Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Πρόστιμο 405 εκατ. ευρώ στο Instagram για την διαχείριση δεδομένων ανηλίκων

Οι ρυθμιστικές αρχές στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας φέρονται να επιβάλλουν πρόστιμο 405 εκατ. ευρώ στη μητρική Meta Platforms του Instagram για εικαζόμενες παραβιάσεις των κανόνων που σχετίζονται με το χειρισμό των δεδομένων των εφήβων.

Το πρόστιμο από την Επιτροπή Προστασίας Δεδομένων (DPC) της χώρας αναφέρθηκε από πολλά ειδησεογραφικά πρακτορεία, με την βρετανική εφημερίδα The Guardian να αναφέρει ότι επέτρεψε σε χρήστες ηλικίας μεταξύ 13 και 17 ετών να δημιουργήσουν επαγγελματικούς λογαριασμούς που εμφανίζουν δημόσια διευθύνσεις email και αριθμούς τηλεφώνου.

Η πολιτική του Instagram προφανώς αντιβαίνει τους γενικούς κανόνες προστασίας δεδομένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (GDPR). Η επιβολή του προστίμου έπεται διετούς έρευνας από τη ρυθμιστική αρχή, η οποία φέρεται να αποκάλυψε επίσης μια πολιτική της πλατφόρμας σύμφωνα με την οποία οι έφηβοι μπορούσαν να ανοίξουν λογαριασμούς που είχαν οριστεί ως δημόσιοι από προεπιλογή.

Το Reuters ανέφερε ότι η εταιρεία σχεδιάζει να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης, σημειώνοντας ότι διαφωνεί με τον τρόπο υπολογισμού του προστίμου. Εκπρόσωπος της Meta Platforms σχολίασε ότι η πλατφόρμα διαθέτει διάφορες λειτουργίες για να κρατά τα παιδιά ασφαλή στο Instagram.

Τα αποτελέσματα της έρευνάς της και οι λεπτομέρειες του προστίμου αναμένεται να δημοσιευτούν πλήρως από το DPC την επόμενη εβδομάδα. 

close menu