Τηλεπικοινωνίες

Μιχάλης Τσαμάζ: Έρχονται δύσκολα χρόνια για τους παρόχους

Τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουν οι ευρωπαίοι πάροχοι από τον εξ ανατολής ανταγωνισμό που έρχεται με “τεράστιες” επενδύσεις, τόνισε κατά την διάρκεια εκδήλωσης για το Νέο Μουσείο του ΟΤΕ ο απερχόμενος πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ.

Όπως ανέφερε ο κ. Τσαμάζ, η ραγδαία ανάπτυξη που παρατηρείται σε προηγμένες τεχνολογικά χώρες εκτός ΕΕ θα δημιουργήσει νέα δεδομένα με τις μικρές τηλεπικοινωνιακές ευρωπαϊκές εταιρείες να αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα. Ο κατακερματισμός της ευρωπαϊκής τηλεπικοινωνιακής αγοράς σε συνδυασμό με την υπερβολική ρύθμιση από πλευράς της Ένωσης θα είναι ίσως η μεγαλύτερη πρόκληση που θα αντιμετωπίσουν οι ευρωπαίοι telcos τα επόμενα χρόνια. Αν μάλιστα δεν ληφθούν έγκαιρα μέτρα και δεν δημιουργηθούν μεγαλύτερα σχήματα, ο συνεχώς αυξανόμενος ανταγωνισμός από την Ασία μπορεί να προκαλέσει αρρυθμίες στο ευρωπαϊκό τηλεπικοινωνιακό σκηνικό.

«Αυτό που πρέπει να γίνει με την ευρωπαϊκή πολιτική είναι οι ευρωπαίοι πολιτικοί να δουν τι έρχεται στην Ευρώπη τα επόμενα χρόνια. Τι θα δημιουργηθεί από πλευράς ανταγωνισμού σε διάφορους κλάδους, τι ανταγωνισμός θα μας έρθει από την Ανατολική Ασία, η οποία είναι σε εκπληκτική ανάπτυξη με τρομερές επενδύσεις στην περιοχή και αυτό τι επίπτωση θα έχει στην Ευρώπη, και τι επίδραση θα έχει στη νεολαία. Αν παραμείνει η Ευρώπη με τις μικρές εταιρείες, κατακερματισμένη, με τις υπερβολικές ρυθμίσεις, με τους νόμους, κλπ το μέλλον της Ευρώπης σε μια δεκαετία θα είναι προβληματικό» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στο αυτό το σκηνικό βέβαια, σημείωσε ότι ο ΟΤΕ έχει κατοχυρώσει την θέση του, αποτελώντας πλέον έναν οργανισμό ικανό να ανταποκριθεί και στις μεγαλύτερες κρίσεις γεγονός που επισφράγισε η πορεία του όλη η προηγούμενη δεκαετία. Σύμφωνα με τον ίδιο η χρηματοπιστωτική κρίση που βίωσε η Ελλάδα ήταν η πρώτη μεγάλη δοκιμασία για τον οργανισμό με το κρεσέντο να εντοπίζεται στην περίοδο εφαρμογής των capital control. Μεγάλο κρας τεστ αποτέλεσμα αποτέλεσε φυσικά και ο κορονοϊός και η πληθωριστική κρίση που τον ακολούθησε, η οποία και δοκίμασε τις αντοχές του οργανισμού από άποψη εκτίναξης κόστους.

Όλη την προηγούμενη περίοδο είδαμε να πολλαπλασιάζονται οι τιμές των πρώτων υλών, της ενέργειας, των υλικών και καταφέραμε το μεγαλύτερο μέρος από τις αυξήσεις αυτές να το απορροφήσουμε, προσφέροντας στους πελάτες μας τις ίδιες ή και καλύτερες υπηρεσίες, με το ίδιο, αν όχι χαμηλότερο, κόστος ανέφερε χαρακτηριστικά. Στο θέμα των τιμών μάλιστα, σημείωσε ότι οι προθέσεις του ΟΤΕ δεν περιλαμβάνουν αυξήσεις τιμολογίων, παρά μόνο την τιμαριθμική αναπροσαρμογή, η οποία θα εφαρμόζεται, όπως συμβαίνει και με τους ανταγωνιστές, για τα νέα συμβόλαια που υπογράφονται από δω και πέρα.

Τι θα γίνει με τις αυξήσεις

Όσον αφορά την πιθανότητα αυξήσεων στα τιμολόγια του ΟΤΕ απέκλεισε το ενδεχόμενο για τα επόμενα δύο με τρία χρόνια τονίζοντας ότι η μόνη αλλαγή είναι πως στα νέα συμβόλαια προβλέπεται η ρήτρα τιμαριθμικής αναπροσαρμογής κάτι που έχουν κάνει ήδη οι ανταγωνιστές.

Αναφέρθηκε ωστόσο για ακόμη μία φορά στην απόφαση της κυβέρνησης να παγώσει τις τιμαριθμικές αναπροσαρμογές χαρακτηρίζοντάς την πολύ άδικη, ενώ συμπλήρωσε ότι δημιούργησε τεράστια προβλήματα.

«Εμείς είδαμε αυξήσεις σε όλες τις γραμμές παραγωγής, hardware, software, ενέργεια και αν δείτε το καλάθι του καταναλωτή οι τηλεπικοινωνίες είχαν μείωση» διευκρίνισε.

Συμβουλές στον νέο Διευθύνοντα Σύμβουλο

Αν και ο κ. Τσαμάζ δεν αποκάλυψε τον επόμενο σταθμό της καριέρας του, καθώς όπως ανέφερε “δεν έχουμε συμφωνήσει ακόμα”, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις προκλήσεις που θα βρει μπροστά του ο επόμενος επικεφαλής του Ομίλου, Κώστας Νεμπής. «Θα πρέπει να συνεχίσει την ανάπτυξη και για να συνεχίσει την ανάπτυξη θα πρέπει να κοιτάει μπροστά και να ετοιμάζει τον ΟΤE γι’ αυτά που έρχονται. Ένας από τους λόγους που πετύχαμε στον ΟΤE είναι ότι πάντα βλέπαμε μπροστά, και το τι πρόκειται να γίνει στα επόμενα 5-6 χρόνια. Γι’ αυτό και όταν έρχονταν μεγάλες κρίσεις, τα capital controls, ο covid, είχαμε ετοιμάσει τον ΟΤΕ να μπορέσει να ανταποκριθεί όχι μόνο σε επίπεδο κρίσεων αλλά και τεχνολογίας. Μπορέσαμε και ξεπεράσαμε όλες αυτές τις κρίσεις χωρίς κανένα πρόβλημα»

Παράλληλα συμβούλευσε να λαμβάνει υπόψη όλες τις κομβικές τεχνολογικές καινοτομίες, όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη.

Το νέο Μουσείο

Το νέο Μουσείο Τηλεπικοινωνιών αποτελούσε ένα από τα στοιχήματα του Μ. Τσαμάζ και αποτελεί και το τελευταίο έργο που παρουσιάζει καθώς η αυλαία θα πέσει στην γενική συνέλευση του ΟΤΕ στο τέλος Ιουνίου.

Το έργο θα έχει τη σφραγίδα του Μ. Τσαμάζ όπως το COSMOTE HISTORY ο οποίος φαίνεται να βάζει ψηλά την πολιτιστική κληρονομιά αλλά και τη νέα γενιά καθώς το μουσείο αποτελεί παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές στο σημείο που «χτυπά ο παλμός της πόλης, στην καρδιά της Αθήνας».

Το Νέο Μουσείο έκτασης άνω των 5.000 τ.μ. θα στεγάζεται σε μέρος του ιστορικού κτιριακού συγκροτήματος ΥΜΑ-ΝΥΜΑ (Υπεραστικό Μέγαρο Αθηνών – Νέο Υπεραστικό Μέγαρο Αθηνών) και ειδικότερα στο ΥΜΑ, στην οδό Πατησίων 85. Τη διαχείριση του έργου έχει αναλάβει η ΟΤΕ estate, θυγατρική του Ομίλου ΟΤΕ, σε συνεργασία με ομάδες του Ομίλου και εξωτερικούς συνεργάτες.

Το ΥΜΑ στο κέντρο της Αθήνας όπως τονίστηκε στην διάρκεια της εκδήλωσης δεν είναι απλά ένα κτήριο, αλλά ένα ζωντανό κομμάτι των τηλεπικοινωνιών. Αποτελεί το πρώτο μεγάλο έργο τηλεπικοινωνιακής υποδομής της χώρας όπου περνούσαν όλες οι κλήσεις ακόμα κι αυτές που ήταν μέρος της ιστορίας της χώρας. Για το λόγο αυτό δεν θα έχει μόνο εκθέματα αλλά εμπειρίες ,ιστορία και καινοτομίες.

close menu