Τηλεπικοινωνίες

Ο Elon Musk, μια νέα πρόκληση για τον CEO του Twitter

Ο CEO του Twitter έχει να αντιμετωπίσει μια νέα πρόκληση: τον Elon Musk

Το νέο “αφεντικό” του Twitter και ένας από τους πιο “ζωηρούς” χρήστες του συγκεκριμένου μέσου κοινωνικής δικτύωσης θα αναγκαστούν να ασχοληθούν ακόμη περισσότερο ο ένας με τον άλλον.

Ο Elon Musk, ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της Tesla και της SpaceX, απέκτησε ποσοστό 9,2% στο Twitter και πλέον είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της εταιρείας, σύμφωνα με καταχώριση στην αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC). Στο μεταξύ, είναι ένας από τους δημοφιλέστερους χρήστες του Twitter με περισσότερους από 80 εκατ. followers (ανταγωνίζεται τους αριθμούς του Ντόναλντ Τραμπ προτού ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ αποκλειστεί από την πλατφόρμα) και κατά καιρούς έχει επικρίνει την εταιρεία, υποδαυλίζοντας μια σύγκρουση με τον Parag Agrawal: διάδοχο του Jack Dorsey στη θέση του CEO από τον περασμένο Νοέμβριο.

Πριν από μία εβδομάδα, ο Musk ανάρτησε ένα poll στον λογαριασμό του στο Twitter – στο οποίο ψήφισαν περισσότεροι από 2 εκατ. χρήστες – οποία έλαβε τελικά πάνω από 2 εκατομμύρια ψήφους, θέτοντας το ερώτημα εάν η εταιρεία απέτυχε να διασφαλίσει τις αρχές της ελευθερίας του λόγου: μια διαμαρτυρία που εκφράζουν χρήστες εδώ και καιρό.

Προς το παρόν, οι επενδυτές του Twitter υποδέχθηκαν θερμά την είσοδο του Musk. Η μετοχή πρόσθεσε 27,1% στη συνεδρίαση της Δευτέρας, στα 49,97 δολάρια.

Από την πλευρά του ο Agrawal βρέθηκε στην κορυφή της ηγετικής πυραμίδας του Twitter, δίνοντας την υπόσχεση ότι θα υπηρετήσει τους φιλόδοξους στόχους που είχε θέσει ο Dorsey τα τελευταία χρόνια της θητείας του για αύξηση των εσόδων και των χρηστών της εταιρείας. Συγκεκριμένα, το Twitter στοχεύει να φτάσει τα 315 εκατ. ενεργούς χρήστες και τα 7,5 δισ. δολάρια έσοδα μέχρι το τέλος του 2023, αριθμοί σημαντικά υψηλότεροι από τα τρέχοντα επίπεδα. Ο Agrawal είχε δηλώσει στη Wall Street ότι στόχος του είναι το Twitter να παίρνει αποφάσεις πιο γρήγορα και να λανσάρει περισσότερα προϊόντα: πρωτοβουλίες τις οποίες προσπάθησε να υλοποιήσει και ο Dorsey.

Ο πρώην CEO του Twitter κινήθηκε προς αυτές τις κατευθύνσεις, μετά την έλευση ενός άλλου μεγαλοεπενδυτή. Τον Μάρτιο του 2020, η Elliot Management, από τα πλέον γνωστά ακτιβιστικά hedge fund, απέκτησε μερίδιο στο Twitter και έθεσε μια σειρά αιτημάτων, ευελπιστώντας ότι “θα ταράξει τα νερά”. Μεταξύ άλλων, απαίτησε να αποχωρήσει ο Dorsey. Στην Elliot δεν άρεσε το γεγονός ότι ο Dorsey πατούσε σε δύο βάρκες: από τη μια διηύθυνε το Twitter και από την άλλη την εταιρεία συστημάτων πληρωμής Block – γνωστή τότε ως Square.

Το Twitter ήρθε γρήγορα σε συμφωνία με την Elliot, αποφεύγοντας τις εταιρικές “διαμάχες”, που συνήθως τραβούν για μήνες ή και χρόνια. Η εταιρεία δέχθηκε να θέσει νέους, υψηλότερους στόχους και να καταρτίσει ένα σχέδιο διαδοχής του Dorsey. Η εταιρεία τα πήγε εξαιρετικά κατά την πανδημία και έτσι ο Dorsey κατάφερε να διατηρήσει τον ρόλο του και να αποχωρήσει με τους δικούς του όρους, επιλέγοντας ο ίδιος τον Agrawal ως αντικαταστάτη του.

Μένει να φανεί εάν ο Agrawal και το Διοικητικό Συμβούλιο του Twitter θα ακολουθήσουν την ίδια στρατηγική με τον Musk. Η εταιρεία δεν ανταποκρίθηκε σε άμεσο σχολιασμό. Προτού αναλάβει διευθύνων σύμβουλος, ο Agrawal ήταν ο επικεφαλής τεχνολογίας (CTO) του Twitter – στην εταιρεία προσελήφθη το 2011 ως προγραμματιστής.

Όταν το Twitter ανακοίνωσε πως νέος CEO αναλαμβάνει ο Agrawal, ο Musk δημοσίευσε ένα αρνητικό –για τον διάδοχο του Dorsey– meme στον λογαριασμό του: η παραποιημένη φωτογραφία απεικόνιζε τον Agrawal ως Ιωσήφ Στάλιν και τον Dorsey ως σοβιετικό αξιωματούχο, με τον ιδιοκτήτη της Tesla να εκφράζει με αυτό τον τρόπο την άποψη ότι το Twitter περιορίζει την ελευθερία του λόγου.

Η παρουσία του Musk στην πλατφόρμα έχει “σημαδευτεί” από αντιπαραθέσεις. Το 2018 o ίδιος και η Tesla αναγκάστηκαν να συμφωνήσουν με το Twitter σε κάποιους όρους που έκτοτε διέπουν τη δραστηριότητα του Musk στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, αφού γνωστοποίησε με ανάρτησή του την πρόθεση να αποσύρει την Tesla από τη χρηματιστηριακή αγορά και να την κάνει ιδιωτική. Πλέον ο Musk θέλει να αποδεσμευτεί από αυτούς τους περιορισμούς, αν και η διαδικτυακή του persona δεν έχει αλλάξει ούτε στο ελάχιστο. Για παράδειγμα, τον Νοέμβριο, ο Musk ανάρτησε στο Twitter ένα poll στο οποίο ρωτούσε τους followers του εάν συμφωνούσαν να πουλήσει το 10% των μετοχών που κατείχε στην Tesla. Το tweet δημιούργησε ερωτήματα σχετικά με το αν ο Musk ενεργεί σύμφωνα με τις επιταγές της αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και αν η δημοσκόπηση ήταν στην πραγματικότητα ένα “τρικ” δημοσίων σχέσεων, με την απόφαση του Musk να πουλήσει τις μετοχές του να είναι ήδη ειλημμένη, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.

Το Twitter παραμένει ένα δελεαστικό “στοίχημα”. Η πολιτισμο-κοινωνική του ισχύς υπερβαίνει εδώ και καιρό την οικονομική του επιτυχία. Η εταιρεία προσπαθεί να αυξήσει τα έσοδα και να ενισχύσει την τιμή της μετοχής της, όπως έκαναν το Facebook και το Snap. Σε αντίθεση με τις δύο αυτές εταιρείες, η εταιρική δομή του Twitter το καθιστά ευάλωτο στις εξωτερικές πιέσεις: Facebook και Snap έχουν μετοχές διπλής κατηγορίας με τα δικαιώματα ψήφου –και τον απόλυτο έλεγχο– να βρίσκονται στα χέρια των αντίστοιχων ιδρυτών και CEO τους, Mark Zuckerberg και Evan Spiegel. Το Twitter δεν διαθέτει αυτού του είδους την προστασία. Έχει μόνο τις κοινές μετοχές του, γεγονός που σημαίνει ότι ο Agrawal δεν έχει άλλη επιλογή από το να μάθει επακριβώς τι θέλει ο Elon Musk.

Πηγή: Capital.gr

close menu