Επικαιρότητα

O Bill και η Melinda Gates χωρίζουν μετά από 27 χρόνια γάμου και 124 δισ. δολάρια

Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι στο διαζύγιο του Jeff Bezos και άλλο ένα διάσημο ζευγάρι από τον χώρο της τεχνολογίας αποφάσισε να πάρει χωριστούς δρόμους.

Με μια κοινή ανακοίνωση στο Twitter, οι Bill και Melinda Gates ανακοίνωσαν ότι χωρίζουν μετά από 27 χρόνια γάμου, λέγοντας ότι “δεν πιστεύουμε πλέον ότι μπορούμε να μεγαλώσουμε μαζί ως ζευγάρι. Μετά από πολλή σκέψη και πολλή δουλειά στη σχέση μας, έχουμε λάβει την απόφαση να τερματίσουμε τον γάμο μας»

Ο διάσημος συνιδρυτής της Microsoft με έντονο φιλανθρωπικό έργο και η σύζυγός του έχουν δημιουργήσει μια συνδυασμένη περιουσία 124 δις. δολαρίων, κάτι που τους τοποθετεί μεταξύ των 5 πλουσιότερων ζευγαριών στον κόσμο.

Η απόφαση μπορεί να αιφνιδίασε τους εξωτερικούς παρατηρητές, όμως από η Melinda Gates είχε επαναλάβει σε αρκετές της συνεντεύξεις στο παρελθόν ότι ο γάμος τους ήταν «απίστευτα σκληρός» καθώς  συνιδρυτής της Microsoft εργάζεται τακτικά 16 ώρες την ημέρα και δυσκολεύεται να βρει χρόνο για την οικογένεια τους. Ο Bill, ο οποίος συν-ίδρυσε τη Microsoft το 1975, ήταν ήδη δισεκατομμυριούχος όταν το ζευγάρι παντρεύτηκε το 1994. Γνώρισε τη Melinda το 1987, όταν έγινε μέλος της εταιρείας.

Όπως έχει αναφέρει κατ΄ επανάληψη η σύζυγός του ο Bill Gates πέρασε εβδομάδες πριν της κάνει πρόταση γάμου να συζητάει αν θα πρέπει να παντρευτούν ή όχι, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να κάνει λίστα με τα υπέρ και τα κατά του γάμου σε έναν πίνακα. Όπως είχε αναφέρει η Melinda Gates, οι αμφιβολίες του δεν ήταν επί προσωπικού αλλά για το αν θα μπορούσε να διατηρήσει τις ισορροπίες ανάμεσα στην επαγγελματική και την προσωπική του ζωή.

Ο Gates είναι ο τέταρτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο με εκτιμώμενη περιουσία 124 δις. δολαρίων, αλλά θα ήταν ακόμα πιο πλούσιος αν δεν είχε δεσμευτεί να δωρίσει τουλάχιστον το ήμισυ της περιουσίας του πριν πεθάνει. Από το 1994, έχει δωρίσει τουλάχιστον 40 δισ. δολάρια στο Ίδρυμα Bill and Melinda Gates, το οποίο χρηματοδοτεί την εκπαίδευση στις ΗΠΑ και πρωτοβουλίες υγειονομικής περίθαλψης και καταπολέμησης της φτώχειας σε όλο τον κόσμο – συμπεριλαμβανομένης της χρηματοδότησης έργων μεγάλης κλίμακας για την καταπολέμηση του HIV και της ελονοσίας. Το ίδρυμά τους έχει περισσότερα από 51 δισ. δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία.

Το 2010 το ζευγάρι και ο Warren Buffett δημιούργησαν το Giving Pledge , μια υπόσχεση να δώσουν τουλάχιστον το ήμισυ του πλούτου τους σε φιλανθρωπικούς σκοπούς και κάλεσε άλλους δισεκατομμυριούχους να συμμετάσχουν. Περισσότεροι από 170 από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των Mark Zuckerberg, Mike Bloomberg και George Lucas, έχουν εγγραφεί μέχρι τώρα στην προσπάθεια.

Παρά την τεράστια περιουσία του ζευγαριού, τα τρία παιδιά του (Jennifer 25, Rory 21 και Phoebe, 18) δεν απολαμβάνουν κάποια ιδιαίτερα προνόμια και σπάνια απασχολούν τις σελίδες των κουτσομπολίστικων περιοδικών με τον εξεζητημένο τρόπο ζωής τους. Άλλωστε, όπως έχουν δηλώσει κατ’ επανάληψη οι γονείς τους, το μόνο που θα πάρουν από την περιουσία της οικογένειας είναι 10 εκατ. δολάρια το κάθε ένα για να ξεκινήσει την ζωή του και η υπόλοιπη θα μοιραστεί για την καταπολέμηση ασθενειών και φτώχιας.

Το διαζύγιο των Gates είναι το δεύτερο διαζύγιο μεταξύ των υπερ-πλουσίων τα τελευταία χρόνια, μετά τον χωρισμό του διευθύνοντος συμβούλου του Amazon Jeff Bezos το 2019 από τη σύζυγό του, MacKenzie Scott. Το διαζύγιο τους μετέτρεψε τη Σκοτ ​​στην τέταρτη πλουσιότερη γυναίκα στον κόσμο, με περιουσία 38 δισ. δολαρίων. Η πρώην κυρία Bezos υποσχέθηκε να δωρίσει όλη της την περιουσία και μέσα στο 2020 έδωσε σχεδόν 6 δισ. δολάρια σε βοήθεια για τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της πανδημίας σε όλο τον κόσμο, παίρνοντας μια μικρή εκδίκηση από τον πρώην σύζυγό της, Jeff Bezos ο οποίος είναι το μόνο μέλος των πέντε πλουσιότερων ανθρώπων στις ΗΠΑ που δεν έχουν εγγραφεί στην πρωτοβουλία  Giving Pledge των Bill και Melinda Gates για να δωρίσουν τουλάχιστον το ήμισυ της περιουσίας του.

close menu