Διεθνή

Ο Μπιλ Γκέιτς στην Κίνα – Συνάντηση με τον Σι Τζινπίνγκ

Θα πρόκειται για την πρώτη συνάντηση του Κινέζου προέδρου με διευθύνοντα σύμβουλου δυτικού κολοσσού εδώ και χρόνια, αλλά και για την πρώτη επίσκεψη του Γκέιτς στην Κίνα μετά την έναρξη της πανδημίας

Με τον Πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, αναμένεται να συναντηθεί την Παρασκευή ο συνιδρυτής της Microsoft Μπιλ Γκέιτς, σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία που επικαλούνται πηγές με γνώση του θέματος.

Θα πρόκειται για την πρώτη συνάντηση του Κινέζου προέδρου με διευθύνοντα σύμβουλου δυτικού κολοσσού εδώ και χρόνια, αλλά και για την πρώτη επίσκεψη του Γκέιτς στην Κίνα μετά την επιβολή των περιορισμών και το κλείσιμο των συνόρων λόγω της πανδημίας πριν από τρία χρόνια. Η τελευταία συνάντηση των δύο ανδρών έγινε το 2015 σε φόρουμ με τη συμμετοχή επιχειρηματιών και πολιτικών στην Κίνα.

Σύμφωνα με το Reuters δεν αποκλείεται η συνάντηση να έχει ιδιωτικό χαρακτήρα. Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας από την πλευρά του δεν την έχει επιβεβαιώσει επίσημα, όπως μεταδίδει το CNBC.

Ο Γκέιτς έγραψε στο Twitter την Τετάρτη ότι προσγειώθηκε στο Πεκίνο για να «επισκεφθεί συνεργάτες που εργάζονται για τις παγκόσμιες προκλήσεις υγείας και ανάπτυξης» για το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates. Είναι η πρώτη του επίσκεψη από το 2019.

Ο «γκουρού» της τεχνολογίας και ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, παραιτήθηκε από την προεδρία του διοικητικού συμβουλίου της Microsoft τον Μάρτιο του 2020 για να «αφιερώσει περισσότερο χρόνο στις φιλανθρωπικές του προτεραιότητες.

Σημειώνεται ότι στην Κίνα θα μεταβεί το Σαββατοκύριακο και ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ,  Άντονι Μπλίνκεν, σε μία πολυαναμενόμενη επίσκεψη που φιλοδοξεί να σταθεροποιήσει τις σχέσεις ανάμεσα στις δύο  μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη.

close menu