Διεθνή

Στην Ιρανή Ναργκίς Μοχαμαντί το Νόμπελ Ειρήνης 2023

Η Μοχαμαντί βραβεύεται για τον αγώνα της ενάντια στην καταπίεση των γυναικών στο Ιράν και την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Το Νόμπελ Ειρήνης 2023 απονέμεται στη Narges Mohammadi για τον αγώνα της κατά της καταπίεσης των γυναικών στο Ιράν και τον αγώνα της για την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας για όλους, όπως ανακοίνωσε η νορβηγική επιτροπή των βραβείων.

Το φετινό βραβείο Ειρήνης αναγνωρίζει επίσης τις εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπων που διαδήλωσαν ενάντια στις πολιτικές διακρίσεων και καταπίεσης του θεοκρατικού καθεστώτος της Τεχεράνης που στοχεύουν στις γυναίκες.

Η Mohammadi αγωνίζεται για την ελευθερία της έκφρασης και το δικαίωμα της ανεξαρτησίας, καθώς και κατά των κανόνων που επιβάλλουν στις γυναίκες να παραμένουν κρυμμένες και να καλύπτουν το σώμα τους. Τα αιτήματα ελευθερίας που εκφράζουν οι διαδηλωτές δεν αφορούν μόνο τις γυναίκες, αλλά το σύνολο του πληθυσμού. Υποστηρίζει τον αγώνα των γυναικών για το δικαίωμα να ζήσουν μια πλήρη και αξιοπρεπή ζωή. Αυτός ο αγώνας σε όλο το Ιράν έχει αντιμετωπιστεί με διώξεις, φυλακίσεις, βασανιστήρια, ακόμη και θάνατο.

Ο γενναίος αγώνας της είχε τεράστιο προσωπικό κόστος, καθώς το ιρανικό καθεστώς την έχει συλλάβει 13 φορές, την έχει καταδικάσει πέντε φορές και την έχει καταδικάσει συνολικά σε 31 χρόνια φυλάκισης και 154 μαστιγώσεις. Σημειώνεται ότι η ίδια εξακολουθεί να βρίσκεται στη φυλακή.

close menu