Οικονομία

Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Ποιες επιχειρήσεις παίρνουν σειρά

Στόχος να εφαρμοστεί το μέτρο στο σύνολο της οικονομίας αλλά με διαφοροποιήσεις ανά κλάδο, μέσα σε ένα χρόνο. Αναλυτικά ο σχεδιασμός. Ποια είναι τα κίνητρα που θα δοθούν.

Ένα σημαντικό βήμα για τη μείωση της γραφειοκρατίας θεωρείται η κατάργηση της υποχρέωσης των επιχειρήσεων να προδηλώνουν στο πληροφοριακό σύστημα Εργάνη τις υπερωρίες αλλά και το ωράριο εργασίας, υπό την αυστηρή προϋπόθεση βέβαια να εφαρμόζουν την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, όπως περιλαμβάνεται στο υπό δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας.

Η ψηφιακή κάρτα εργασίας έχει χαρακτηριστεί εμβληματικό μέτρο, που ξεκίνησε από τις τράπεζες και τα μεγάλα σούπερ μάρκετ, επεκτάθηκε σε ασφαλιστικές εταιρείες και εταιρείες φύλαξης, ενώ αυτό το διάστημα «τρέχει» η διαδικασία εφαρμογής του στις ΔΕΚΟ.

Η διαδικασία ξεκίνησε προεκλογικά και εμβόλιμα, με αφορμή το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη και αναμένεται να ολοκληρωθεί το επόμενο διάστημα. Βάσει του σχεδιασμού, αμέσως μετά, σειρά θα πάρει η Βιομηχανία, σημαντικό κομμάτι της εγχώριας επιχειρηματικότητας, που έχει όμως ιδιαίτερες δυσκολίες, καθώς η οργάνωση του χρόνου εργασίας εκεί έχει πολλές και διαφορετικές μορφές, με έως και 3 βάρδιες στις περιπτώσεις επιχειρήσεων 24ωρης λειτουργίας, διαλείμματα, διευθέτηση του χρόνου εργασίας κ.λπ.

Ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης εμφανίζεται πάντως αποφασισμένος να εφαρμόσει το μέτρο στο σύνολο των επιχειρήσεων, σταδιακά και με διαφοροποιήσεις, προκειμένου να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία μέσα σε ένα χρόνο. Όπως χαρακτηριστικά δηλώνει στις δημόσιες εμφανίσεις του, η ψηφιακή κάρτα εργασίας θα ξεκινήσει σιγά σιγά, από το τέλος αυτού του μήνα, να εφαρμόζεται και σε υπόλοιπες εταιρείες, ενώ θα κινηθεί και προς τις μικρότερες επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τον υπουργό, ήδη έχει ξεκινήσει διάλογος με τους κλάδους της οικονομίας για να εφαρμοστεί με τρόπο που θα συνδέεται με τη λειτουργία των επιχειρήσεων κάθε κλάδου. Στην πράξη, θα εκδοθούν διαφορετικές υπουργικές αποφάσεις που θα ξεκαθαρίζουν το τοπίο ανά κλάδο, προκειμένου «να μην υπάρχει παρεξήγηση πώς θα χρησιμοποιηθεί αυτή η κάρτα, πώς θα τη χτυπάει ο εργαζόμενος και πώς θα την εφαρμόζει η επιχείρηση».

Ήδη στο εργασιακό νομοσχέδιο που βρίσκεται σε διαβούλευση, υπάρχει μια σειρά διατάξεων για τις επιχειρήσεις που θα κάνουν χρήση της ψηφιακής κάρτας εργασίας. Αν και σύμφωνα με τον σχεδιασμό, οι διατάξεις δημιουργήθηκαν για να λειτουργήσουν ως κίνητρο εφαρμογής της κάρτας εκτός του χρονοδιαγράμματος, οι ειδικοί εκτιμούν ότι στην πράξη θα λειτουργήσουν ευεργετικά για τις επιχειρήσεις, όταν η χρήση της ψηφιακής κάρτας καταστεί υποχρεωτική για τον κλάδο τους.

Για παράδειγμα, δεν θα χρειάζεται να προχωρούν σε προαναγγελίες όχι μόνο των υπερωριών αλλά και του ωραρίου εργασίας, γεγονός που θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση του γραφειοκρατικού βάρους, χωρίς όμως να χάνεται ο έλεγχος, αφού όλα θα φαίνονται στο Εργάνη, από τα χτυπήματα της ψηφιακής κάρτας εργασίας.

Στην πράξη, η έναρξη και η λήξη του χρόνου εργασίας καθώς και η νόμιμη υπέρβαση του δηλωθέντος ωραρίου θα αποδεικνύεται σε πραγματικό χρόνο, μειώνοντας το υπέρμετρο διοικητικό βάρος για τις επιχειρήσεις που κάνουν χρήση της ψηφιακής κάρτας.

Από την πλευρά του βέβαια, μέσω της εφαρμογής MyErgani, και ο εργαζόμενος θα μπορεί να ελέγχει σε πραγματικό χρόνο τον συνολικό χρόνο εργασίας του. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο νομοσχέδιο, «οι εργοδότες, των οποίων οι επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις έχουν ενταχθεί στο ηλεκτρονικό σύστημα μέτρησης του χρόνου εργασίας με τη χρήση της ψηφιακής κάρτας εργασίας για τους εργαζομένους τους με εξαρτημένη εργασία, δύνανται να μην καταχωρίζουν στο Πληροφοριακό Σύστημα Εργάνη ΙΙ τις αλλαγές ή την τροποποίηση του ωραρίου εργασίας ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας ή της υπερωριακής απασχόλησης, πριν από την έναρξη πραγματοποίησής τους.

Εφόσον τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα διαπιστώσουν ότι η σήμανση της ψηφιακής κάρτας εργασίας δεν τακτοποιείται με την αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου εργασίας ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας ή υπερωριακή απασχόληση των εργαζομένων, στον εργοδότη επιβάλλεται πρόστιμο 10.500 ευρώ ανά εργαζόμενο, στην ψηφιακή κάρτα του οποίου δεν είναι δυνατή η ανωτέρω ταυτοποίηση. Έτσι, και μόνο για τις περιπτώσεις της ψηφιακής κάρτας εργασίας, το πρόστιμο για την υποδηλωμένη εργασία εξισώνεται με αυτό για την αδήλωτη.

Πηγή: Euro2day.gr

close menu