Κυβέρνηση

Όλοι οι άνθρωποι του Παπαστεργίου. Επισκέφθηκε χθες την ΓΓΠΣΔΔ. Σήμερα Εκλογές στον ΣΕΠΕ

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, συνεχίζει τις ενημερωτικές επισκέψεις σε Φορείς και Υπηρεσίες του υπουργείου

Με γοργό ρυθμό στελεχώνεται η ομάδα που θα υποστηρίξει τον Δημήτρη Παπαστεργίου στο υπουργικό του έργο, ομού μετά του υφυπουργού Κωνσταντίνου Κυρανάκη. Συγκεκριμένα οι κ.κ Καραγιάννης και Διαμάντης ανέλαβαν, ο πρώτος (με εμπειρία στον τομέα των ΤΠΕ και θητεία στις ομάδες εργασίες εργασίας του Μαξίμου) επικεφαλής του πολιτικού του γραφείου και ο δεύτερος την θέση του απελθόντος Κώστα Χαμπίδη. Επικεφαλής του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας ανέλαβε η κα Δήμητρα Τσουκάλη, μέχρι πρότινος στέλεχος με καίρια θέση στο γραφείο του Λεωνίδα Χριστόπουλου, Γενικού Γραμματέα Απλούστευσης Διαδικασιών.

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, συνεχίζει τις ενημερωτικές επισκέψεις σε Φορείς και Υπηρεσίες του υπουργείου. Χθες επισκέφθηκε την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η οποία συγχωνεύθηκε προ ημερών με την ΓΓ Απλούστευσης Διαδικασιών σε μία ενιαία υπηρεσιακή οντότητα. Ο νέος υπουργός ενημερώθηκε από τον καθηγητή Δημοσθένη Αναγνωστόπουλο, επικεφαλής της ΓΓ, για τον κομβικό ρόλο της ΓΓ μετά την μεταφορά των φορολογικών αρμοδιοτήτων της στην ΑΑΔΕ και το ρόλο της ως κεντρικός κόμβος διαλειτουργικότητας, υποστήριξης και ανάπτυξης του G-Cloud του Δημοσίου, δημιουργίας ψηφιακών εφαρμογών και γενικότερα ως κέντρου της υποστήριξης των έργων και των ψηφιακών πρωτοβουλιών του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Ο «μπλε φάκελος» της Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Με αδημονία περιμένουν τόσο η αγορά ΤΠΕ, όσο και τα στελέχη πληροφορικής, κυρίως στον δημόσιο τομέα, την παρουσίαση των οδηγιών και των κατευθύνσεων, που περιλαμβάνονται στον «μπλε φάκελο» που παράλαβε ο Δημήτρης Παπαστεργίου από τον Πρωθυπουργό στο πρώτο κυβερνητικό συμβούλιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες δεν υπάρχουν ουσιώδεις διαφορές από τον αντίστοιχο «μπλε φάκελο» που είχε παραλάβει ο Κυριάκος Πιερρακάκης τον Δεκέμβριο του 2019. Οι διαφοροποιήσεις αφορούν στην επικαιροποίηση των πεπραγμένων της θητείας Πιερρακάκη στους προηγούμενους στόχους π.χ εκκίνηση του Κτηματολογίου, που ήταν στις υψηλές προτεραιότητες, όπως και ο Φάκελος Υγείας, που ήδη προκηρύχθηκε από την ΗΔΙΚΑ.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου τελεί εν αναμονή για την δημοσιοποίηση της νέας στρατηγικής ευθύς μόλις γίνουν οι προγραμματικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού και λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από το Κοινοβούλιο την προσεχή Κυριακή. Επίσης αναμένεται η τοποθέτηση του Γενικού Γραμματέα στη νέα ΓΓ Πληροφορικών Συστημάτων Ψηφιακής Διακυβέρνησης, που εκτιμάται ότι θα είναι ο Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος.

Αρχαιρεσίες στον ΣΕΠΕ

Σήμερα στις 14:00 ξεκινά η Γενική Συνέλευση του ΣΕΠΕ στο ξενοδοχείο Ιντερκοντινένταλ με μοναδικό θέμα τη διεξαγωγή αρχαιρεσιών και εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου. Από το απερχόμενο Διοικητικό Συμβούλιο ο Γιώργος Γεράρδος, από την Πλαίσιο Computers δεν θα συμμετάσχει στις αρχαιρεσίες, ενώ, μέχρι στιγμής, έχει ενταχθεί στο ενιαίο ψηφοδέλτιο ο Νίκος Ροδόπουλος, Πρόεδρος και ΔΣ της OnLine Data, τέως Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Logistics, Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ανάπτυξης Εφοδιαστικής του Υπουργείου Ανάπτυξης, Επιστημονικός Σύμβουλος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς (ΕΒΕΠ) και Επιστημονικός Σύμβουλος του Ινστιτούτου Λιμενικής Πολιτικής. Τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΠΕ θα κηρύξει ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

H ελληνική αφορά Πληροφορικής και Ψηφιακών Επικοινωνιών (ICT/ΤΠΕ) παρά το αναμφισβήτητο γεγονός ότι διάγει την πλέον αναπτυξιακή και ελπιδοφόρα περίοδο των είκοσι τελευταίων ετών, με τη συντριπτική πλειονότητα των εταιρειών να καταγράφει συνεχή άνοδο πωλήσεων και κερδών, τις εισηγμένες να επανέρχονται στις παλιές ημέρες της Σοφοκλέους, με είσοδο μεγάλων Ομίλων στην αγορά ΤΠΕ, τις πολυεθνικές να επενδύουν συστηματικά, την εξωστρέφεια να διευρύνεται και πολλά άλλα σαφή και σταθερά δείγματα ανάπτυξης και προοπτικών, αντιμετωπίζει τα αναμενόμενα «προβλήματα της ξαφνικής ανάπτυξης» με βασικότερο όλων την έλλειψη προσωπικού (πρόβλημα για όλους τους κλάδους) και τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια της υλοποίησης των έργων. Όμως παρά τα σημαντικά, αλλά θετικά προβλήματα «αναπτυξιακής προοπτικής», η ελληνική αγορά ΤΠΕ/ICT μόνο μπροστά θα πάει.

Γ. Χαλ

close menu