Τηλεπικοινωνίες

Περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο άτομα θα έχουν πρόσβαση σε κάλυψη 5G ως το τέλος του 2020

Η Ericsson εκτιμά ότι τέσσερις στις δέκα συνδρομές κινητής τηλεφωνίας το 2026 θα είναι συνδρομές 5G. Η πρόβλεψη αυτή περιλαμβάνεται στην τελευταία έκδοση της έκθεσης Ericsson Mobility ReportΗ σημερινή υιοθέτηση του 5G, τόσο σε επίπεδο συνδρομών όσο και σε επίπεδο πληθυσμιακής κάλυψης, επιβεβαιώνει ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία υλοποιείται με ταχύτερους ρυθμούς από κάθε άλλη γενιά κινητής συνδεσιμότητας.

Η έκθεση Ericsson Mobility Report του Νοεμβρίου 2020 εκτιμά ότι ως το τέλος του 2020, πάνω από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι – ή ποσοστό 15% του παγκόσμιου πληθυσμού – θα ζουν σε περιοχές με κάλυψη 5G. Το 2026, το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού θα έχει πρόσβαση σε κάλυψη 5G, ενώ οι συνδρομές 5G αναμένεται ότι θα έχουν φτάσει τα 3,5 δισεκατομμύρια.

Η Ericsson αναπροσάρμοσε την εκτίμησή της για τον αριθμό συνδρομών 5G παγκοσμίως στο τέλος του 2020, αυξάνοντάς στον στα 220 εκατομμύρια, καθώς οι πάροχοι υπηρεσιών εξακολουθούν να αναπτύσσουν τα δίκτυά τους. Η αύξηση αυτή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ταχεία υιοθέτηση στην Κίνα, όπου καλύπτει ήδη το 11% των συνδρομών κινητής τηλεφωνίας. Οι κινητήριες δυνάμεις για αυτό είναι η εστιασμένη εθνική στρατηγική, ο έντονος ανταγωνισμός μεταξύ των παρόχων υπηρεσιών, καθώς και η διαθεσιμότητα όλο και πιο οικονομικά προσιτών smartphones 5G από διάφορους προμηθευτές.

Στη Βόρεια Αμερική αναμένεται ότι, στο τέλος της χρονιάς, περίπου 4% των συνδρομών κινητής τηλεφωνίας θα είναι συνδρομές 5G. Η εμπορική εκμετάλλευση προχωρά με ταχείς ρυθμούς και, ως το τέλος του 2026, η Ericsson προβλέπει ότι το 80% των συνδρομών κινητής τηλεφωνίας στη Βόρεια Αμερική θα αφορούν 5G, το οποίο είναι το υψηλότερο ποσοστό για οποιαδήποτε γεωγραφική περιοχή σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η Ευρώπη θα ολοκληρώσει τη φετινή χρονιά με συνδρομές 5G που θα αντιστοιχούν περίπου στο 1% των συνδρομών στην περιοχή. Στη διάρκεια της χρονιάς, ορισμένες χώρες καθυστέρησαν τις δημοπρασίες φάσματος ραδιοσυχνοτήτων που απαιτούνται για την υποστήριξη της υλοποίησης του 5G.

Ο Fredrik Jejdling, Executive Vice President and Head of  Networks της Ericsson, δήλωσε: «Τη φετινή χρονιά, η κοινωνία έκανε ένα μεγάλο άλμα προς την ψηφιοποίηση. Η πανδημία υπογράμμισε την επίδραση της συνδεσιμότητας στη ζωή μας και ενήργησε ως καταλύτης για ταχείες αλλαγές, κάτι το οποίο εμφαίνεται επίσης στην τελευταία έκδοση της έκθεσης Ericsson Mobility Report.

«Το 5G εισέρχεται στην επόμενη φάση, όπου οι νέες συσκευές και εφαρμογές αξιοποιούν στο έπακρο τα πλεονεκτήματά του, ενώ παράλληλα οι πάροχοι υπηρεσιών συνεχίζουν την ανάπτυξη δικτύων 5G. Τα δίκτυα κινητών επικοινωνιών αποτελούν κρίσιμη υποδομή ζωτικής σημασίας για πολλούς τομείς της καθημερινής μας ζωής – και το 5G θα αποτελέσει το κλειδί για τη μελλοντική οικονομική ευημερία.»

Η έκθεση υπογραμμίζει επίσης τον λόγο για τον οποίο η επιτυχία του 5G δεν θα περιοριστεί αποκλειστικά σε επίπεδα κάλυψης ή αριθμού συνδρομητών. Η αξία του θα καθοριστεί και από τις νέες περιπτώσεις χρήσης και εφαρμογές, οι πρώτες από τις οποίες έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους.

Στα δίκτυα 5G θα εισαχθεί η έννοια της κρίσιμης συνδεσιμότητας για το διαδίκτυο των αντικειμένων (IoT), η οποία προορίζεται για εφαρμογές κρίσιμου χρόνου (time-critical) που απαιτούν παράδοση των δεδομένων μέσα σε ένα προκαθορισμένο χρονικό διάστημα. Αυτό θα δώσει τη δυνατότητα παροχής μιας ευρείας γκάμας υπηρεσιών κρίσιμου χρόνου σε καταναλωτές, επιχειρήσεις και δημόσια ιδρύματα σε διάφορους κλάδους, τόσο με δημόσια όσο και με αποκλειστικά δίκτυα 5G.

Το cloud gaming είναι μια ακόμα αναδυόμενη κατηγορία εφαρμογών. Οι συνδυασμένες δυνατότητες που παρέχουν τα δίκτυα 5G και οι τεχνολογίες υπολογιστικής στα άκρα του δικτύου (edge computing) θα καταστήσουν δυνατές τις υπηρεσίες streaming παιχνιδιών σε smartphones, επιτυγχάνοντας ποιότητα εμπειρίας (QoE) ανάλογη αυτής ενός υπολογιστή ή μιας κονσόλας, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για καινοτόμα εμβυθιστικά (immersive) παιχνίδια που βασίζονται στην κινητικότητα.

Η λειτουργικότητα του 5G αυξάνεται σε επίπεδο δικτύου αλλά και συσκευών

Ο ρυθμός εισαγωγής της λειτουργικότητας 5G New Radio (NR) αυξάνεται, με περισσότερα από 150 μοντέλα συσκευών 5G να έχουν διατεθεί στην αγορά. Πολλές συσκευές υποστηρίζουν τόσο τις τεχνολογίες αμφίδρομης επικοινωνίας 5G με διαίρεση συχνότητας (FDD) όσο και δυναμικής από κοινού χρήσης φάσματος (DSS). Στην Ασία και τη Βόρεια Αμερική έχουν ήδη εγκαινιαστεί τα πρώτα αυτόνομα δίκτυα 5G (standalone, SA), καθώς και οι πρώτες συσκευές με δυνατότητες συνάθροισης φορέων φάσματος NR.

Προσφορά FWA από περισσότερους παρόχους υπηρεσιών

Καθώς η πανδημία COVID-19 επιταχύνει την ψηφιοποίηση και αυξάνει τη σημασία και την αναγκαιότητα για ταχεία και αξιόπιστη ευρυζωνική συνδεσιμότητα των κατοικιών, οι αριθμός των παρόχων υπηρεσιών που προσφέρουν σταθερή ασύρματη πρόσβαση (FWA) αυξάνεται συνεχώς. Σήμερα, σχεδόν τα δύο τρίτα των παρόχων υπηρεσιών προσφέρουν υπηρεσίες FWA. Οι συνδέσεις FWA προβλέπεται ότι θα τριπλασιαστούν τουλάχιστον και, στο τέλος του 2026, θα υπερβαίνουν τα 180 εκατομμύρια και θα αντιστοιχούν στο ένα τέταρτο της κίνησης δεδομένων σε δίκτυα κινητών επικοινωνιών.

Η παρούσα έκδοση της έκθεσης Ericsson Mobility Report περιλαμβάνει τέσσερα αναλυτικά άρθρα:

  • 2020: το τελικό τεστ αντοχής για το FirstNet. Σύνταξη από κοινού με την AT&T
  • Οι πάροχοι υπηρεσιών αντιμέτωποι με τρεις εναλλακτικές οδούς προς την επιτυχία
  • Κινητό cloud gaming – μια αναπτυσσόμενη επιχειρηματική ευκαιρία
  • Η δικτυωμένη βιομηχανική επιχείρηση
close menu