Τράπεζες

Οι τράπεζες θα προσφέρουν υπηρεσίες κρυπτονομισμάτων μέσω της Mastercard

Δύο mega deal της ψηφιακής πλατφόρμας Bakkt με τη Mastercard και τη Fiserv αλλάζουν τα δεδομένα για τα crypto, παντρεύοντας τα ψηφιακά νομίσματα με τις παραδοσιακές τράπεζες. Σύντομα εκατοντάδες εκατομμύρια καταναλωτές σε ολόκληρο τον κόσμο θα μπορούν μέσω της πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας Mastercard και υπηρεσιών της Fiserv, να αξιοποιούν τους πόντους των προγραμμάτων επιβράβευσης σε crypto. Οι καταναλωτές θα κερδίζουν πόντους από τις καθημερινές τους αγορές και με αυτούς θα αγοράζουν bitcoin, ethereum και άλλα κρυπτονομίσματα.

Η Bakkt δεν είναι μία ακόμη ψηφιακή πλατφόρμα. Είναι θυγατρική της International Exchanges η οποία τρέχει το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και έχει επενδύσει επίσης στην Coinbase. Η Mastercard είναι γνωστή στο ευρύ κοινό ως παγκόσμιος ηγέτης στις συναλλαγές με 2,8 δισεκατομμύρια χρήστες και πάνω από 20.000 συνεργαζόμενες τράπεζες, ενώ η Fiserv είναι από τους κορυφαίους εκπροσώπους του fintech, εισηγμένη στον S&P 500, με 1,4 δισεκατομμύρια λογαριασμούς, 100 εκατομμύρια χρήστες digital banking και 10.000 τράπεζες στο πελατολόγιό της.

Οι συμφωνίες της Bakkt

Τα deal της Bakkt φέρνουν το οικοσύστημα των κρυπτονομισμάτων πιο κοντά στον καταναλωτή και ανοίγουν την πόρτα για ακόμη περισσότερες εφαρμογές των crypto στην καθημερινότητα. Η Bakkt είναι μία ψηφιακή πλατφόρμα που επιτρέπει στους καταναλωτές να διαχειρίζονται και να δαπανούν κρυπτονομίσματα, πόντους επιβράβευσης από ξενοδοχεία και αεροπορικές καθώς και δωροκάρτες. Επίσης, διευκολύνει τις πληρωμές για τους εμπόρους που δέχονται crypto ως μέσο πληρωμής.

Ήδη, η Mastercard ανακοίνωσε ότι μέσω της συνεργασίας με την Bakkt, σκοπεύει να προσφέρει σε συνεργάτες και πελάτες της εύκολη πρόσβαση σε υπηρεσίες crypto, ενσωματώνοντας τα κρυπτονομίσματα στα προγράμματα επιβράβευσης που προσφέρουν οι αμερικανικές τράπεζες, οι έμποροι και οι εταιρείες fintech που χρησιμοποιούν το δίκτυό της. Είναι η αρχή για να επεκταθούν οι υπηρεσίες crypto των τραπεζών σε παγκόσμια κλίμακα.

Η μετοχή της Bakkt σημείωσε κέρδη ύψους 234% τη Δευτέρα, στον απόηχο της ανακοίνωσης των δύο deal, ενώ τα δημοφιλέστερα crypto συντηρούνται σε υψηλά επίπεδα, με το bitcoin πάνω από τα 62.000 δολάρια, το ethereum κοντά στα 4.200 δολάρια και το Solana στα 207 δολάρια, με άνοδο 36% στην εβδομάδα.

Crypto: Οι τράπεζες, οι επιχειρήσεις και οι νέοι

Η είσοδος των crypto στις λειτουργίες των παραδοσιακών τραπεζών, έστω έμμεσα, είναι μία εξέλιξη που μπορεί να προκαλέσει ντόμινο τα επόμενα χρόνια, καθώς δεν αποκλείεται και άλλες εταιρείες πληρωμών ή τράπεζες να προχωρήσουν σε συνεργασίες με εκπροσώπους των crypto, σε μια προσπάθεια να εκμεταλλευτούν την συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση για υπηρεσίες crypto.

Στον επιχειρηματικό κόσμο, η αλλαγή ήδη συντελείται. Χιλιάδες επιχειρήσεις δίνουν τη δυνατότητα στους καταναλωτές να χρησιμοποιούν crypto για τις αγορές τους, κυρίως οι μάρκες που θέλουν να αυξήσουν το μερίδιό τους στα νεανικά κοινά. Από την άλλη, η σύνδεση των προγραμμάτων επιβράβευσης με προϊόντα και υπηρεσίες crypto θα φέρει περισσότερους νέους στις παραδοσιακές τράπεζες. Οι νέοι ολοένα και περισσότερο επιλέγουν τις digital banks με αποτέλεσμα οι μεγάλες τράπεζες του παρελθόντος να χάνουν κοινό.

close menu