟΠΣΕΑ), συμπεριλαμβανομένης της νέας ταυτότητας – κάρτας πολίτη που θα αντικαταστήσει, μεταξύ άλλων, τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ, είχαν προσκληθεί, αρχικά, να συμμετάσχουν εταιρείες απ’ όλο τον κόσμο, ενώ τελικά συμμετείχαν 5 κοινοπραξίες εταιρειών. Το έργο είναι προϋπολογισμού 515 εκατ. ευρώ

Στην τελική φάση του διαγωνισμού προκρίθηκαν τρεις ενώσεις εταιρειών, από τις πέντε που είχαν εκδηλώσει αρχικά ενδιαφέρον:

  • η κοινοπραξία της γαλλικής Thales (ελέγχει την Gemalto) με τον όμιλο Quest (Unisystems) και την ιαπωνική Toppan Printing που διαχειρίζεται σήμερα το σύστημα έκδοσης διαβατηρίων,
  • η κοινοπραξία της γερμανικής Veridos (που διατηρεί μονάδα παραγωγής εντύπων ασφαλείας στη χώρα μας μέσω της Veridos Matsoukis) με τον ΟΤΕ και την Byte και
  • η κοινοπραξία της Βελγικής Zetes (ελέγχει την ισραηλινή Pitkit Zetes Smartech που διαχειρίζεται το σύστημα εντύπων ασφαλείας του Ισραήλ) με την Space Hellas.

Οι τρεις κοινοπραξίες προσέφυγαν στα διοικητικά δικαστήρια με στόχο την απόρριψη για τεχνικούς λόγους των προσφορών των άλλων 2 εταιρειών πριν ανοίξουν οι οικονομικές προσφορές.

Ταυτόχρονα, στα δικαστήρια προσέφυγαν και οι άλλες δύο κοινοπραξίες:

  • η αμερικανικών συμφερόντων Idemia (γαλλική εταιρεία που είχε εξαγοραστεί από την αμερικανική Advent International) με τη Neurosoft και,
  • η κοινοπραξία του Γαλλικού Εθνικού Τυπογραφείου με την Inform Λύκος (Austria Card)

οι οποίες πιέζουν με κάθε τρόπο ώστε να ανατρέψουν την απόφαση της επιτροπής, προκειμένου να μπορέσουν να μπουν ξανά στον διαγωνισμό.

Η συζήτηση των προσφυγών αναμένεται να ολοκληρωθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο κατά πάσα πιθανότητα θα κληθεί σε μια συνεδρίαση να λύσει τον Γόρδιο Δεσμό του διαγωνισμού.

Αρχικός στόχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, αλλά και του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης που εμπλέκεται για την ψηφιακή ταυτοποίηση, ήταν να εκδοθούν οι πρώτες ταυτότητες στο πρώτο εξάμηνο του 2022. Επειδή θα υποστηρίζουν το τεχνολογικό πρότυπο eIDAS, που προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεν θα λειτουργούν μόνο ως έγγραφα ταυτοποίησης αλλά και ως «κλειδιά» για συναλλαγές μέσω Διαδικτύου με τον δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα, γι’ αυτό και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης έχει κατ’ επανάληψη τονίσει ότι οι νέες ταυτότητες αποτελούν το κλειδί για την ψηφιακή μετάβαση.

Ο ανάδοχος του διαγωνισμού δεν θα αναλάβει να εκδίδει μόνο τις νέες ταυτότητες, αλλά και σειρά άλλων εντύπων ασφαλείας, από διπλώματα οδήγησης μέχρι ειδικές κάρτες για τους μετανάστες, κ.λπ. Το έργο είναι προϋπολογισμού 515 εκατ. ευρώ

Η σύμβαση θα είναι δεκαετής, με δυνατότητα παράτασης για άλλα πέντε έτη, με τον ανάδοχο να χρηματοδοτεί αρχικά την εγκατάσταση των υποδομών και στη συνέχεια να εισπράττει το παράβολο από την έκδοση νέων εντύπων ασφαλείας, το οποίο έχει οριστεί στα 10 ευρώ.

close menu