Τοπική Αυτοδιοίκηση

Οι νικητές του διαγωνισμού καινοτομίας για τη Γαλάζια Οικονομία του Δήμου Πειραιά

Ο Διαγωνισμός BlueGrowthPiraeus διοργανώνεται στην πόλη του Πειραιά από το 2014, με στόχο να αναδείξει και να υποστηρίξει καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες, καθώς και νεοφυείς επιχειρήσεις με καινοτόμες λύσεις για την αντιμετώπιση βασικών προκλήσεων της γαλάζιας οικονομίας.

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο 8ος Διαγωνισμός «BlueGrowthPiraeus» για τη Γαλάζια Οικονομία με την ανακοίνωση των νικητών και την απονομή των χρηματικών βραβείων συνολικού ύψους 15.500 ευρώ. Η τελετή βράβευσης και απονομής πραγματοποιήθηκε με την παρουσία του Δημάρχου Πειραιά, Ιωάννη Μώραλη, του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Μιχάλη Σφακιανάκη, του Γενικού Γραμματέα Έρευνας και Καινοτομίας, Αθανασίου Κυριαζή, εκπροσώπων φορέων του Δήμου Πειραιά, της ακαδημαϊκής και της
επιχειρηματικής κοινότητας της πόλης και πλήθος μαθητών – φοιτητών και Startups.

Ο φετινός 8ος διαγωνισμός Γαλάζιας Καινοτομίας «BlueGrowthPiraeus», οργανώθηκε σε δύο φάσεις:

Α) Το Pitch Day, στις 29.05.23 με συμμετοχή 35 ομάδων (19 φοιτητών/μαθητών και 16 νεοφυών επιχειρήσεων) από τις
οποίες οι 19 προκρίθηκαν στην τελική διαγωνιστική διαδικασία Demo Day.
Β) Το Demo Day, στις 06.09.23 όπου αξιολογήθηκαν οι 9 προκριθείσες ομάδες φοιτητών/μαθητών και οι 10 ομάδες εκπροσώπων νεοφυών επιχειρήσεων.
Είχε προηγηθεί ένα χρονικό διάστημα προετοιμασίας 2 μηνών των ομάδων με την ευγενική συμμετοχή και υποστήριξη των Μεντόρων του Διαγωνισμού και των Συμβούλων του Κέντρου Προώθησης Νεοφυών Επιχειρήσεων Δήμου Πειραιά.

Ο Δήμαρχος Πειραιά, Ιωάννης Μώραλης, στον χαιρετισμό του, τόνισε μεταξύ άλλων, ότι η πρωτοβουλία του ετήσιου Διαγωνισμού Blue Growth βοήθησε νέους ανθρώπους να μετουσιώσουν τις ιδέες τους, έχοντας αναδείξει σημαντικές επιτυχίες στη διάρκεια των 8 χρόνων που υλοποιείται. Ανέφερε δε, τη σημασία της θέσπισης του διαγωνισμού για την πόλη του Πειραιά για την ανάδειξη της γαλάζιας οικονομίας ως στρατηγικό πυλώνα της τοπικής οικονομίας της πόλης. Με δράσεις όπως η Στρατηγική για τη Γαλάζια Ανάπτυξη, το Κέντρο Επιχειρηματικής Καινοτομίας για τη Γαλάζια Ανάπτυξη (BLUE LAB), το Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας του Δήμου Πειραιά, το Κέντρο Προώθησης Επιχειρηματικότητας Νεοφυών Επιχειρήσεων Δήμου Πειραιά και η Κοινότητα Γνώσης και Καινοτομίας για τη Γαλάζια Οικονομία, ο Δήμος στηρίζει έμπρακτα τη δέσμευση αυτή!
Υπογράμμισε δε, ότι αρωγός σε αυτή την προσπάθεια είναι το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, το οποίο χαρακτήρισε ως στρατηγικό εταίρο.
Κλείνοντας, ο Δήμαρχος δεσμεύθηκε για την περαιτέρω υποστήριξη και ενδυνάμωση του διαγωνισμού, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα έμφασης στην κλιματική αλλαγή και τη βιώσιμη γαλάζια οικονομία. Τέλος, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του σε όλους τους συμμετέχοντες που με τις ιδέες τους δίνουν ζωή στον διαγωνισμό.

O Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιά, Μιχαήλ Σφακιανάκης, που εστίασε στην κρίσιμη αξία των συνεργασιών, ειδικά για την υποστήριξη των νέων στην κοινωνία και την επιχειρηματικότητα. Υπογράμμισε τη σημασία της διοργάνωσης Διαγωνισμών Επιχειρηματικών Ιδεών, προκειμένου να διεγείρεται και να αναπτύσσεται η δημιουργική και κριτική σκέψη των φοιτητών και των μαθητών. Επεσήμανε δε, τον ηγετικό ρόλο του Πανεπιστημίου Πειραιά στη συντονισμένη διοργάνωση του Διαγωνισμού Επιχειρηματικών Φοιτητικών Ιδεών της Περιφέρειας Αττικής.

Ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας, Αθανάσιος Κυριαζής, αναφέρθηκε στη σημασία που αποδίδει η πολιτική ηγεσία για την ανάδειξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας στην Ελλάδα. Από το 2020 έως και σήμερα, υλοποιούνται δράσεις για την ενδυνάμωση του ελληνικού οικοσυστήματος καινοτομίας, όπως ο ορισμός της έννοιας της νεοφυούς επιχείρησης, η σύσταση του Εθνικού Μητρώου Νεοφυών Επιχειρήσεων, η μετεξέλιξή του σε Ανώνυμη Εταιρεία Elevate Greece, ως ψηφιακή πύλη καταγραφής, πιστοποίησης, παρακολούθησης των νεοφυών επιχειρήσεων της χώρας και ανάδειξης του αναπτυσσόμενου οικοσυστήματος καινοτομίας.

Την εκδήλωση συντόνισε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού & Βιώσιμης Ανάπτυξης, Δημήτρης Καρύδης, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία της δικτύωσης και των συνεργειών που αναπτύσσει ο Δήμος Πειραιά για την τόνωση της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας με έμφαση στη Γαλάζια Οικονομία. Ανέφερε δε τη σημασία της χρηματοδότησης της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης του Δήμου Πειραιά, για την υλοποίηση ανάλογων έργων και πρωτοβουλιών. Τόνισε ότι για την αρτιότερη διοργάνωση του Διαγωνισμού υιοθετήθηκε η αρχή του «τετραπλού έλικα» που προωθεί τη συνεργασία της τοπικής διοίκησης, της ακαδημαϊκής κοινότητας, των επιχειρήσεων και της κοινωνίας των πολιτών οδηγώντας στη δημιουργία της Οργανωτικής Επιτροπής του Διαγωνισμού.

Οι νικητές του διαγωνισμού

Για την επιχειρηματική ιδέα από ομάδα μαθητών/φοιτητών :

1ο βραβείο, 3500 ευρώ στην ομάδα “ ICE TRACK”

2ο βραβείο 1500 ευρώ στην ομάδα “Οικιακή συσκευή ξήρανσης βιοαποβλήτων”

3ο βραβείο 400 ευρώ στην ομάδα “Smart Port Piraeus”

Για την επιχειρηματική ιδέα από νεοφυή επιχείρηση:

1ο βραβείο, 5000 ευρώ στην επιχείρηση “FISHING TRIPS”

2ο βραβείο 3000 ευρώ στην εταιρεία “Aegean Cargo Sailing”

3ο βραβείο 1500 ευρώ στην “RESTIA”

Δείτε περισσότερα εδώ : https://www.bluegrowthpiraeus.gr/awards2023

close menu