Προϊόντα-Υπηρεσίες

Πάνω από 1 δισ. άνθρωποι θα κάνουν αγορές από online φαρμακεία την επόμενη 5ετία

Έδαφος κερδίζει παγκοσμίως το ψηφιακό κανάλι αγορών από φαρμακεία ανά τον κόσμο. Στα τέλη του 2022, εκτιμάται ότι περίπου 795 εκατ. πολίτες σε όλο τον πλανήτη θα κάνουν αγορές από ηλεκτρονικά φαρμακεία.

Ο αριθμός των χρηστών αναμένεται να εκτοξευθεί μέσα στην επόμενη πενταετία και να σπάσει το ορόσημο του 1 δισ. παγκοσμίως με ορίζοντα το 2027. Η επίδοση αυτή είναι αυξημένη κατά 28% σε σχέση με τον αναμενόμενο για φέτος αριθμό χρηστών προϊόντων και υπηρεσιών e-pharmacy.

Νέα μελέτη από την Juniper Research, η οποία αναλύει την πορεία των ηλεκτρονικών φαρμακείων παγκοσμίως, επισημαίνει ότι το αποκορύφωμα των αγορών από ηλεκτρονικά φαρμακεία έγινε εν μέσω πανδημίας και ειδικά στα lockdowns, όταν οι καταναλωτές δεν μπορούσαν να βγουν από τα σπίτια τους και στράφηκαν στην αγορά φαρμάκων μέσω ηλεκτρονικών φαρμακείων. Ωστόσο, οι αναλυτές αναφέρουν ότι η ανάπτυξη αυτή συνεχίζεται και θα συνεχιστεί και μετά την αποκατάσταση της “κανονικότητας”.

Η έρευνα προβλέπει ότι οι καταναλωτές θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τα online φαρμακεία, καθώς αντιλαμβάνονται τα οφέλη που τους παρέχουν, συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής προσιτότητας των φαρμάκων και ενός ευρύτερου φάσματος επιλογών σε σύγκριση με τα φυσικά φαρμακεία.

Επιπλέον, η έκθεση προβλέπει ότι η ανάπτυξη του ePharmacy θα διατηρηθεί με την απλοποίηση της διαδικτυακής διαδικασίας. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω της ευρύτερης αποδοχής των ηλεκτρονικών συνταγών, εξαλείφοντας τις έγχαρτες συνταγές.

Ο τζίρος στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, η συνολική αξία των αγορών από online φαρμακεία άγγιξε τα €241 εκατ. το 2021, με τους Έλληνες να δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στα ψηφιακά κανάλια και για τις αγορές από φαρμακεία. Η αξία των πωλήσεων στον κλάδο των online φαρμακείων αυξήθηκε κατά 10% το 2021 (σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Convert Group).

Η εκτίμηση της αξίας του κλάδου βασίζεται σε δείγμα 92 online φαρμακείων, τα οποία δημιουργούν το 66% του συνολικού τζίρου της αγοράς, από τα 303 που λειτουργούν αυτήν την στιγμή στη χώρα. Τα στοιχεία της εταιρείας επιβεβαιώνουν τη διαρκή ισχυροποίηση των 12 μεγάλων online φαρμακείων και του Skroutz Marketplace, μέσω του οποίου πωλούνται παραφάρμακα. Σύμφωνα με αυτά, οι πωλήσεις των 12 μεγάλων ηλεκτρονικών φαρμακείων και του Skroutz Marketplace αυξήθηκαν κατά 34% το 2021.

Η έκθεση της Convert Group δείχνει ότι το μέσο αγοραστικό καλάθι στη διάρκεια του 2021 διατηρήθηκε στα ίδια ακριβώς επίπεδα με το 2020, ήτοι στα €43,20 συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ. Η μέση ποσότητα προϊόντων αυξήθηκε κατά 7% φτάνοντας στα 4,6 τεμάχια, με περίπου 2 εξ αυτών να ανήκουν στην προϊοντική κατηγορία Περιποίησης και Προσωπικής Φροντίδας.

Αντιθέτως, η μέση αξία των προϊόντων μειώθηκε κατά -6% επιφέροντας την παραπάνω σταθεροποίηση του αγοραστικού καλαθιού στα ίδια επίπεδα με το προηγούμενο έτος.

close menu