Επιχειρήσεις

«Πράσινο φως» από την Currys για την πώληση της Κωτσόβολος στη ΔΕΗ

Η πρόταση πώλησης υπερψηφίστηκε από το 99,9% των μετόχων που που παρέστησαν στη ΓΣ, στην οποία η απαρτία ανήλθε στο 79,77%

Την πώληση της Κωτσόβολος στη ΔΕΗ ενέκρινε την Τρίτη η Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της βρετανικής Currys.

Η πρόταση πώλησης υπερψηφίστηκε από το 99,9% των μετόχων που που παρέστησαν στη ΓΣ, στην οποία η απαρτία ανήλθε στο 79,77%, οι οποίοι εκπροσωπούν 904. 170.946 μετοχές μετά δικαιώματος ψήφους. Αντίστροφα, η πρόταση καταψηφίστηκε μόλις από το 0,1% των μετόχων, οι οποίοι έχουν υπό τον έλεγχό του 48.460 μετοχές.

Η συμφωνία για την πώληση της Κωτσόβολος, που αποτελεί τον βραχίονα λιανικής της Currys σε Ελλάδα και Κύπρο, ανακοινώθηκε στις 3 Νοεμβρίου 2023, έναντι αντιτίμου της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ.

Η συμφωνία θα πρέπει εν συνεχεία να ολοκληρωθεί από τις αρμόδιες αρχές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού, με στόχο να ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2024.

Όπως είχε γράψει το ictplus.gr, η εξαγορά  θα φέρει εξοικονόμηση ποσού περίπου 100 εκατ. ευρώ το οποίο, σύμφωνα με το επενδυτικό πλάνο, προοριζόταν για την δημιουργία δικτύου logistics και υποδομών μεταφορών αλλά και συστημάτων πληροφορικής για διαχείριση αυτών.

«Η συμφωνία με την Currys plc για εξαγορά της Κωτσόβολος αποτελεί για τη ΔΕΗ μία στρατηγική κίνηση μετασχηματισμού, σε μία αγορά που αλλάζει σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς η εποχή της ενεργειακής μετάβασης και του νέου εξηλεκτρισμού δημιουργεί έναν ολόκληρο νέο κόσμο λύσεων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Με την εξαγορά της Κωτσόβολος η ΔΕΗ προχωράει ακόμη γρηγορότερα στον μετασχηματισμό της σε έναν ολοκληρωμένο πάροχο προϊόντων και υπηρεσιών», όπως ανέφερε η σχετική ανακοίνωση.

Η Κωτσόβολος διαθέτει 95 καταστήματα, σε Ελλάδα και Κύπρο, εκ των οποίων τα 27 megastores. Επιπλέον του εκτεταμένου δικτύου φυσικών καταστημάτων,  διαθέτει πανελλαδικό δίκτυο, εφοδιαστικής αλυσίδας με δικές της αποθήκες, ιδιόκτητο στόλο οχημάτων και ένα μεγάλο δίκτυο συνεργατών για εγκαταστάσεις των συσκευών, καθώς και ένα πολυκαναλικό (omnichannel) δίκτυο πωλήσεων που, εκτός από τα φυσικά καταστήματα, περιλαμβάνει call center και ένα επιτυχημένο e-shop (kotsovolos.gr).

Για την οικονομική χρήση 1.5.2022 – 29.4.2023, η Κωτσόβολος είχε κύκλο εργασιών 733 εκατ., παρουσιάζοντας αύξηση κατά 12% σε σχέση με το 2022, το EBITDA διαμορφώθηκε σε 49 εκατ. ευρώ και ο τραπεζικός δανεισμός ήταν σχεδόν μηδενικός.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, Γεώργιος Στάσσης, είχε δηλώσει σχετικά: «Με την ολοκλήρωση της συμφωνίας η ΔΕΗ θα είναι μία άλλη εταιρεία: Ένας ολοκληρωμένος, πελατοκεντρικός πάροχος προϊόντων και υπηρεσιών σε ψηφιακό και φυσικό επίπεδο. Η εξαγορά της Κωτσόβολος, ως μέρος του επενδυτικού μας πλάνου ύψους 9 δισ. ευρώ, επιταχύνει σημαντικά την υλοποίηση του επιχειρησιακού μας σχεδιασμού, ο οποίος βασίζεται σε τρεις πυλώνες, την πράσινη ανάπτυξη, την ψηφιοποίηση όλων των λειτουργιών και την πελατοκεντρικότητα».

Η ΔΕΗ προτίθεται να χρηματοδοτήσει την εξαγορά μέσω ιδίων κεφαλαίων.

close menu