Κυβέρνηση

Μέχρι αύριο οι δηλώσεις εργοδοτών για τηλεργασία – Αυστηρό πλαίσιο για τις δηλώσεις αναστολής εργασίας

Αυστηρά πλάισια χωρίς κανένα περιθώριο αναστολής και καθυστέρησης όρισε το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για όσους εργοδότες και επιχειρήσεις θέλουν να υποβάλλουν τις απαιτούμενες αιτήσεις συμμετοχής στα νέα μέτρα για τον περιορισμό του κορωνοϊού.

Oι εργοδότες θα πρέπει να δηλώσουν στο πληροφοριακό σύστημα Εργάνη τον ακριβή αριθμό των εργαζόμενων που θέτουν στο υποχρεωτικό μέτρο εξ αποστάσεως εργασία σήμερα Τρίτη 3 Νοεμβρίου έχοπντας περιθώριο μόλις 24 ωρών για να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες. Αντίστοιχα, την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου και για ένα 10ήμερο θα υποβάλλονται στο πληροφοριακό σύστημα “Εργάνη” του υπουργείου Εργασίας, οι δηλώσεις αναστολών για τον Οκτώβριο.

Όπως δείχνει και η ανακοίνωση του υπουργείου δεν υπάρχει κανένα περιθώριο παράτασης καθώς πρέπει να ενεργοποιηθεί η διαδικασία για την επιστρεπτέα προκαταβολή 4.

Έως και αύριο, Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου, δίνεται η δυνατότητα υποβολής δηλώσεων αναστολών συμβάσεων εργασίας μόνο για εργαζόμενους, για τους οποίους δεν έχει υποβληθεί δήλωση, για τον μήνα Σεπτέμβριο καθώς και ορθών επαναλήψεων.

Οι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού καλλιτέχνες και ξεναγοί μπορούν να προβούν σε μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο από αύριο 4/11/2020 έως και τις 25/11/2020.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του Υπ. Εργασίας προβλέπει τα ακόλουθα :

1.      Προθεσμίες υποβολής δηλώσεων αναστολών συμβάσεων εργασίας εργαζομένων και ορθών επαναλήψεων – για το μήνα Σεπτέμβριο

Δίνεται η δυνατότητα υποβολής δηλώσεων αναστολών συμβάσεων εργασίας μόνο για εργαζόμενους, για τους οποίους δεν έχει υποβληθεί δήλωση, για τον μήνα Σεπτέμβριο  καθώς και ορθών επαναλήψεων

Προθεσμίες υποβολής δηλώσεων και ορθών επαναλήψεων

Επιχειρήσεις : Από  3/11/2020 έως  5/11/2020

Εργαζόμενοι :Από  3/112020 έως και 5/11/2020

Για τις ημέρες που αντιστοιχούν στο μήνα Σεπτέμβριο  και εντός των ανωτέρω προθεσμιών είναι δυνατή η υποβολή δηλώσεων αναστολών συμβάσεων εργασίας εργαζομένων σε επιχειρήσεις – εργοδότες που πλήγηκαν από τον κυκλώνα “Ιανός”.

Οι εν λόγω επιχειρήσεις επιλέγουν το ειδικό έντυπο “Δήλωση αναστολής συμβάσεων εργασίας από 1/8/2020 και μετά” και εν συνεχεία επιλέγουν “ειδική περίπτωση” και η αναστολή των συμβάσεων δύναται να ξεκινούν από 18/9/2020 και εφεξής.

Δίνεται η δυνατότητα υποβολής δηλώσεων σε επιχειρήσεις – εργοδότες που έχουν θέσει σε αναστολή συμβάσεις εργασίας εργαζομένων τους, οι οποίοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες εργαζομένων την 30/9/2020.

Οι Επιχειρήσεις Προσωρινής Απασχόλησης (ΕΠΑ) μπορούν να δηλώσουν τους εργαζομένους τους, των οποίων η σύμβαση εργασίας τελεί σε αναστολή είτε λόγω αναστολής της επιχειρηματικής δραστηριότητας του έμμεσου εργοδότη με εντολή δημόσιας αρχής, είτε γιατί η επιχειρηματική του δραστηριότητα πλήττεται σημαντικά βάσει ΚΑΔ, είτε ανήκει σε ειδική περίπτωση, υποβάλλοντας το ειδικό έντυπο “Δήλωση αναστολής συμβάσεων εργασίας από 1/8/2020 και μετά” και εν συνεχεία επιλέγοντας “Εργαζόμενοι τοποθετημένοι μέσω ΕΠΑ σε καταστήματα και επιχειρήσεις που πλήττονται βάσει ΚΑΔ ή ανήκουν σε ειδικές περιπτώσεις”.

close menu