Επιχειρήσεις

Προτάσεις στις ρυθμιστικές αρχές της Γαλλίας κατέθεσε η Google

Προτάσεις στις ρυθμιστικές αρχές της Γαλλίας κατέθεσε η Google, με τις οποίες περιγράφει το πώς θα κινηθεί στη διαφωνία που έχει προκύψει με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία και τους εκδότες αναφορικά με τις πληρωμές για το περιεχόμενο ειδήσεων που κάνει χρήση, όπως ανέφεραν με από κοινού ανακοίνωσή τους η εποπτική αρχή και η αμερικανική τεχνολογική εταιρεία.  Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η γαλλική Αρχή Ανταγωνισμού θα υποβάλει αυτές τις προτάσεις σε δημόσια διαβούλευση και τα εμπλεκόμενα μέρη έχουν περιθώριο να καταθέσουν τις απαντήσεις τους έως τις 31 Ιανουαρίου 2022.

Οι ειδησεογραφικοί οργανισμοί, οι οποίοι χάνουν έσοδα από τις διαφημίσεις σε διαδικτυακές πλατφόρμες όπως αυτές της Google και του Facebook, εκφράζουν για χρόνια τη δυσαρέσκεία τους, για το γεγονός ότι οι τεχνολογικές εταιρείες κάνουν χρήση του περιεχομένου τους στα αποτελέσματα αναζήτησης ή σε άλλες λειτουργίες, δίχως να καταβάλουν πνευματικά δικαιώματα.

Ως μέρος των προτάσεών της, η Google δεσμεύεται να διαπραγματευτεί καλή τη πίστη με τα πρακτορεία ειδήσεων και τους εκδότες για το ποσό που θα καταβάλει για να κάνει χρήση του περιεχομένου τους. Παράλληλα, δεσμεύθηκε να καταθέσει την προσφορά της για το ποσό που θα καταβάλει εντός τριών μηνών από τότε που ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις.

Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί μια συμφωνία, τότε θα απευθυνθεί σε ένα διαιτητικό δικαστήριο, το οποίο θα είναι εκείνο που θα αποφασίσει για το τελικό ποσό.

Σύμφωνα με ανάρτηση της αμερικανικής τεχνολογικής εταιρείας, οι προτάσεις της υπογραμμίζουν την επιθυμία της να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στη διαμάχη για τα πνευματικά δικαιώματα.

Τον περασμένο Νοέμβριο, η Google άρχισε να καταβάλει πληρωμές στο Agence France-Presse για το ειδησεογραφικό περιεχόμενο που κάνει χρήση, σε μια συμφωνία που ακολουθεί τη θέσπιση του νόμου περί πνευματικών δικαιωμάτων και των «γειτονικών δικαιώματων», απαιτώντας από τις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες να ξεκινήσουν συνομιλίες με τους εκδότες οι οποίοι απαιτούν να πληρώνονται για τη δημοσίευση του περιεχομένου τους.

close menu