Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Πηγή παραπληροφόρησης υπέρ της Ρωσίας το «Χ» του Έλον Μασκ, λέει η ΕΕ

Στο στόχαστρο της Κομισιόν βρίσκεται το πρώην Twitter και ο Έλον Μασκ, με την ΕΕ να ζητά μέτρα από τις πλατφόρμες ενόψει ευρωεκλογών

Ως το μεγαλύτερο βήμα διάδοσης παραπληροφόρησης από την πλευρά της Ρωσίας χαρακτήρισε το «Χ» (πρώην Twitter) του Έλον Μασκ η Κομισιόν, ζητώντας μέτρα για την καταπολέμηση του «πολέμου ιδεών» της Μόσχας.

Όπως δήλωσε η αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βέρα Γιούροβα, αρμόδια για τις αξίες και τη διαφάνεια, οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης πρέπει να δράσουν ενόψει των εθνικών και ευρωπαϊκών εκλογών του επόμενου έτους. «Πρόκειται για ευρωπαϊκό όπλο δισεκατομμυρίων μαζικής χειραγώγησης που στοχεύει τόσο στο εσωτερικό της Ρωσίας όσο και στους Ευρωπαίους αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο» δήλωσε μιλώντας σε δημοσιογράφους, σύμφωνα με το Bloomberg. Σημείωσε ότι «Οι πολύ μεγάλες πλατφόρμες πρέπει να αντιμετωπίσουν αυτόν τον κίνδυνο. Ειδικά καθώς αναμένουμε ότι το Κρεμλίνο και άλλοι θα ενεργοποιηθούν πριν από τις ευρωεκλογές μας».

Τονίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δημοσίευσε εκθέσεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο κάθε μία από τις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες, όπως η Meta Platforms και το Facebook, η Alphabet και η Google, κ.α., προσπαθούν να καταπολεμήσουν την παραπληροφόρηση.

Οι περισσότερες από τις μεγάλες πλατφόρμες έχουν συμφωνήσει να συνεργαστούν με την ΕΕ για τη εθελοντική θέσπιση ενός κώδικα δεοντολογίας, ο οποίος θα στοχεύει στην κατάρτιση κοινών προτύπων για τον έλεγχο δεδομένων και άλλα μέτρα. Η Ένωση έχει υλοποιήσει επίσης ένα πιλοτικό πρόγραμμα για να διακρίνει την έκταση του προβλήματος.

Σύμφωνα με την κ. Γιούργοβα, το X, «που δεν είναι πλέον υπό τον κώδικα δεοντολογίας, είναι η πλατφόρμα με τη μεγαλύτερη αναλογία αναρτήσεων παραπληροφόρησης ή διαστρεβλώσεων».

Συμπλήρωσε ότι «Το πιλοτικό πρόγραμμα έδειξε επίσης ότι οι λογαριασμοί που παραπληροφορούν (στο X) έχουν σημαντικά μεγαλύτερο αριθμό ακολούθων από ομολόγους τους που δεν παραπληροφορούν, παρότι κατά βάση έχουν ενταχθεί στην πλατφόρμα πιο πρόσφατα από τους δεύτερους».

Ο νέος ευρωπαϊκός νόμος που ρυθμίζει το περιεχόμενο στις πλατφόρμες (Digital Services Act) τέθηκε σε ισχύ τον περασμένο μήνα. «Καθώς το Twitter έχει καταχωρηθεί ως μία πολύ μεγάλη διαδικτυακή πλατφόρμα, φυσικά υπάρχουν υποχρεώσεις που πηγάζουν από νόμους» υπογράμμισε η Ευρωπαία αξιωματούχος, στέλνοντας μήνυμα στη δημοφιλή υπηρεσία «ότι πρέπει να συμμορφωθείτε με τον νόμο και ότι παρακολουθούμε τι κάνετε».

close menu