Τεχνολογίες

Παρά την πανδημία, οι επενδύσεις σε Blockchain αυξήθηκαν 50%

Στο 1,6 δισ. δολάρια οι επενδύσεις στις ΗΠΑ

Οι παγκόσμιες επενδύσεις στον τομέα του Blockchain επιβραδύνθηκαν στο πρώτο εξάμηνο του έτους, σαν συνέπεια της πανδημίας που “χτύπησε” την παγκόσμια οικονομία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Stockapps, μέχρι το τέλος του 2020 οι παγκόσμιες επενδύσεις σε τεχνολογίες blockchain αναμένεται να έχουν παρουσιάσει αύξηση 50% σε σχέση με το 2019, με συνολικές επενδύσεις ύψους 4,1 δισ. δολαρίων (έναντι 2,7 δισ. δολάρια το 2019).

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, η αύξηση των επενδύσεων αναμένεται να κυμανθεί στο +46,4% κάθε χρόνο για τα επόμενα 5 χρόνια, ενώ το 2024 το ύψος των επενδύσεων σε blockchain αναμένεται να έχει φτάσει τα 18 δισ. δολάρια.

Ο βασικός λόγος για την αλματώδη αύξηση που αναμένεται να συμβεί στο οικοσύστημα του blockchain, είναι ότι κάθε σχεδόν βιομηχανία και αγορά επανεξετάζει τις βασικές της διαδικασίες, ειδικά στον απόηχο μιας πανδημίας η οποία έπληξε τον πυρήνα λειτουργίας όλης της αγοράς.

Σε μεγάλο βαθμό, αυτό που πέτυχε η πανδημία ήταν να εκθέσει αδυναμίες ειδικά στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και στην εφοδιαστική αλυσίδα. Στο πρόσωπο του blockchain οι περισσότεροι τομείς είδαν την “σωτήρια λύση” στα τρωτά τους σημεία, ενώ ανέγνωσαν την λειτουργία του σαν πλατφόρμα δημιουργίας εντελώς νέων οικοσυστημάτων,

Οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες έχουν την μερίδα του λέοντος στις επενδύσεις blockchain

Αν υπάρχει κάποιος τομέας που ωφελήθηκε και επένδυσε πιο πολύ από όλους στις τεχνολογίες blockchain, αυτός είναι ο χρηματοοικονομικός τομέας. Η ανάγκη για ταχύτητα στις συναλλαγές, ειδικά σε αυτές που συντελούνται διασυνοριακά, σε συνδυασμό με την ασφάλεια που παρέχει η τεχνολογία, ήταν αυτή που έφερε το blockchain στο επίκεντρο όλων σχεδόν των υπηρεσιών.

Οι συνολικές δαπάνες το 2018 για το blockchain ήταν 1,5 δισ. δολάρια, με τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες να αντιπροσωπεύουν το 60% αυτών των επενδύσεων. Το 2020 αντίστοιχα, και σύμφωνα με την International Data Corporation, οι επενδύσεις του χρηματοπιστωτικού τομέα αναμένεται να φτάσουν το 29,7% στων συνολικών επενδύσεων σε blockchain εξακολουθώντας, παρά την πτώση, να αντιπροσωπεύουν την κυρίαρχη πηγή επενδύσεων.

Η μεταποίηση είναι ο επόμενος κλάδος που μέσα στο 2020 υπολογίζεται να αντιπροσωπεύσει το 22,3% των συνολικών επενδύσεων, με την διαχείριση περιουσιακών στοιχείων να καταλαμβάνει την άτυπη 3η θέση. Τέλος, στην 4η θέση αναμένεται να βρεθούν οι επαγγελματικές υπηρεσίες, με μερίδιο 6,6% (αλλά ταυτόχρονα την μεγαλύτερη αύξηση στην πενταετία, 54%).

Όπως εκτιμάει η IDC, οι υπηρεσίες πληροφορικής των επιχειρήσεων θα είναι αυτές που θα απορροφήσουν το μεγαλύτερο μέρος των επενδυσεων για blockchain, καθώς μέσα στην επόμενη πενταετία θα αντιπροσωπεύσουν το 70% του συνόλου των επενδύσεων.

Γεωγραφική κατανομή επενδύσεων

Στην πρώτη θέση των επενδύσεων blockchain το 2020 βρίσκονται οι ΗΠΑ, συνεισφέροντας 1,6 δισ. δολάρια στις συνολικές επενδύσεις, με την Δυτική ευρώπη να ακολοθεί με 1 δισ. δολάρια και τρίτη την Κίνα με 457 εκατ. δολάρια.

Η εικόνα όμως αυτή αναμένεται να αλλάξει δραματικά τα επόμενα χρόνια, καθώς η Κίνα αναμένεται να αυξήσει κατά πολύ τον αριθμό των επενδύσεων της, καθώς προβλέπεται να έχει ετήσιο μέσο όρο αύξησης επενδύσεων 51,7% την επόμενη πενταετία.

close menu