Γενικές Ειδήσεις

Πέθανε ο ιδρυτής της Intel Γκόρντον Μουρ

Είχε προβλέψει τους αυτοματισμούς στα αυτοκίνητα, αλλά και τις προσωπικές συσκευές επικοινωνίας, πολύ πριν εμφανιστούν τα κινητά και τα smartphone

O πρωτοπόρος και φιλάνθρωπος της Silicon Valley, Γκόρντον Μουρ, πέθανε σε ηλικία 94 ετών στη Χαβάη.

Ο κ. Μουρ άρχισε να εργάζεται στους ημιαγωγούς τη δεκαετία του 1950 και συνίδρυσε την Intel Corporation.

Είναι ευρύτερα γνωστός για την πρόβλεψη ότι οι ικανότητες επεξεργασίας του υπολογιστή θα διπλασιάζονταν κάθε χρόνο – αργότερα αναθεωρήθηκε σε κάθε δύο χρόνια – μια ιδέα γνωστή ως Νόμος του Μουρ.

Αυτός ο «νόμος» έγινε το θεμέλιο για τη βιομηχανία επεξεργαστών υπολογιστών και επηρέασε την επανάσταση των υπολογιστών.

Δύο δεκαετίες πριν από την έναρξη της επανάστασης των υπολογιστών, ο Μουρ έγραψε σε ένα έγγραφο ότι τα ολοκληρωμένα κυκλώματα θα οδηγούσαν «σε τέτοια θαύματα όπως οικιακούς υπολογιστές – ή τουλάχιστον τερματικά συνδεδεμένα σε έναν κεντρικό υπολογιστή – αυτόματα χειριστήρια για αυτοκίνητα και προσωπικός φορητός εξοπλισμός επικοινωνιών».

Παρατήρησε, στο άρθρο του 1965, ότι χάρη στις τεχνολογικές βελτιώσεις ο αριθμός των τρανζίστορ στα μικροτσίπ διπλασιαζόταν περίπου κάθε χρόνο από τότε που ανακαλύφθηκαν τα ολοκληρωμένα κυκλώματα λίγα χρόνια νωρίτερα.

Η πρόβλεψή του ότι αυτό θα συνεχιζόταν έγινε γνωστή ως Νόμος του Μουρ και βοήθησε τους κατασκευαστές τσιπ να στοχεύσουν την έρευνά τους για να το κάνουν πραγματικότητα.

Μετά τη δημοσίευση του άρθρου του Μουρ, τα τσιπ μνήμης έγιναν πιο αποτελεσματικά και λιγότερο ακριβά με εκθετικό ρυθμό.

Αφού απέκτησε το διδακτορικό του, ο Μουρ εντάχθηκε στο εργαστήριο Fairchild Semiconductor το οποίο κατασκεύαζε εμπορικά βιώσιμα τρανζίστορ και ολοκληρωμένα κυκλώματα.

Η επέκταση αυτής της εταιρείας έθεσε τις βάσεις για τη μετατροπή της χερσονήσου της γης νότια του Σαν Φρανσίσκο σε αυτό που σήμερα είναι γνωστό ως Silicon Valley.

Το 1968 ο Μουρ και ο Ρόμπερτ Νόις εγκατέλειψαν τη Fairchild για να ξεκινήσουν την Intel.

Το έργο του Μουρ βοήθησε στην επίτευξη σημαντικής τεχνολογικής προόδου σε όλο τον κόσμο και επέτρεψε την εμφάνιση των προσωπικών υπολογιστών και των Apple, Facebook και Google.

«Το μόνο που προσπαθούσα να κάνω ήταν να μεταδώσω αυτό το μήνυμα, ότι βάζοντας όλο και περισσότερα πράγματα σε ένα τσιπ θα κάναμε όλα τα ηλεκτρονικά φθηνότερα», είπε ο Μουρ σε μια συνέντευξη το 2008.

Η Intel Corporation απέτινε φόρο τιμής στον συνιδρυτή της, λέγοντας σε ένα tweet: «χάσαμε έναν οραματιστή».

Ο σημερινός Διευθύνων Σύμβουλος της Intel, Πατ Γκέλσινγκερ, είπε ότι ο Γκόρντον Μουρ είχε καθορίσει τον κλάδο της τεχνολογίας μέσα από τη διορατικότητα και το όραμά του και ενέπνευσε τεχνολόγους και επιχειρηματίες κατά τη διάρκεια των δεκαετιών.

«Αφήνει πίσω του μια κληρονομιά που άλλαξε τη ζωή κάθε ανθρώπου στον πλανήτη. Η μνήμη του θα παραμείνει ζωντανή.

«Είμαι ταπεινός που τον γνώρισα», είπε ο κ. Γκέλσινγκερ σε ένα tweet.

Ο Μουρ αφιέρωσε τη μετέπειτα ζωή του στη φιλανθρωπία, αφού ξεκίνησε ένα ίδρυμα με τη σύζυγό του Μπέτι που επικεντρώθηκε σε περιβαλλοντικούς σκοπούς, γνωστό ως Gordon and Betty Moore Foundation.

Μεταξύ αυτών των σκοπών περιλαμβάνεται η προστασία της λεκάνης απορροής του Αμαζονίου και των ρευμάτων σολομού στις ΗΠΑ, τον Καναδά και τη Ρωσία.

«Όσοι από εμάς γνωρίσαμε και συνεργαστήκαμε με τον Γκόρντον θα αντλούμε έμπευση για πάντα από τη σοφία, την ταπεινοφροσύνη και τη γενναιοδωρία του», δήλωσε ο πρόεδρος του ιδρύματος Χάρβεϊ Φάινμπεργκ.

Το 2002, ο Μουρ έλαβε το Μετάλλιο της Ελευθερίας – την υψηλότερη πολιτική διάκριση στις ΗΠΑ – από τον Πρόεδρο Τζορτζ Μπους.

close menu