Έργα - Εγκαταστάσεις

Ολοκληρώνεται από την ΚτΠ η ψηφιοποίηση του Φιλοτελικού και Ταχυδρομικού Μουσείου

Στον κόσμο της ψηφιακής πραγματικότητας του 21ου αιώνα εισέρχεται το Φιλοτελικό και Ταχυδρομικό Μουσείο στο πλαίσιο του έργου «Ψηφιακή Διαχείριση του πολιτισμικού αποθέματος του», το οποίο υλοποιείται από την Κοινωνία της Πληροφορίας.

Συγκεκριμένα στα τέλη Φεβρουαρίου οι επισκέπτες της ιστοσελίδας https://ft-museum.gr/ θα έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν τις νέες ψηφιακές υπηρεσίες που θα δίνει η διαδικτυακή πύλη.

Κυριότερη εξ αυτών θα είναι η παρουσίαση σε ηλεκτρονική μορφή χιλιάδων γραμματοσήμων από την σύγχρονη ιστορία του φιλοτελισμού στη χώρα μας, από το πρώτο, που αποτύπωνε την κεφαλή του θεού Ερμή και κυκλοφόρησε το μακρινό 1861 έως και τα σημερινά.

Οι κύριοι άξονες της εφαρμογής που συγχρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Μεταρρύθμιση Δημοσίου Τομέα 2014 – 2020» που εντάσσεται στο ΕΣΠΑ 2014 – 2020 παρουσιάστηκαν πρόσφατα κατά την διάρκεια ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κωνσταντίνος Κυρανάκης, ο οποίος τόνισε την πολιτιστική αξία και όχι μόνο του έργου ενώ τις τεχνικές λεπτομέρειες της ψηφιοποίησης του Μουσείου ανέπτυξαν εκ μέρους της αναδόχου εταιρείας NextCom η κυρία Πωλίνα Ντάσκαρη.

Για την Κοινωνία της Πληροφορίας ο Γενικός Διευθυντής Εργων, κ. Δημήτρης Γιάντσης, ο οποίος προλόγισε και την ημερίδα τόνισε: «Είμαστε πολύ χαρούμενοι όλοι μας στην Κοινωνία της Πληροφορίας κάθε φορά που παραδίδουμε ένα έργο. Η εταιρεία μας 22 χρόνια τώρα εξειδικεύεται σε αυτό τον τομέα αλλά τα τελευταία 5 χρόνια είναι ραγδαία η εξέλιξη των ψηφιακών έργων που καλούμαστε να διαχειριστούμε και να αναπτύξουμε. Στο portfolio μας περιλαμβάνονται περισσότερα από 350 έργα 3 δις ευρώ. Θέλω να ευχαριστήσω τόσο το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την εμπιστοσύνη όσο και τις εταιρείες για την συνεργασία. Οσον αφορά το έργο της ψηφιοποίησης του Φιλοτελικού και Ταυχδρομικού Μουσείου θεωρώ ότι συντελεί στην προστιθέμενη αξία του πολιτισμού της χώρας μας και καλώ νέους και παλιότερους να περιηγηθούν στις νέες ψηφιακές του υπηρεσίες».

Οι άξονες που αναλύθηκαν αφορούν:

  • Τη Νέα Ψηφιακή Πύλη, αφού μέσω της ψηφιοποίησης, «το Φιλοτελικό και Ταχυδρομικό Μουσείο, διαφυλάσσει και διατηρεί αναλλοίωτο στο χρόνο ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ιστορίας και της πολιτιστικής του κληρονομιάς, επιδιώκοντας να μεταδώσει το ιστορικό αυτό αποθετήριο στο ευρύ κοινό εύκολα και γρήγορα μέσα από το διαδίκτυο» όπως τονίστηκε. Μέσω του portal είναι προσβάσιμο στο κοινό, τόσο το αποθετήριο του μουσείου όσο και οι πολυμεσικές εφαρμογές του. Επισημάνθηκε επίσης ότι το έργο θα έχει ως αποτέλεσμα την δημιουργία ψηφιακού αποθέματος και την ανάπτυξη εφαρμογών που θα επιτρέπουν την εύκολη πρόσβαση όλων των πολιτών, της εκπαιδευτικής και ακαδημαϊκής κοινότητας σε ιστορικά εκθέματα, γνώσεις και πληροφορίες που χαρακτήρισαν την ταχυδρομική ιστορία της χώρας μας. Αξιοσημείωτο είναι ότι το Μουσείο διαθέτει σπάνια εκθέματα σημαντικών Ελλήνων χαρακτών τα οποία κατατάσσονται στα έργα τέχνης, και κατάστιχα και λυτά έγγραφα που καλύπτουν τους τομείς της κοινωνικής και πολιτιστικής δραστηριότητας της περιόδου 1901-1930.
  • Την Ψηφιοποίηση, που πραγματοποιήθηκε στους χώρους του Φιλοτελικού και Ταχυδρομικού Μουσείου και περιλαμβάνει τη σάρωση εγγράφων και εξειδικευμένες φωτογραφήσεις τεκμηρίων, οι οποίες ξεπέρασαν τις 85.000 λήψεις.
  • Τις Ψηφιακές Εφαρμογές, με τη δημιουργία δυο εκπαιδευτικών εφαρμογών (χρονολόγιο και διαδραστικός χάρτης) οι οποίες θα είναι διαθέσιμες στην νέα ιστοσελίδα του Μουσείου στα ελληνικά και στα αγγλικά. Μάλιστα στο διαδικτυακό παιχνίδι «Γραμματόσημο μάρτυρας Ιστορίας και Γεωγραφίας», ο παίκτης θα μπορεί να τοποθετήσει τα γραμματόσημα πάνω σε έναν διαδραστικό χάρτη, αφού τα συσχετίσει πρώτα με πρωτεύουσες νομών, ελληνικά νησιά και αρχαιολογικούς χώρους.
  • Ακόμη, υλοποιήθηκε η εφαρμογή Επαυξημένης Πραγματικότητας (Augmented Reality) με τίτλο «Φιλοτελικό και Ταχυδρομικό Ταξίδι», η οποία θα προσφέρει στους επισκέπτες μέσα στις αίθουσες του Μουσείου μία διαφορετική μουσειακή εμπειρία. Η εφαρμογή θα διατίθεται δωρεάν και για φορητές συσκευές (κινητά και tablet) μέσω Google Play/Apple Store.
close menu