Υγεία

Νέα κίνητρα για την προσέλκυση γιατρών στα νησιά παρουσίασε ο Αδ. Γεωργιάδης

Ο υπουργός, τόνισε ότι ο σχεδιασμός περιλαμβάνει αύξηση του μισθολογικού κινήτρου καθώς και διαμονή με τα έξοδα πληρωμένα από τους Δήμους.

Νέα κίνητρα για την προσέλκυση γιατρών στη νησιωτική χώρα παρουσίασε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤNEWS. Ο υπουργός, τόνισε ότι ο σχεδιασμός περιλαμβάνει αύξηση του μισθολογικού κινήτρου καθώς και διαμονή με τα έξοδα πληρωμένα από τους Δήμους.

«Στο Υπουργικό Συμβούλιο παρουσίασα μία νέα διάταξη που αυξάνει το κίνητρο για τους γιατρούς που θέλουν να εργαστούν σε νησιά το καλοκαίρι. Θα τους δίνουμε επιπλέον 2.100 ευρώ πλέον του μισθού τους και ο κάθε Δήμαρχος θα μπορεί να τους πληρώνει και τα έξοδα κατοικίας τους, έτσι ώστε να έχουν και δωρεάν σπίτι και επιπλέον πάνω από ένα μισθό. Σε συνδυασμό με τη μεταρρύθμιση που θα επιτρέπει στους γιατρούς να ασκούν και ιδιωτικό έργο στο νησί που θα πάνε, θα μπορούν να συγκεντρώνουν πλέον ένα πολύ μεγαλύτερο εισόδημα», ανέφερε ο υπουργός.

Επίσης πρόσθεσε: «Η δυνατότητα να έχουμε παντού το σύνολο του προσωπικού που χρειαζόμαστε δεν είναι εφικτή, διότι όπως ξέρετε υπάρχει έλλειμμα γιατρών. Πολλοί γιατροί δεν θεωρούν ελκυστικό το να δουλέψουν σε ένα νησί, κυρίως γιατί θεωρούν ότι τους μειώνει την εξέλιξη που έχουν ως γιατροί. Εμείς αυξάνουμε τα κίνητρα και θα αλλάξουμε και άλλο το πλαίσιο. Είμαστε σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο για μία αναμόρφωση του πλαισίου για το πώς θα μπορούμε να κάνουμε πιο ελκυστική την επιλογή ενός νησιού ή μιας άγονης περιοχής για έναν γιατρό».

Μεγάλη ζήτηση στα απογευματινά χειρουργεία

Αναφερόμενος στα απογευματινά χειρουργεία, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι έχουν πολύ μεγάλη ζήτηση. Ειδικότερα, τον πρώτο μήνα που μόλις είχαν ξεκινήσει, έγιναν 300 χειρουργεία, το δεύτερο μήνα έγιναν 1.000, τον τρίτο πλησίασαν τα 2.000.

«Τα απογευματινά χειρουργεία είναι μία διέξοδος για κάποιον που αντί να πάει στο ιδιωτικό νοσοκομείο και να δώσει 1.000 ευρώ, πάει στο ΕΣΥ στα απογευματινά χειρουργεία και δίνει 400 ή 500 ευρώ. Όταν πάρουμε την έγκριση από το Ταμείο Ανάκαμψης, την οποία αναμένω μέσα στο καλοκαίρι, θα μπορούμε να βάλουμε μπρος και τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία».

Αναγκαία η επιτάχυνση στον ΑΣΕΠ

Μιλώντας για τις προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ, ο υπουργός επεσήμανε ότι είναι απαραίτητο να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, καθώς δημιουργούνται πρακτικά προβλήματα στη λειτουργία του κράτους.

«Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι τον ΑΣΕΠ ως Οργανισμό και τον κύριο Παπαϊωάννου ως πρόσωπο τους σέβομαι πάρα πολύ. Δεν θέλω να επιρρίψω καμία ευθύνη per se στον ΑΣΕΠ. Όμως είναι ευθύνη της Κυβερνήσεως να βρει μια λύση πώς θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες. Να φέρω ένα παράδειγμα. Έχουμε διαδικασία εξελίξεως προσλήψεως 2.500 νοσηλευτών 3 χρόνια. Αυτό δεν γίνεται να μην το λύσουμε γιατί έχω προκηρύξει φέτος άλλους 2.500 νοσηλευτές. Είναι μία διαδικασία διαφανής που πρέπει να υπάρχει, όμως πρέπει να είναι και γρήγορη. Το ότι δεν είναι γρήγορη δημιουργεί πρακτικά προβλήματα», ανέφερε ο Άδωνις Γεωργιάδης. Και συμπλήρωσε: «Όλα αυτά είναι θέματα που πρέπει η Κυβέρνηση να τα ρυθμίσει διότι η διαφάνεια είναι το ένα θέμα, η λειτουργία του κράτους όμως είναι το άλλο. Δεν μπορεί το κράτος να σταματήσει να λειτουργεί. Πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, δεν μπορεί να κρατάνε τόσο πολύ. Δεν μπορεί ένας νοσηλευτής να κάνει να διοριστεί τρία ή τέσσερα χρόνια, τέρμα».

Τέλος, ο υπουργός αναφέρθηκε και στο θέμα της ενδοοικογενειακής βίας, τονίζοντας ότι ο νόμος Φλωρίδης αποτελεί μια κολοσσιαία μεταβολή στο δίκαιο της χώρας μας.

«Σε μία χώρα που γίνεται όλη αυτή η δημόσια συζήτηση για την πάταξη της ενδοοικογενειακής βίας, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ψήφισε τον νόμο Φλωρίδη, τον οποίο δεν έχει ψηφίσει η αντιπολίτευση. Ο νόμος Φλωρίδη τι προβλέπει; Προβλέπει ότι ο γιατρός που εμπλέκεται στην εξέταση μιας γυναίκας που έχει τραύματα μπορεί να καταγγείλει ότι είναι προϊόν βίας και όχι ενός ατυχήματος χωρίς να μπορεί μετά να διωχθεί για αυτή την άποψη. Με το νόμο λοιπόν του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Γιώργου Φλωρίδη πλέον διώκεται αυτεπαγγέλτως η βιαιοπραγία αν το κρίνει ο γιατρός. Αυτό είναι μια κολοσσιαία μεταβολή στο δίκαιό μας που επί της ουσίας είναι στο πλάι των γυναικών που πέφτουν θύμα βίας χωρίς την υποκρισία αριστερής εμπνεύσεως που φωνάζουν για όλα, αλλά όταν κυβερνήσανε δεν ήξεραν να κάνουν ούτε αυτό», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

close menu