Τηλεπικοινωνίες

Μνημόνιο συνεργασίας της Συμμετοχές 5G με την Nokia Hellas

Η Συμμετοχές 5G ανακοινώνει πως προχώρησε στην υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με την Nokia Hellas, στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής της για την ανάπτυξη του οικοσυστήματος που θα υποστηρίζει τη δημιουργία ψηφιακών υπηρεσιών νέας γενιάς στην Ελλάδα.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν πως θα συνεργαστούν για την ανάπτυξη testbeds, για την αξιολόγηση τεχνολογικών λύσεων και επιχειρηματικών μοντέλων των εταιρειών στις οποίες θα επενδύει η Συμμετοχές 5G μέσω του Επενδυτικού Ταμείου «Φαιστός».

Ειδικότερα στο μνημόνιο περιλαμβάνονται:

  • Η παροχή hardware και λογισμικού από την Nokia για την ανάπτυξη testbeds, τα οποία μπορεί να είναι εγκατεστημένα σε χώρους των φορέων του οικοσυστήματος της Συμμετοχές 5G. Ο εξοπλισμός που θα παρέχει η Nokia θα αφορά, μεταξύ άλλων, σε λύσεις 5G και σε εφαρμογές Internet of Things
  • Η δυνατότητα επιχειρήσεων στις οποίες έχει επενδύσει η Συμμετοχές 5G να επισκέπτονται τις εγκαταστάσεις Έρευνας & Ανάπτυξης που διαθέτει η Nokia στην Αθήνα
  • Η πρόσβαση στις ίδιες εγκαταστάσεις σε μεταπτυχιακούς ερευνητές των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων με τα οποία συνεργάζεται η Συμμετοχές 5G, στο πλαίσιο εκπόνησης των διδακτορικών ή μεταπτυχιακών εργασιών τους
  • Η από κοινού οργάνωση σεμιναρίων, εργαστηρίων και η ανταλλαγή τεχνογνωσίας σε θέματα καινοτομίας και επιχειρηματικότητας

Η Nokia έχει περισσότερα από 30 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα, είναι ένας από τους βασικούς παρόχους τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού στην αγορά και λειτουργεί το κορυφαίο hub Έρευνας & Ανάπτυξης για Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών στην Ελλάδα με περισσότερους από 900 μηχανικούς. Η εταιρεία συνεργάζεται με όλα τα σημαντικά Πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα στην Ελλάδα. Η Nokia αναπτύσσει και εξάγει λογισμικό στην Ελλάδα, το οποίο τροφοδοτεί την παγκόσμια αγορά του 5G, χρησιμοποιώντας cloud-native αρχιτεκτονική και πρακτικές όπως το DevOps με end-to-end αυτοματοποίηση.

Με το μνημόνιο συνεργασίας με την Nokia η Συμμετοχές 5G ολοκληρώνει τον πρώτο κύκλο της διαδικασίας για τη δημιουργία ουσιαστικού και παραγωγικού οικοσυστήματος, στο οποίο μετέχουν επίσης:

  • Από τον ακαδημαϊκό και ερευνητικό τομέα, το Πανεπιστήμιο Πάτρας και το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος».
  • Από τον χώρο των υποδομών για τις τηλεπικοινωνίες, η Vantage Towers Greece
  • Από τον χώρο των φορέων που υποστηρίζουν την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, η μονάδα Corallia του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά»

Τα μνημόνια συνεργασίας που έχουν υπογραφεί με τους ανωτέρω φορείς προβλέπουν μεταξύ άλλων την παροχή υποστήριξης στις εταιρείες στις οποίες επενδύει η Συμμετοχές 5G, την ανταλλαγή τεχνογνωσίας, την από κοινού διοργάνωση ενημερωτικών εκδηλώσεων και τη δικτύωση με επενδυτικά ταμεία και ιδιώτες επενδυτές. Η ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου για τη δημιουργία του οικοσυστήματος αποτελεί σημαντική εξέλιξη για τη διευκόλυνση των παραγωγικών επενδύσεων στον τομέα του 5G και των σχετικών με το 5G τεχνολογιών. Επιπλέον, αποτελεί σημαντικό βήμα για την προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων από την Ελλάδα και το εξωτερικό για την ανάπτυξη της νέας γενιάς ψηφιακών υπηρεσιών στη χώρα.

close menu