Υποδομές

Ψηφιακός και «πράσινος» ο Πύργος του Πειραιά

Παρά τις αντιξοότητες από τη δεκαετία του '70 μέχρι και τις πολλαπλές κρίσεις των τελευταίων ετών, ο Πύργος του Πειραιά ετοιμάζεται να δείξει το νέο του πρόσωπο από το φθινόπωρο

Τρία χρόνια αφού «έπεσαν» οι υπογραφές – τον Ιούλιο του 2020, για την 99ετή σύμβαση παραχώρησης από τον δήμο του Πύργου Πειραιά, ο εμβληματικός ουρανοξύστης του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας είναι έτοιμος να παρουσιάσει το νέο του πρόσωπο.

Παρά τις αντιξοότητες από τη δεκαετία του ’70 μέχρι και τις πολλαπλές κρίσεις των τελευταίων ετών, ο Πύργος του Πειραιά ετοιμάζεται να δείξει το νέο του πρόσωπο από το φθινόπωρο, μετά από μία επένδυση που ξεπέρασε τα 78 εκατ. ευρώ. Με 22 ορόφους και ύψος 88 μέτρα, ο Πύργος του Πειραιά, θα περιλαμβάνει γραφεία, καταστήματα και εστίαση. Το προσεχές διάστημα, παραδίδονται στον όμιλο της Ιnditex οι χώροι στο ισόγειο, τον 1ο και 2ο όροφο συνολικής επιφάνειας 5.850 τ.μ. για τη διαμόρφωση των καταστημάτων Ζara και Zara Home, όπως και στην JD Sports για ένα από τα μεγαλύτερα καταστήματα αθλητικών ειδών, άνω των 1.000 τ.μ., στο ισόγειο.

Σε επίπεδο γραφειακών εγκαταστάσεων, η εταιρεία Dialectica είναι η πρώτη που θα εγκατασταθεί τον ερχόμενο Νοέμβριο. Στο μεταξύ, η Piraeus Tower Α.Ε., ως φορέας της επένδυσης με το κοινοπρακτικό σχήμα των Dimand, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και Prodea Investments, προχωρά και σε νέες μισθώσεις, που θα ανακοινωθούν το προσεχές διάστημα. Υπολογίζεται ότι μέχρι στιγμής έχουν «κλείσει» οι συμφωνίες εκμίσθωσης για το 70% και πλέον από τα συνολικά 34.600τ.μ. του πύργου.

Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στην εντυπωσιακή εξωτερική όψη που θα έχει ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο, με τις τοποθετήσεις των ειδικών περσίδων από το συνεργείο εναεριτών. Ο 22ος και τελευταίος όροφορς έχει θέα 360 μοιρών που φτάνει μέχρι την Ακρόπολη.

Σημειώνεται ότι η Piraeus Tower χρηματοδοτεί με δωρεά στον ΟΛΠ και τον δήμο τη μελέτη για τη νέα πεζογέφυρα που θα κάνει πιο εύκολη την πρόσβαση προς το νέο τοπόσημο του λιμανιού. Η πρόσβαση είναι εύκολη με όλα τα μέσα μεταφοράς και εξυπηρετείται από το μετρό με τους σταθμούς Μετρό Πειραιάς και Δημοτικό Θέατρο, τον σταθμό Αγία Τριάδα του τραμ και τον Προαστιακό Σταθμό του Πειραιά.

Ο νέος Πύργος του Πειραιά διαθέτει υπερσύγχρονα ψηφιακά και «πράσινα» χαρακτηριστικά: έχει σκαναριστεί και ψηφιοποιηθεί με τεχνολογία ΒΙΜ, με όλα του τα συστήματα να ελέγχονται ηλεκτρονικά και με αυτόνομη λειτουργία κάθε ορόφου. Επιπλέον, ο πύργος στοχεύει στην πιστοποίηση LEED Platinum, την υψηλότερη βαθμίδα του πιο διαδεδομένου συστήματος αξιολόγησης αειφόρων κτιρίων, αλλά και στην πιστοποίηση WELL, που αφορά στην υγεία και ευεξία των χρηστών. Στην πρόσοψη, οι κατακόρυφες και οριζόντιες περσίδες είναι ρυθμισμένες έτσι ώστε να περιορίζεται κατά 45% η έκθεσή της στον ήλιο, μειώνοντας ουσιαστικά την συνολική ενεργειακή ζήτηση του κτιρίου.

Τα 1.000 τετραγωνικά μέτρα της φύτευσης πάνω στον πύργο θα αρδεύονται μέσω ενός έξυπνου ψηφιακού συστήματος με 100% βρόχινο νερό, ενώ στο υπόγειο έχουν τοποθετηθεί τρεις γεννήτριες που θα τον τροφοδοτούν σε περίπτωση διακοπής ρεύματος. Στην κορυφή του θα τοποθετηθούν 500 τ.μ. φωτοβολταϊκών για την καθημερινή ηλεκτροδότηση των κοινόχρηστων χώρων.

close menu