Τεχνολογίες

Στα δικαστήρια πάει η Apple την Ισραηλινή εταιρεία που έφτιαξε το Pegasus

Η Apple μήνυσε την NSO Group, την ισραηλινή εταιρεία που πουλά λογισμικό σε κυβερνητικές υπηρεσίες και αρχές επιβολής του νόμου που τους επιτρέπει να “χακάρουν” iPhone και να “διαβάζουν” τα δεδομένα σε αυτά, συμπεριλαμβανομένων μηνυμάτων και άλλων επικοινωνιών.

Νωρίτερα φέτος, η Διεθνής Αμνηστία δήλωσε ότι ανακάλυψε πρόσφατα μοντέλα iPhone που ανήκουν σε δημοσιογράφους και δικηγόρους για τα ανθρώπινα δικαιώματα που είχαν “μολυνθεί” με το εν λόγω κακόβουλο λογισμικό της NSO.

Η Apple δήλωσε την Τρίτη σε ανακοίνωσή της ότι οι επιθέσεις στόχευσαν μόνο έναν μικρό αριθμό πελατών και είπε την Τρίτη ότι θα ενημερώσει τους χρήστες iPhone που ενδέχεται να έχουν στοχοποιηθεί από το λογισμικό, το οποίο αποκαλεί FORCEDENTRY.

Η Apple δήλωσε την Τρίτη ότι διόρθωσε τα ελαττώματα που επέτρεπαν στο λογισμικό του Ομίλου NSO να έχει πρόσβαση σε ιδιωτικά δεδομένα iPhone με επιθέσεις “zero-click” όπου το κακόβουλο λογισμικό παραδίδεται μέσω μηνύματος κειμένου.

Το spyware χρησιμοποιήθηκε για να επιτεθεί σε μικρό αριθμό χρηστών της Apple παγκοσμίως με επικίνδυνο κακόβουλο λογισμικό και λογισμικό υποκλοπής spyware. Η αγωγή της Apple επιδιώκει να απαγορεύσει στην NSO Group να βλάπτει περαιτέρω άτομα χρησιμοποιώντας τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της Apple.

“Φορείς που χρηματοδοτούνται από το κράτος όπως ο Όμιλος NSO ξοδεύουν εκατομμύρια δολάρια σε εξελιγμένες τεχνολογίες επιτήρησης χωρίς αποτελεσματική λογοδοσία. Αυτό πρέπει να αλλάξει”, δήλωσε ο Craig Federighi, ανώτερος αντιπρόεδρος της Apple. “Οι συσκευές Apple είναι το πιο ασφαλές καταναλωτικό υλικό στην αγορά, αλλά οι ιδιωτικές εταιρείες που αναπτύσσουν λογισμικό υποκλοπής με κρατική χρηματοδότηση έχουν γίνει ακόμη πιο επικίνδυνες. Ενώ αυτές οι απειλές για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο επηρεάζουν μόνο έναν πολύ μικρό αριθμό πελατών μας, λαμβάνουμε κάθε επίθεση στους χρήστες μας πολύ σοβαρά και εργαζόμαστε διαρκώς για να ενισχύσουμε την ασφάλεια και την προστασία απορρήτου στο iOS για να διατηρούμε ασφαλείς όλους τους χρήστες μας.”

Η Meta και η θυγατρική του Facebook WhatsApp μηνύουν επίσης χωριστά την NSO Group.

close menu