Έρευνες - Μελέτες

Οι πλούσιοι έγιναν κατά 10% φτωχότεροι το 2022

Οι βαθύπλουτοι είδαν την περιουσία τους να μειώνεται κατά 10% το 2022, καθώς τα επενδυτικά χαρτοφυλάκιά τους επλήγησαν από την άνοδο των επιτοκίων, τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία και τον πληθωρισμό. Ωστόσο για τη φετινή χρονιά επικρατεί αισιοδοξία, σύμφωνα με μελέτη της εταιρείας συμβούλων Knight Frank.

Η συνολική περιουσία των «πολύ πλούσιων» ανθρώπων –δηλαδή εκείνων που έχουν τουλάχιστον 30 εκατ. δολάρια, συμπεριλαμβανομένης και της αξίας της κύριας κατοικίας τους– μειώθηκε κατά 10% ή κατά 10,1 τρισεκ. δολάρια, αναφέρει η έρευνα.

«Κατά την περσινή χρονιά, η ουκρανική κρίση τροφοδότησε την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη και διόγκωσε τον ήδη αυξημένο πληθωρισμό. Κατά συνέπεια, το 2022 καταγράφηκε μια από τις απότομες ανόδους επιτοκίων στην ιστορία», σχολίασε ο Λίαμ Μπέιλι, ο επικεφαλής ερευνητής της Knight Frank.

Αν και τέσσερις στους δέκα βαθύπλουτους είδαν την περιουσία τους να αυξάνεται το 2022, «η συντριπτική τάση ήταν αρνητική», κάτι που «δεν αποτελεί έκπληξη» δεδομένου ότι η αύξηση των επιτοκίων στην οποία προχώρησαν πολλές κεντρικές τράπεζας για να αντισταθμίσουν τον πληθωρισμό, πλήττει τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια.

Η μεγαλύτερη μείωση σημειώθηκε στην Ευρώπη όπου οι μεγάλες περιουσίες μειώθηκαν κατά 17%. Ακολουθεί η Αυστραλασία (-11%), η Αμερική (-10%), η Ασία (-7%) και η Αφρική (-5%).

Μολονότι υπάρχουν ακόμη «σημαντικοί κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία», το 2023 «το κλίμα στην αγορά θα αλλάξει γρήγορα» χάρη στις «πολύ πραγματικές ευκαιρίες που αναδύονται στην παγκόσμια αγορά ακινήτων», εκτιμά ο Λίαμ Μπέιλι.

Σύμφωνα με την έρευνα της Knight Frank, επτά στους δέκα (69%) εύπορους επενδυτές αναμένουν ότι το χαρτοφυλάκιό τους θα αυξηθεί φέτος.

close menu