Ψηφιακή Στρατηγική

 Οι μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου σήμερα είναι οι τεχνολογικές εταιρείες

Το ελληνικό οικοσύστημα τεχνολογίας έχει κάνει πολύ σημαντικά βήματα προόδου τα τελευταία χρόνια, ωστόσο υπολείπεται σημαντικά σε σχέση με άλλες χώρες και χρειάζονται περαιτέρω στρατηγικές προκειμένου να αναπτυχθεί στο μέλλον. Στην διαπίστωση αυτή, κατέληξαν, μεταξύ άλλων, οι συμμετέχοντες στο πάνελ «Tech Ventures: local funding opportunities and actors», στο Tech Forum, που διοργάνωσε η HETiA σε συνεργασία με την Tsomokos.

Ειδικότερα, ο Μάρκος Βερέμης, Partner, Big Pi Ventures, τόνισε πως πλέον οι μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου είναι οι τεχνολογικές εταιρείες. «Η Ελλάδα έχει κάνει κάποια αρκετά γρήγορα βήματα στον τομέα των τεχνολογικών εταιρειών, ωστόσο ξεκινήσαμε από το επίπεδο της «ανυπαρξίας», ανέφερε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε επίσης, ότι είναι πολύ σημαντικό ότι δημιουργούνται τεχνολογικά hubs που ενισχύουν το ήδη υπάρχον οικοσύστημα.

Για το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής ο κ. Βερέμης σημείωσε πως πρέπει να υπάρξει σταθερή και διαχρονική πολιτική στρατηγική για να καταφέρει να ανταπεξέλθει η χώρας στις προκλήσεις που ακολουθούν. Κλείνοντας, τόνισε πως «το νομοσχέδιο για τους τεχνοβλαστούς δίνει κίνητρα για επενδύσεις και είναι προς τη σωστή κατεύθυνση».

Από την πλευρά της η Θάλεια Μισαηλίδου, Principal, Marathon Venture Capital, σημείωσε πως πλέον η κλιματική αλλαγή βρίσκεται στο προσκήνιο με αποτέλεσμα στο επίκεντρο να βρίσκονται οι εταιρίες αγρο-τεχνολογίας. Τόνισε πως η αγροτική παραγωγή αλλάζει και είναι πολύ βασικό να υπάρξει η σωστή εκπαίδευση και καθοδήγηση των αγροτών στη νέα εποχή.

Αναφερόμενη στο ελληνικό οικοσύστημα τεχνολογίας  η κ. Μισαηλίδου ανέφερε πως έχει κάνει πολύ σημαντικά βήματα αλλά χρειάζονται να γίνουν πολλά περισσότερα ακόμα προκειμένου να καλυφθούν τα κενά που υπάρχουν. Επεσήμανε χαρακτηριστικά πως «πρέπει να αναπτυχθούν περαιτέρω οι μορφές χρηματοδότησης και χρηματοδοτικά εργαλεία προκειμένου να στηριχθούν οι εταιρίες και κυρίως στα πρώιμα στάδια λειτουργίας τους».

Ο Κώστας Λαύκας, Partner, UniFund ανέφερε πως είναι απαραίτητο να γαλουχηθεί η κοινωνία αλλά και η εκπαιδευτική κοινότητα με την επιχειρηματική λογική και πως το επιχειρηματικό ρίσκο είναι αναγκαίο προκειμένου να υπάρξει οικονομική ανάπτυξη.

Σύμφωνα με τον κ. Λαύκα, χρειάζεται περισσότερη εκπαίδευση έτσι ώστε ο κόσμος να αποκτήσει τις ψηφιακές δεξιότητες που απαιτούνται για να επιβιώσουν στη σύγχρονη εποχή.Πρόσθεσε ότι, το ελληνικό οικοσύστημα έχει κάνει πολύ σημαντικά βήματα και τα επόμενα χρόνια θα υπάρξει περαιτέρω ανάπτυξη.

Ο Λάζαρος Καψιάς, Chief Executive Officer, Loctio P.C. σημείωσε πως η στρατηγική όσον αφορά τον κλάδο της μηχανικής σε συνάρτηση με τη σωστή χρηματοδότηση θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που απορρέουν από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Όπως ανέφερε ο  Καψιάς, το μεγάλο πρόβλημα που βελτιώνεται είναι πως μέσω της εκπαίδευσης υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό που μπορεί να ανταπεξέλθει στις νέες δεξιότητες που απαιτούνται στη σύγχρονη ψηφιακή εποχή.

Συντονιστής του πανελ ήταν  ο Φώτης Καρύδας, Σύμβουλος Επικοινωνίας στο Γραφείο του Πρωθυπουργού.

close menu