Κινητά τηλέφωνα & Tablets

Σε χαμηλό 11ετίας οι πωλήσεις smartphones στην Ευρώπη

Εξαίρεση αποτέλεσε η Ρωσία, η οποία αντίθετα σημείωσε ανάπτυξη πωλήσεων 4% σε ετήσια βάση.

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 11 ετών βρέθηκαν οι πωλήσεις smartphones στην Ευρώπη το 2ο τρίμηνο του 2023. Η αγορά μειώθηκε κατά 12%, σημειώνοντας τον χαμηλότερο τριμηνιαίο όγκο από το 1ο τρίμηνο του 2012.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Counterpoint Research (Market Monitor), οι πωλήσεις smartphones, κατά το 2ο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, μειώθηκαν ποσοστιαία κατά 14% – σε ετήσια βάση – στη Δυτική Ευρώπη. Την ίδια στιγμή, η πτώση στην Ανατολική Ευρώπη ήταν πιο ελεγχόμενη και κινήθηκε ποσοστιαία στο 8%, παρά τη γενικότερη γεωπολιτική αστάθεια στην περιοχή και τη συνεπακόλουθη οικονομική αβεβαιότητα.

Ενδεικτικό της κατήφειας, που επικρατεί και στην ευρωπαϊκή αγορά smartphones – όπως άλλωστε και στην παγκόσμια – είναι ότι όλες οι μεγάλες χώρες της περιοχής παρουσίασαν αδύναμες επιδόσεις το 2ο τρίμηνο του 2023.

Εξαίρεση αποτέλεσε η Ρωσία, η οποία αντίθετα σημείωσε ανάπτυξη πωλήσεων 4% σε ετήσια βάση. Ωστόσο, όπως σχολιάζουν οι αναλυτές, αυτή η επίδοση συνδέεται κυρίως με τις χαμηλότερες αποστολές το 2ο τρίμηνο του 2022 – το πρώτο πλήρες τρίμηνο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, τις επακόλουθες κυρώσεις και την έξοδο σημαντικών παικτών smartphones από την αγορά.

Γιατί πέφτει η αγορά

“Η αγορά είναι απίθανο να κάνει πλήρη ανάκαμψη φέτος. Και το 2023, οι αποστολές smartphones αναμένεται να είναι χαμηλότερες από το 2022, σημειώνοντας διαδοχικά χαμηλά και το τρέχον έτος, όπως συνέβη και πέρσι”, εκτιμά η Counterpoint. Η εκτίμηση αυτή συνδέεται εν μέρει με τις οικονομικές συνθήκες, οι οποίες επηρεάζουν δυσμενώς την αγοραστική συμπεριφορά των καταναλωτών.

“Ωστόσο, παρά τους χαμηλούς όγκους αποστολών, οι επερχόμενες εκδόσεις του iPhone της Apple και των πτυσσόμενων συσκευών της Samsung είναι πιθανό να τονώσουν τους όγκους των πωλήσεων κατά τα επόμενα τρίμηνα”, αναφέρει η εταιρεία.

close menu