Έρευνες - Μελέτες

Μικρή βελτίωση στην ελληνική αγορά πληροφορικής και ανάπτυξης λογισμικού

Μικρή βελτίωση παρουσίασε ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στην ελληνική αγορά Πληροφορικής και Ανάπτυξης Λογισμικού τον Μάιο. Σύμφωνα με την έκθεση οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ, ο σχετικός δείκτης διαμορφώθηκε στις 110,3 μονάδες τον Μάιο από 107,3 μονάδες τον Απρίλιο, έντονα υψηλότερα σε σχέση με πέρυσι, όταν κινούνταν στις 108 μονάδες.

Όπως προκύπτει από την έκθεση του ΙΟΒΕ, οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων στην αγορά Πληροφορικής και Ανάπτυξης Λογισμικού ενισχύθηκαν αισθητά τον Μάιο (+33 από +22 μονάδες τον Απρίλιο). Παράλληλα, ήπια ανοδικά κινήθηκαν και οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση, διαμορφούμενες στις +22 μονάδες (από +17 μονάδες έναν μήνα νωρίτερα).

Στο μεταξύ, οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της ζήτησης εξασθένησαν ελαφρά και διαμορφώθηκαν στις +44 μονάδες (από +50 μονάδες το σχετικό ισοζύγιο τον Απρίλιο), όπως αντίστοιχα και οι θετικές προβλέψεις για την απασχόληση (+39 από +50 μονάδες). Παράλληλα, οι πληθωριστικές τάσεις για τις τιμές διατηρήθηκαν στις +28 μονάδες.

Οικονομικό κλίμα

Συνολικά, το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα βελτιώθηκε τον Μάιο, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, με τον σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις 111 μονάδες από 108,8 μονάδες τον Απρίλιο. H βελτίωση προήλθε από τους επιχειρηματικούς τομείς, ενώ ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης υποχώρησε.

Έτσι, σε τομεακό επίπεδο σημειώνεται σημαντική βελτίωση, κυρίως, στις Κατασκευές και στο Λιανικό Εμπόριο και ηπιότερη στην Βιομηχανία, ενώ στις Υπηρεσίες σημειώνεται επιδείνωση, με εξαίρεση τον τομέα του Τουρισμού, όπου οι προσδοκίες είναι πολύ αισιόδοξες.

“Τα έως τώρα στοιχεία και οι λοιπές ενδείξεις για τον εισερχόμενο τουρισμό είναι ιδιαίτερα θετικά, εξέλιξη που αναμένεται ότι θα συνεισφέρει με αισιόδοξες προοπτικές όχι μόνο στους πιο στενούς τουριστικούς κλάδους, αλλά και σε όσους συσχετίζονται με αυτούς ευρύτερα στην οικονομία. Η μικρή επιβράδυνση στους ρυθμούς μεγέθυνσης της οικονομίας και η “ακρίβεια”, που αντιμετωπίζει μεγάλο μέρος των νοικοκυριών για καταναλωτικά αγαθά και δαπάνες στέγασης, μέσα σε ένα ευμετάβλητο ευρωπαϊκό περιβάλλον και με ανοικτές συγκρούσεις στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, δεν έχει οδηγήσει σε επιδείνωση του οικονομικού κλίματος, το οποίο κινείται γενικά θετικά, ιδίως ως προς τις επιχειρηματικές προσδοκίες”, σχολιάζει το ΙΟΒΕ.

Όπως προσθέτει το Ινστιτούτο, “τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών θα μπορούσαν ενδεχομένως να επηρεάσουν το οικονομικό κλίμα, ιδίως εάν συνολικά στο ευρωπαϊκό επίπεδο διαφανεί δυσχέρεια συντονισμένης αντιμετώπισης των προκλήσεων που συσσωρεύονται για την ευρωπαϊκή οικονομία και ενταθούν τα ερωτήματα για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της”.

Η εικόνα στην Ευρώπη

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος τον Μάιο ενισχύθηκε οριακά τόσο στην Ε.Ε., όσο και στην Ευρωζώνη. Η εξέλιξη αυτή ήταν αποτέλεσμα της ενίσχυσης των προσδοκιών σε Υπηρεσίες και Καταναλωτές με εκείνες σε Κατασκευές και Λιανικό εμπόριο να υποχωρούν, ενώ οι προσδοκίες στη Βιομηχανία διατηρήθηκαν αμετάβλητες.

Σε ό,τι αφορά τις τάσεις στις έξι μεγαλύτερες οικονομίες, ο δείκτης ενισχύθηκε αισθητά στη Γαλλία (+1,5) και στην Ολλανδία (+1,1), ηπιότερα στη Γερμανία και στην Ιταλία (+0,8), ενώ υποχώρησε σημαντικά στην Ισπανία (- 3,2) και την Πολωνία (-1,5).

close menu