Ψηφιακή Στρατηγική

NTT DATA: Ψηφιοποίησε πάνω από 2 εκατ. ιστορικά αρχεία της Βιβλιοθήκης του Βατικανού

Η ΝΤΤ DATA και η Βιβλιοθήκη του Βατικανού έχουν δημιουργήσει ένα κοινό project που ονομάζεται «Vatican Library Web3 Support»

Η NTT DATA ανέπτυξε την τεχνολογία ψηφιακής αρχειοθέτησης “AMLAD” που χρησιμοποιείται για την διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Βιβλιοθήκης του Βατικανού που περιλαμβάνει περισσότερα από 2 εκατομμύρια ιστορικά αρχεία. Μέσω του “AMLAD”, η NTT DATA ψηφιοποιεί περίπου 1,6 εκατομμύρια βιβλία, 80.000 χειρόγραφα και 300.000 νομίσματα και μετάλλια, και 150.000 πίνακες εξασφαλίζοντας την προστασία τους από τη φυσική φθορά του χρόνου.

Οι σύγχρονες τεχνολογίες συνεισφέρουν στην διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και προφυλάσσουν τα πολύτιμα εκθέματα από τη φυσική φθορά του χρόνου. Σε αυτό το πλαίσιο, η NTT DATA έχει δημιουργήσει εξειδικευμένα εργαλεία ψηφιακής αρχειοθέτησης με την χρήση 2D και 3D τεχνολογιών, όπως το “AMLAD”, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να απλοποιεί την ψηφιακή αναζήτηση των εκθεμάτων, να εξοικονομεί χρόνο στην αναζήτηση των αρχείων και να παρέχει στους επισκέπτες χρήσιμες πληροφορίες για τα χειρόγραφα. Επίσης, διευκολύνει την πρόσβαση των επισκεπτών από όλο τον κόσμο, οι οποίοι θα μπορούν πλέον να περιηγούνται στις ψηφιοποιημένες εκθέσεις της βιβλιοθήκης, ανεξάρτητα από την τοποθεσία τους.

Το έργο ψηφιοποίησης της Βιβλιοθήκης του Βατικανού ξεκίνησε το 2014 ενώ τον Φεβρουάριο του 2023, η NTT DATA δημιούργησε μια νέα πλατφόρμα που συνδέει διαδικτυακά τους επισκέπτες με τη Βιβλιοθήκη αξιοποιώντας την τεχνολογία blockchain. Κάθε επισκέπτης που αλληλοεπιδρά στα κοινωνικά του δίκτυα με τη Βιβλιοθήκη του Βατικανού, παίρνει σε αντάλλαγμα NFTs, με τα οποία μπορεί να έχει πρόσβαση σε εικόνες υψηλής ανάλυσης από 15 ιστορικά εκθέματα και χειρόγραφα της Βιβλιοθήκης.

Ο Asahi Hasebe, επικεφαλής του project AMLAD της NTT DATA, δήλωσε «Η χρήση των νέων τεχνολογιών στο χώρο της πολιτισμικής κληρονομιάς έχει πλέον εδραιωθεί με αποτέλεσμα τη διαμόρφωση μιας νέας πραγματικότητας όπου επισκέπτες από κάθε γωνιά του πλανήτη μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ιστορικά εκθέματα παγκόσμιας εμβέλειας από όπου και αν βρίσκονται. Είμαστε πολύ χαρούμενοι για τη συνεργασία μας με το Βατικανό καθώς συνεισφέρουμε στην διατήρηση του παγκόσμιου πολιτιστικού πλούτου της Βιβλιοθήκης.

Ο Mauro Mantovanil, διευθυντής της Βιβλιοθήκης του Βατικανού δήλωσε «Η αξία των εκθεμάτων της Βιβλιοθήκης είναι ανεκτίμητη καθώς αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Η λύση ψηφιακής αρχειοθέτησης AMLAD που σχεδιάσει η NTT DATA συμβάλει στη μακροπρόθεσμη διατήρηση αυτών των εξαιρετικά πολύτιμων εκθεμάτων καθιστώντας τα πιο εύκολα προσβάσιμα στους ενδιαφερομένους επισκέπτες από όλο τον κόσμο».

close menu