Ψηφιακός Μετασχηματισμός

Ψηφιακή πλατφόρμα για την ενδοσχολική βία – Ψηφιοποιείται το θέμα των απουσιών

Ανάμεσα στα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην πλατφόρμα υπάρχει και ένα ερωτηματολόγιο της καταγραφής του εκάστοτε περιστατικού, ενώ υπάρχει σχετική καρτέλα με την περιγραφή της βίας

Την εθνική στρατηγική και την εκστρατεία ενημέρωσης για την καταπολέμηση της ενδοσχολικής βίας και του bullying παρουσίασε την Τρίτη ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στο 3ο Γυμνάσιο Πολίχνης.

Στην εκδήλωση προβλήθηκε ένα σκληρό σποτ, όπως το χαρακτήρισε ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης προκειμένου να αναδειχθεί η αλήθεια, ενώ αναφέρθηκε και στην πλατφόρμα στην οποία θα δηλώνονται τα περιστατικά ενδοσχολικού εκφοβισμού, για την οποία τόνισε πως από μόνη της δεν επαρκεί.

Η καμπάνια έχει ως στόχο να μπορέσει κάποιος να πει τη δική του ιστορία. «Θέλουμε να ενοχοποιήσουμε τη βία στα σχολεία», υπογράμμισε ο Κυριάκος Πιερρακάκης. Αμέσως μετά, παρουσίασε την ειδική ψηφιακή πλατφόρμα για την ενδοσχολική βία και τον εκφοβισμό. Ανάμεσα στα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην πλατφόρμα υπάρχει και ένα ερωτηματολόγιο της καταγραφής του εκάστοτε περιστατικού, ενώ υπάρχει σχετική καρτέλα με την περιγραφή της βίας, δηλαδή αν πρόκειται για ψυχολογική, σωματική κλπ.

Διπλασιάστηκαν οι ψυχολόγοι στα σχολεία, σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας, κάτι που θα αναδείξει ακόμα περισσότερο το πρόβλημα της ενδοσχολικής βίας, ενώ αναμένεται οι ψυχολόγοι να συμβάλουν στη μείωση του αριθμού των περιστατικών. Τόνισε επίσης πως θα ακολουθήσει διαδικασία επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών όλων των σχολείων της χώρας.

«Πρέπει να καλλιεργήσουμε μία κουλτούρα κοινωνικού κεφαλαίου, σεβασμού και αλληλεγγύης μέσα στο σχολείο», υπογράμμισε ο υπουργός.

Στη συνέχεια, εξήγησε τις δράσεις του ενεργού πολίτη ενώ αναφέρθηκε πως μέσα στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και οι σχολικές εκδρομές.

Ο νέος σχολικός κανονισμός

Παρουσίασε τον νέο σχολικό κανονισμό λειτουργίας των σχολείων, ο οποίος θα ισχύει από τον Σεπτέμβριο. Τόνισε μάλιστα, πως οι γονείς των παιδιών θα πρέπει να υπογράψουν τον σχετικό κανονισμό.

Ψηφιοποιείται το θέμα των απουσιών, ενώ εξήγησε πως «πρέπει να θεραπευτεί το συγκεκριμένο πρόβλημα», ενώ θα απαγορεύεται η διαγραφή απουσιών ενός μαθητή από τον σύλλογο των καθηγητών.

Θα επανέλθει ο διαχωρισμός μεταξύ δικαιολογημένων και αδικαιολόγητων απουσιών. Δεν θα υπάρχουν πλέον οι 114 αδικαιολόγητες απουσίες. Θα υπάρχει προσμέτρηση για καθυστέρηση. Μέχρι τις δύο ημέρες θα μπορούν να τις δικαιολογούν οι γονείς, ενώ για τις επιπλέον θα απαιτείται ιατρική γνωμάτευση.

Αναφορικά με τα κινητά τηλέφωνα, ο Κυριάκος Πιερρακάκης τόνισε ότι το κινητό τηλέφωνο με τα πολύ βαριά περιστατικά «πάνε μαζί». «Αυτόν τον κύκλο, πρέπει να τον σπάσουμε», υπογράμμισε. Οι συνέπειες όταν χρησιμοποιείται κινητό τηλέφωνο σε περιστατικά ενδοσχολικής βίας θα είναι η αποβολή μίας έως πέντε ημερών, αυτοτελώς από τον σύλλογο καθηγητών.

Σε περίπτωση που υπάρξει ανάρτηση-διαρροή στο διαδίκτυο προσωπικών στιγμών μαθητών, τότε η συνέπεια θα είναι η ακαριαία αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος.

Αμέσως μετά, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέβηκε στο βήμα και άκουσε μαρτυρίες από μαθητές και εκπαιδευτικούς.

close menu