Τράπεζες

«Πράσινο φως» σε servicers και εταιρείες πιστώσεων να παρέχουν κάθε είδους δάνεια

Δάνεια κάθε είδους σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, που για διάφορους λόγους βρίσκονται αποκλεισμένοι από το τραπεζικό σύστημα θα μπορούν να δίνουν οι servicers, αλλά και οι εταιρείες πιστώσεων, επεκτείνοντας τη δραστηριότητά τους σε μία αγορά που έως σήμερα μονοπωλείται από τους συστημικούς Ομίλους.

Μέσω του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών που τέθηκε, από χθες Πέμπτη και έως τις 22 Νοεμβρίου,  σε δημόσια διαβούλευση δίνεται το «πράσινο φως» ώστε οι συγκεκριμένες εταιρείες να χορηγούν κάθε είδους πιστώσεων (στεγαστικών και επιχειρηματικών), συμπεριλαμβανομένης και της αναδιάρθρωσης υφιστάμενου δανείου που χορηγείται από άλλο πιστωτικό ή χρηματοδοτικό ίδρυμα.

Πρόκειται για μία δυνατότητα που δινόταν στους μεν, servicers αποκλειστικά για τα δάνεια που διαχειρίζονταν και, όπως επισημαίνει η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), ουδέποτε αξιοποίησαν και στις δε, εταιρείες πιστώσεων μόνο για τα καταναλωτικά δάνεια. Πλέον οι πιστώσεις θα παρέχονται με αποκλειστικό σκοπό την αναχρηματοδότηση ή την αναδιάρθρωση δανεισμού ενός δανειολήπτη δυνάμει σχεδίου αναδιάρθρωσης που συμφωνείται μεταξύ των μερών και του πιστωτή ή διαχειριστή της υπό αναδιάρθρωση πίστωσης.

Πιο αναλυτικά:

α) ως προς την παροχή δανείων σε νομικά πρόσωπα η παροχή πίστωσης αφορά είτε στην αναχρηματοδότηση υφιστάμενου δανείου, χορηγηθέντος από άλλο πιστωτικό ή χρηματοδοτικό ίδρυμα είτε στην παροχή πίστωσης σε πιστούχο που έχει δάνεια που βρίσκονται σε καθεστώς ρύθμισης ή με σκοπό την αναδιάρθρωση της δανειολήπτριας επιχείρησης,

β) ως προς την παροχή δανείων σε φυσικά πρόσωπα η παροχή πίστωσης αφορά στην αναδιάρθρωση υφιστάμενου δανείου του δανειολήπτη, χορηγηθέντος από άλλο πιστωτικό ή χρηματοδοτικό ίδρυμα.

Όπως είχε αποκαλύψει ο υπουργός Οικονομικών, κ. Κωστής Χατζηδάκης, το ενδιαφέρον από πλευράς εταιρειών πιστώσεων για είσοδο στη στεγαστική και επιχειρηματική πίστη είναι θερμό, ενώ πληροφορίες θέλουν τους servicers να …. διαβάστε ΕΔΩ τη συνέχεια

close menu