Προϊόντα-Υπηρεσίες

Motorola Edge 40 Neo: Κορυφαία επιλογή στην μεσαία κατηγορία

Τα τελευταία χρόνια η Motorola έχει παρουσιάσει μια σειρά από πολύ ενδιαφέρουσες επιλογές, όπως τo Edge 40 και το αναδιπλούμενο Razr 40 Ultra, θεμελιώνοντας αργά αλλά σταθερά την θέση της στην αγορά με συσκευές που προσφέρουν πολύ καλή ποιότητα και κορυφαία χαρακτηριστικά σε πολύ συμφέρουσα τιμή.

Το νέο Neo (pun intended) ακολουθεί την νέα δυναμική στρατηγική της εταιρείας και παρουσιάζει μια συσκευή με κορυφαία χαρακτηριστικά σε τιμή πολύ μικρότερης κατηγορίας. Ή, για το πούμε διαφορετικά, το Edge 40 Neo είναι πολύ τηλέφωνο για τα λεφτά του. Τι περιλαμβάνει η πρόταση της Motorola; κυρτή οθόνη pOLED 6,5 ιντσών 144 Hz, πολύ γρήγορη φόρτιση 68W με τον φορτιστή να περιλαμβάνεται φυσικά στην συσκευασία, πιστοποίηση ΙΡ68 για πλήρη αντοχή στο νερό και όλα αυτά σε ένα πολύ ελκυστικό περίβλημα με χρώματα πιστοποιημ;eνα από την Pantone.

Το Motorola Edge 40 Neo είναι μια τελειοποίηση του Edge 30 Neo του περασμένου έτους με ελαφρώς τροποποιημένο, αν και ακόμα αναγνωρίσιμο, σχεδιασμό. Είναι ένα πανέμορφο smartphone με στρογγυλεμένες άκρες και κυρτή οθόνη που το κάνει να φαίνεται πολύ πιο premium από ό,τι υποδηλώνει η οικονομική του τιμή, μαζί με ένα αναβαθμισμένο vegan “δερμάτινο” πίσω μέρος που έχει εξαιρετική αίσθηση στο χέρι. Η καρδιά του σχεδιασμού του Edge 40 Neo εστιάζει στη συνεργασία της Motorola με τους ειδικούς στα χρώματα Pantone. Φέτος, αυτό έρχεται με τη μορφή τριών φινιρισμάτων με πιστοποίηση Pantone που ονομάζονται Black Beauty, Soothing Sea και Caneel Bay, με τα δύο τελευταία να έχουν το vegan δερμάτινο φινίρισμα.

H συσκευή του τεστ ήρθε στην απόχρωση Soothing Sea, με μια εκπληκτική απόχρωση του πράσινου που το κάνει και ξεχωρίζει αμέσως από όλα τα υπόλοιπα κινητά της αγοράς. Σαν να μην έφτανε αυτό η θήκη, που επίσης περιλαμβάνεται στην συσκευασία, είναι της ίδιας ακριβώς απόχρωσης και αίσθησης, κάτι που δεν “κρύβει” τον σχεδιασμό του τηλεφώνου όπως συμβαίνει με όλες σχεδόν τις συσκευές της αγοράς. Υπάρχει ακόμα και ένα μικρό λογότυπο της Pantone στο πίσω μέρος που υπενθυμίζει την προσοχή που έχει δοθεί στα χρώματα της συσκευής.

Το Motorola Edge 40 Neo διαπρέπει επίσης στον τομέα αντοχής στο νερό. Με πιστοποίηση IP68 έχει πλήρη αντίσταση στο νερό και τη σκόνη, προσφέροντας μερικές από τις καλύτερες δυνατότητες προστασίας στην αγορά και μάλιστα σε μια κατηγορία τιμής που αντίστοιχες δυνατότητες είναι εξαιρετικά σπάνιες.

Εξαιρετική οθόνη

Η βιωσιμότητα είναι επίσης σημαντική για τη Motorola, όχι μόνο με τη μορφή των 100% ανακυκλωμένων θηκών της, αλλά ακόμη και στην ίδια τη συσκευασία του τηλεφώνου. Είναι όλα κατασκευασμένα από χαρτόνι, που σημαίνει ότι είναι όλα ανακυκλώσιμα, χωρίς να υπάρχει ούτε ένα κομμάτι πλαστικό μιας χρήσης . 

Είναι επίσης ένα από τα πιο μυρωδάτα κουτιά. Αυτό μπορεί να ακούγεται περίεργο, αλλά η Motorola ψεκάζει ένα μοναδικό άρωμα στη συσκευασία των τηλεφώνων της, κάτι που κάνει την εμπειρία unboxing ακόμα πιο εντυπωσιακή.

Πέρα όμως από τα “κρυφά” χαρακτηριστικά, το Edge 40 Neo φαίνεται ξεχωριστό. Η Οθόνη του είναι στις 6,5″ και σε αντίθεση με το μοντέλο που αντικαθιστά είναι κυρτή στις άκρες της και μάλιστα υλοποιημένη με τρόπο που δεν εμποδίζει την εμπειρία χρήσης. Στα χαρακτηριστικά της οθόνης θα πρέπει επίσης να επισημάνουμε την ανανέωση των 144Hz , με τις δυναμικές επιλογές να περιορίζονται στα 120Hz. Η διαφορά είναι στις μικρές λεπτομέρειες που μπορεί να μην φαίνονται στο μάτι του απλού χρήση στην καθημερινότητα, αλλά και στην μπαταρία. Κατά τα άλλα, το πάνελ FHD+ pOLED διαθέτει εντυπωσιακές προδιαγραφές, όπως έγχρωμη 10-bit, υποστήριξη HDR10+ και Dolby Atmos που προσφέρει κορυφαία εμπειρία παρακολούθησης ταινιών, με λεπτομερή και ζωντανή αναπαραγωγή. Το Edge 40 Neo αποδεικνύεται κορυφαίο για όσους θέλουν μια συσκευή για παρακολούθηση multimedia. 

Κάμερες

Όπως είναι φυσικό, το πίσω μέρος της συσκευής κυριαρχείται από τις κάμερες, οι οποίες εκτός από αρμονικά τοποθετημένες στο σχέδιο της συσκευής, αποτελούν το δεύτερο (ή τρίτο;) δυνατό σημείο της. Το αστέρι της “συστοιχίας” είναι η κύρια κάμερα των 50ΜΡ η οποία αν και στα χαρτιά μικρότερη από αυτή των 60ΜΡ της συσκευής που αντικαθιστά, στην πραγματικότητα είναι κατά πολύ καλύτερη, λόγω της αύξησης του μεγέθους του αισθητήρα ο οποίος επιτρέπει στην καταγραφή περισσότερου φωτός και λεπτομερειών.

Στην πράξη αυτό σημαίνει πολύ πιο ευκρινείς φωτογραφίες και βίντεο, ενώ την κατάσταση βοηθάει και το πολύ καλό OIS (η ψηφιακή σταθεροποίηση της εικόνας). Οι φωτογραφίες είναι λεπτομερείς και ζωντανές με μεγάλη δυναμική εμβέλεια που αποτυπώνουν τόσο φωτεινούς ουρανούς όσο και σκιές κτιρίων χωρίς το ένα να υπερισχύει του άλλου. Είναι μια απλή εμπειρία point-and-shoot που απλοποιείται από την τεχνολογία αυτόματης εστίασης OIS και PDAF.  Πάνω κάτω όμως αυτό είναι αναμενόμενο από σχεδόν το σύνολο των κινητών το 2023, όμως εκεί που οι διαφορές γίνονται διακριτές είναι σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού.

Εκεί είναι που το νέο Motorola ξεχωρίζει από την κατηγορία του, κυρίως χάρη στον μεγαλύτερο αισθητήρα ο οποίος “παγιδεύει” πολύ περισσότερο φως ακόμα και σε μεγαλύτερες ταχύτητες (έως και 16x σύμφωνα με την Motorola).

Στο πίσω μέρος επίσης υπάρχει και μια υπερευρυγώνια κάμερα 13ΜΡ που κάνει εξαιρετική δουλειά στην καταγραφή έως και 120 μοίρες, αν και σε περιπτώσεις παρουσιάζει μια ελάχιστη παραμόρφωση στις άκρες, η οποία όμως δεν γίνεται ενοχλητική. Το πακέτο των καμερών κλείνει με μια selfie κάμερα 32ΜΡ η οποία μπορεί να μην ξεχωρίζει με κάποιο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό (πέρα της τεχνολογίας τετραπλού pixel) όμως είναι αποτελεσματική για την δουλειά που θα κληθεί να υλοποιήσει.

Η καρδιά του “κτήνους”

Το νέο Motorola Edge 40 Neo μπορεί να μην έχει κάποιον Snapdragon τελευταίας τεχνολογίας (και η τιμή του δεν θα επέτρεπε κάτι τέτοιο) όμως τόσο ο Dimensity 7030 της MediaTek, όσο και η μεγάλη χωρητικότητα του σε μνήμη όσο και ο τρόπος που διαχειρίζεται την υπολογιστική ισχύ, κάνουν τη δουλειά παραπάνω από καλά.

Μάλιστα, την κάνουν τόσο καλά που σε σχετικές μετρήσεις το Edge 40 Neo βρίσκεται πολύ μπροστά από αντίστοιχες συσκευές της κατηγορίας του, σε σημείο που “χτυπάει” ακόμα και συσκευές μεγαλύτερης κατηγορίας. Ένα σημείο που αξίζει επίσης να επισημανθεί, είναι η δυνατότητα που έχει να διατηρεί την θερμοκρασία σε χαμηλά επίπεδα, ακόμα και μετά από εξαντλητική χρήση, ένα χαρακτηριστικό που δεν το καταλαβαίνεις αμέσως, αλλά είναι αισθητά λόγω απουσίας.

Τέλος, αναφορικά με τις επιδόσεις, θα πρέπει να γίνει ειδική μνεία στον ήχο ο οποίος είναι διαυγής, έντονος και με αρκετά (για την κατηγορία και το μέγεθος) μπάσα. Σε αυτό βοηθάει φυσικά κα η υποστήριξη Dolby Atmos.

(Σχεδόν) καθαρό Android

Ένα χαρακτηριστικό που προσθέτει πολλά στην εμπειρία του νέου Edge 40 Neo είναι το σχεδόν καθαρό Android 13 που προσφέρει, με ελάχιστα επιπρόσθετα προγράμματα, τα οποία όμως είναι χρηστικά, σε αντίθεση με τους άμεσους ανταγωνιστές του. Από τα Moto Actions που επιτρέπουν την ενεργοποίηση εφαρμογών με το κούνημα της συσκευής, μέχρι ReadyFor που προσφέρει μια από τις καλύτερες ενσωματώσεις Windows οποιουδήποτε κατασκευαστή τηλεφώνων το 2023,  με τη δυνατότητα λήψης ειδοποιήσεων, χρήσης εφαρμογών Android και ακόμη και χρήσης της κάμερας του Edge 40 Neo ως κάμερα web, επεκτείνοντας περαιτέρω πόσο χρήσιμο μπορεί να είναι το τηλέφωνο για καθημερινή χρήση.

Ίσως το πιο βασικό σε αυτή την κατηγορία είναι η εγγυημένη αναβάθμιση λειτουργικού και ασφαλείας για τα επόμενα 3 χρόνια, μέχρι το Android 16, επιτρέποντας στους χρήστες να λαμβάνουν συνεχώς νέες λειτουργίες και ενημερώσεις που θα κρατούν το τηλέφωνο χρήσιμο για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα.

Μπαταρία

Η διάρκεια ζωής της μπαταρίας είναι ένας ακόμα τομέας στον οποίο το Edge 40 Neo ξεχωρίζει, καθώς τα προσφερόμενα 5000mAh είναι κατά 920mAh περισσότερα από την συσκευή που αντικαθιστά, επιτρέποντας στη συσκευή να λειτουργεί όλη μέρα με όλες τις ενεργοβόρες εφαρμογές σε λειτουργία. Για τους power users ίσως μια ενδιάμεση φόρτιση να χρειαστεί μέσα στη μέρα, όμως για την συντριπτική πλειοψηφία των χρηστών, με συνεχή παρακολούθηση περιεχομένου και περιπλάνηση σε social και φωτογραφίες, το τηλέφωνο θα μπει το βράδυ για φόρτιση με τουλάχιστον 15% υπολειπόμενη μπαταρία.

Ακόμα όμως και αν χρειαστεί να φορτίσει μέσα στη μέρα, ο φορτιστής των 68W που περιέχεται στην συσκευασία θα φορτίσει τη συσκευή σε χρόνους ρεκόρ. Για φόρτιση 50% αρκούν περίπου 15-17 λεπτά ενώ για πλήρη φόρτιση θα χρειαστεί λιγότερο από ώρα.

Αντί επιλόγου

Αν η Motorola είχε βάλει σκοπό να ταράξει την μεσαία (και μεγαλομεσαία) κατηγορία, το κατάφερε και με το παραπάνω, παρουσιάζοντας μια συσκευή που κάνει 2 καλά και ένα κακό.

Κάνει καλό στους καταναλωτές οι οποίοι θα δαπανήσουν λιγότερα λεφτά για το τηλέφωνο που αγοράζουν, έχοντας πρόσβαση σε ποιότητα κατασκευής και χαρακτηριστικά πολύ μεγαλύτερης κατηγορίας, ενω κάνει καλό και στην ιδια την εταιρεία, η οποία τα τελευταία χρόνια κάνει έντονη την παρουσία της στην αγορά.

Το μεγάλο κακό το κάνει στον ανταγωνισμό της, ο οποίος στα μάτια του κόσμου δείχνει ανεπαρκής.

close menu