Ψηφιακός Μετασχηματισμός

Οι λύσεις ανοιχτού κώδικα «κλειδί» για την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού των Δημόσιων Οργανισμών

Το 2019 έρευνα της Garter ανέδειξε ότι το 85% του ΙΤ προϋπολογισμού των επιχειρήσεων, δεσμεύεται σε απλές εργασίες συντήρησης. Η πανδημία που ακολούθησε, άλλαξε τα δεδομένα και δοκίμασε την αποφασιστικότητα πολλών επιχειρήσεων παγκοσμίως. Αρκετές κατάφεραν να προσαρμοστούν γρήγορα και να δημιουργήσουν νέες ευέλικτες και ασφαλείς υποδομές, που διευκόλυναν την απομακρυσμένη εργασία, ωστόσο υπήρξαν και πολλές που δυσκολεύτηκαν με τη μετάβαση.

Στον αντίποδα, οι οργανισμοί του δημόσιου τομέα, δεν έχουν την πολυτέλεια να καθυστερήσουν ή να αποτύχουν σε αυτόν τον τομέα, καθώς έχουν στην ευθύνη του την παροχή βασικών υπηρεσιών, όπως η υγειονομική περίθαλψη, η εκπαίδευση, η κοινωνική ασφάλιση, καθώς και αμέτρητοι άλλοι τομείς της δημόσιας διοίκησης.

Συχνά, όμως,  τα συστήματα πληροφορικής τα οποία  αξιοποιούν, στηρίζονται σε παλαιές τεχνολογίες δεκαετιών, που απαιτούν σημαντικό χρόνο και πόρους για τη λειτουργία και τη συντήρησή τους. Πλέον όμως, ένα πλέγμα ρυθμιστικών και πολιτικών πλαισίων στην ΕΕ έχει εξασφαλίσει ότι οι οργανισμοί του δημόσιου τομέα μπορούν να αξιοποιήσουν και να συμβάλλουν  ενεργά στην ανάπτυξη νέων ανοιχτών προτύπων και λύσεων ανοιχτού κώδικα, οι οποίες μπορούν να βελτιώσουν και επιταχύνουν τη μετάβαση.

Τον Δεκέμβριο του 2021 ο Επίτροπος Προϋπολογισμού και Διοίκησης της ΕΕ κ. Γιοχάνες Χάν, δήλωσε: «Ο ανοιχτός κώδικας προσφέρει μεγάλα πλεονεκτήματα σε έναν τομέα όπου η ΕΕ μπορεί να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο. Οι νέοι κανόνες θα αυξήσουν τη διαφάνεια και θα βοηθήσουν την Επιτροπή, καθώς και τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και τις δημόσιες υπηρεσίες σε ολόκληρη την Ευρώπη, να επωφεληθούν από την ανάπτυξη λογισμικού ανοικτού κώδικα. […] Το γεγονός αυτό μπορεί επίσης να ενισχύσει την ασφάλεια, καθώς εξωτερικοί και ανεξάρτητοι ειδικοί ελέγχουν το λογισμικό για σφάλματα και κενά ασφαλείας.»

Red Hat: Ο κορυφαίος πάροχος λύσεων ανοικτού κώδικά

Από το 2021 η Info Quest Technologies, αναγνωρίζοντας τη σημασία των λύσεων ανοιχτού κώδικα για το Δημόσιο Τομέα και τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προχώρησε σε στρατηγική συνεργασία με την αμερικανική πολυεθνική εταιρεία Red Hat, η οποία αποτελεί τον κορυφαίο πάροχο προϊόντων ανοιχτού κώδικα παγκοσμίως.

Η Red Hat παρέχει λογισμικό ανοιχτού κώδικα και πλατφόρμες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν τον Δημόσιο Τομέα με διάφορους τρόπους, μερικοί εκ των οποίων είναι οι εξής:

  1. Ενισχυμένη Ασφάλεια: Η Red Hat παρέχει λύσεις ασφάλειας που βασίζονται στην ανοιχτή και διαφανή ανάπτυξη λογισμικού, με σκοπό την προστασία των ευαίσθητων δεδομένων του Δημοσίου Τομέα. Στον χώρο της κυβεροασφάλειας παρέχει υποστήριξη για ασφαλείς πρακτικές λογισμικού, όπως identity management, vulnerability management, αποκρυπτογράφηση κ.α.. Με αυτόν τον τρόπο, οι δημόσιες υπηρεσίες μπορούν να προστατεύσουν τα δεδομένα των πολιτών και να διασφαλίσουν την ασφάλεια των συστημάτων τους.
  2. Εξοικονόμηση Κόστους: Μέσω της χρήσης λογισμικού ανοιχτού κώδικα, μπορεί να παρέχει στον Δημόσιο Τομέα λύσεις που απαιτούν χαμηλό κόστος επένδυσης και προσφέρουν μεγαλύτερη ευελιξία και επεκτασιμότητα.
  3. Υποστήριξη: H Red Hat, παρέχει υπηρεσίες υποστήριξης και συντήρησης για τα προϊόντα της, συμπεριλαμβανομένων της εκπαίδευσης, του consulting και της τεχνικής υποστήριξης.
  4. Προσαρμοστικότητα: Οι λύσεις της εταιρείας είναι προσαρμόσιμες και μπορούν εύκολα να ενσωματωθούν στις κλιμακούμενες ανάγκες των εφαρμογών που διαμοιράζονται οργανισμοί. Αυτό μπορεί να συμβάλλει στη βελτίωση της απόδοσης των υπηρεσιών, στη μείωση των δαπανών καθώς και στην ταχύτερη υλοποίηση των έργων.
  5. Αυτοματοποίηση: Με τη χρήση των λύσεων της Red Hat, οι Τεχνικές Ομάδες των Δημοσίων Υπηρεσιών, μπορούν να αυτοματοποιήσουν τις εργασίες τους και να αυξήσουν τη μεταξύ τους συνεργασία. Έτσι μπορούν να επιταχύνουν την παράδοση των digital υπηρεσιών και να μειώσουν τον κίνδυνο από λάθη και καθυστερήσεις στην τελική παράδοση των έργων.

Τα πιο ευρέως διαδεδομένα προϊόντα της Red Hat, που μπορούν να υποστηρίξουν τους Δημόσιους Οργανισμούς στην Ελλάδα, είναι τα ακόλουθα:

  • Red Hat Enterprise Linux (RHEL)

Αποτελεί τηνναυαρχίδα του Οργανισμού και είναι ένα ασφαλές και αξιόπιστο λειτουργικό σύστημα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορα συστήματα του Δημοσίου, όπως διακομιστές, φορητούς υπολογιστές κ.ά.. Μπορεί να αναπτυχθεί σε bare metal, virtual, private Clouds ή public clouds περιβάλλοντα και προσφέρει υποστήριξη για διάφορες αρχιτεκτονικές όπως x86,x86-64, Power PC και IBM System z.

To Red Hat Enterprise Linux, παρέχει εκτεταμένες δυνατότητες ασφάλειας και διαχείρισης συστημάτων, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας ελέγχου ταυτότητας και πρόσβασης του χρήστη, καθώς και της διαχείρισης πακέτων και ενημερώσεων λογισμικού. Επιπλέον, είναι μια ασφαλής και αξιόπιστη πλατφόρμα για την ανάπτυξη και εκτέλεση εφαρμογών, καθώς παρέχει ενσωματωμένες βιβλιοθήκες και εργαλεία ανάπτυξης λογισμικού.

Το Red Hat Enterprise Linux χρησιμοποιείται ευρέως σε επιχειρηματικά περιβάλλοντα, κυβερνητικούς οργανισμούς και άλλους οργανισμούς που απαιτούν μια σταθερή και αξιόπιστη πλατφόρμα για την ανάπτυξη και διαχείριση των εφαρμογών τους.

  • Red Hat OpenShift:

To Open Shift είναι μια πλατφόρμα ανάπτυξης και διαχείρισης εφαρμογών που μπορεί να βοηθήσει τον Δημόσιο Τομέα, να δημιουργήσει νέες και να αναπτύξει τις υφιστάμενες εφαρμογές που χρησιμοποιεί, με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα. Είναι μία Kubernetes-container πλατφόρμα, η οποία είναι σχεδιασμένη για open hybrid cloud στρατηγικές και καλύπτει την ασφαλή διαχείριση hybrid cloud, multi cloud και edge εφαρμογών. Με το OpenShift, οι προγραμματιστές μπορούν να αναπτύξουν, να δοκιμάσουν και να κατανείμουν εφαρμογές σε ένα περιβάλλον υψηλής διαθεσιμότητας, που επιτρέπει την επέκταση και την αναβάθμιση τους με ευκολία.

  • Red Hat Ansible Automation

Αναφορικά με λύσεις αυτοματισμού, η Red Hat προσφέρει το Ansible Automation Platform, μέσω του οποίου ο χρήστης μπορεί να αυτοματοποιήσει τις εργασίες του, να διαμορφώσει τα συστήματά του, να διαχειριστεί τα δίκτυά του, να εκτελέσει εντολές, να εγκαταστήσει λογισμικό κ.ά..

Συνολικά, οι λύσεις της Red Hat, μπορούν να προσφέρουν προστιθέμενη αξία σε φορείς του Δημοσίου Τομέα, μεγαλύτερη ευελιξία, επεκτασιμότητα, μειώνοντας τα κόστη, βελτιστοποιώντας παράλληλα την ασφάλεια στις προσφερόμενες ψηφιακές υπηρεσίες, βοηθώντας τελικώς στην καλύτερη λήψη αποφάσεων.

H Info Quest Technologies αποτελεί επίσημο διανομέα της Red Hat στην ελληνική αγορά. Με την ομάδα μηχανικών της και τους εξειδικευμένους συνεργάτες της είναι πλήρως προετοιμασμένη για την υποστήριξη των Οργανισμών του Ελληνικού Δημόσιου Τομέα στη σχεδίαση και υποστήριξη των κατάλληλων λύσεων. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας στο: [email protected]

Επιχειρήσεις

close menu