Ψηφιακή Στρατηγική

Ο Μάριος Κάτσης, επισήμανε σειρά αρνητικών σημείων στο ψηφισθέν σ/ν Ψηφιακή Διακυβέρνηση και Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες

Ο Μάριος Κάτσης, τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ και εισηγητής στο νομοσχέδιο Ψηφιακή Διακυβέρνηση και Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες, στην ομιλία του στην ολομέλεια, ξεκίνησε σχολιάζοντας τις καταστροφές των τελευταίων ημερών, λέγοντας ότι η οδυνηρή πραγματικότητα με τις πλημμύρες και τους νεκρούς στη Θεσσαλία είναι πολύ σκληρή και δυστυχώς δεν είναι η πρώτη.

Σχετικά ανάφερε:

“Η κυβέρνηση της ΝΔ που επένδυσε στην τυμβωρυχία ως αντιπολίτευση,  οφείλει μια συγγνώμη, όχι στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, αλλά στους πολίτες που τους εξαπάτησε χυδαία. Το λιγότερο που θα μπορούσε να κάνει σήμερα είναι  να αποκαταστήσει άμεσα και πλήρως τις ζημιές.

Ως προς το περιεχόμενο του νομοσχεδίου ο τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής, τόνισε ότι “αποτελεί νίκη του κοινοβουλευτισμού το γεγονός ότι το Υπουργείο παραδέχτηκε την κακή πρακτική νομοθέτησης που ακολούθησε. Η αφαίρεση του όρου κώδικας από την ονομασία του νομοσχεδίου, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε από την πρώτη μέρα της κατάθεσής του, αποδεικνύει ότι το Υπουργείο προσπάθησε μέσα από την αναπαραγωγή και τη συρραφή παλαιότερων νομοθετημάτων, να καπηλευτεί όλη την προϋπάρχουσα εμβληματική δουλειά που είχε γίνει από προηγούμενες κυβερνήσεις και να την παρουσιάσει ως δικό του έργο”.

Ο Μάριος Κάτσης στηλίτευσε το γεγονός ότι “η κυβέρνηση έχει καθυστερήσει χαρακτηριστικά να προχωρήσει στα νέα ψηφιακά έργα όπως φάνηκε και από τη συζήτηση στις επιτροπές, ενώ το μόνο που κάνει χωρίς μέτρο είναι απευθείας αναθέσεις. Επίσης ανέφερε ότι την χιλιοειπωμένη και πολυαναμενόμενη ψηφιακή βίβλο το Υπουργείο την έχει εξαγγείλει 3 φόρες και την έχει νομοθετήσει άλλες 3, αλλά ακόμα είναι άφαντη. 

Οι μόνες καινοτομίες που έφερε το Υπουργείο έως σήμερα είναι η ψηφιοποίηση της γραφειοκρατίας, το να κάνει διαρκείς διοικητικές αναδιοργανώσεις στο Υπουργείο, και να φτιάχνει επιτροπές επί επιτροπών που καλύπτουν τις τρύπες που άφησαν προηγούμενες επιτροπές”.

Ως προς τα άρθρα που αφορούν το πρόγραμμα Διαύγεια, ο Μάριος Κάτσης τόνισε ότι πρέπει η Κυβέρνηση να είναι εντελώς ξεκάθαρη στο γεγονός πως η δημιουργία του Προσωπικού Αριθμού δεν πρόκειται να επηρεάσει την αναζήτηση με ΑΦΜ στα φίλτρα της Διαύγειας. Χαρακτηριστικά δήλωσε πως ως ΣΥΡΙΖΑ –Προοδευτική Συμμαχία δεν θα επιτρέψουμε ποτέ στο κράτος των «αρίστων» να κρύψει τις πομπές του απονευρώνοντας τη Διαύγεια”.

Ως προς τις διατάξεις για την κατάργηση του φαξ και τις ψηφιακές υπογραφές σε δημοσίους υπαλλήλους, ο Μάριος Κάτσης ανέφερε ότιστην ουσία πρόκειται για την θεσμική προετοιμασία ώστε να εφαρμοστεί το Σύστημα Ηλεκτρονικής Διακίνησης Εγγράφων ένα εμβληματικό έργο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που έχει καθυστερήσει η υλοποίηση του, το οποίο όταν ολοκληρωθεί θα εξοικονομεί 400εκ€ ετησίως ενώ θα δώσει ένα μεγάλο χτύπημα στην γραφειοκρατία του Δημοσίου”.

Στο ζήτημα της σύστασης της εταιρίας “Συμμετοχές 5G” και του Ταμείου” Φαιστός”, ο τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι οι αντίστοιχες διατάξεις του νομοσχεδίου είναι προβληματικές και  δείχνουν τις σαφείς ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές αλλά και το διαφορετικό σχέδιο που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία και την αναπτυξιακή στρατηγική της χώρας”.

Ο Μάριος Κάτσης τόνισε την διαφωνία της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης σχετικά “με την ανάγκη σύστασης μιας νέας θυγατρικής του Υπερταμείου που θα διαχειρίζεται πόρους του Δημοσίου, τα έσοδα δηλαδή από τις συχνότητες για το 5G που είναι περιουσία του ελληνικού Λαού. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, έχουμε την ανάλογη ελευθερία για να προχωρήσουμε διαφορετικά καθώς βρισκόμαστε εκτός μνημονίων, με ρυθμισμένο χρέος έως το 2032, αποθεματικό 37 δις εκ των οποίων τα 16 είναι το σκληρό μαξιλάρι για την εξυπηρέτηση του χρέους.

Η πρόταση που κατατέθηκε από τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αντί να φτιαχτεί μια θυγατρική στο Υπερταμείο, να δημιουργηθεί ένα νέο department στην Αναπτυξιακή Τράπεζα, το οποίο θα προικοδοτηθεί με κεφάλαια της δημοπρασίας από τις συχνότητες ώστε να είναι dedicated επενδυτικό εργαλείο για έργα υψηλής τεχνολογίας και εφαρμογών 5G. Με απόλυτη διαφάνεια, με σαφή στρατηγική και με προφανές όφελος για την αναπτυξιακή στρατηγική της χώρας”.

Η στρατηγική της ΝΔ όμως ταυτίζεται με τους σκληρότερους νεοφιλελεύθερους των μνημονίων. Με αυτή την υλοποίηση απλά δίνει νεοφιλελεύθερα διαπιστευτήρια αξιοπιστίας στους κύκλους εντός και εκτός χώρας που θέλουν να έχουν αποφασιστικό ρόλο στις υποδομές και τη δημόσια περιουσία.

Ο Μάριος Κάτσης έκλεισε την ομιλία του λέγοντας ότι “ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η είσοδος της χώρας στη 4η Βιομηχανική επανάσταση είναι εθνική υπόθεση και προφανώς απαιτεί εθνικό σχέδιο και συναινέσεις ώστε να αποφύγουμε το ράβε ξήλωνε και τη συνέχεια του κράτους”.

close menu