Στελέχη

«Μεγάλη Παραίτηση»: Ποιοι άλλαξαν δουλειά, πού πήγαν και γιατί;

Η «Μεγάλη Παραίτηση» είναι μια φράση που πρωτοεμφανίστηκε τον Μάιο του 2021. Ο όρος επινοήθηκε στις ΗΠΑ και αναφέρεται στην πρωτοφανή αύξηση του αριθμού των εργαζομένων που παραιτήθηκαν από τη δουλειά τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Έκτοτε, έχει γίνει ένας τεράστιος όγκος ερευνών που προσπαθούν να βρουν τους λόγους για τους οποίους συνέβη αυτό. Οι εργαζόμενοι παραιτούνται από την εργασία τους επειδή επανεκτιμούν τις προτεραιότητές τους; Ή παραιτούνται για να κυνηγήσουν τα όνειρά τους σε μια διαφορετική καριέρα;

Οι καθηγητές Οικονομικών Κάρλος Καρίγιο-Τουντέλα, Άλεξ Κλάιμο και Ντέιβιντ Ζέντλερ-Μουνρό στο Πανεπιστήμιο του Essex, εξέτασαν εάν όντως υπήρξε μεγάλο κύμα παραιτήσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο, χρησιμοποιώντας στοιχεία από την έρευνα εργατικού δυναμικού της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας. Εξέτασαν επίσης εάν η αύξηση των παραιτήσεων επιδείνωσε τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις.

Αύξηση των παραιτήσεων

Υπήρξε όντως μεγάλη αύξηση παραιτήσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο σύμφωνα με τα στοιχεία, λένε οι τρεις ερευνητές. «Ωστόσο, αυτό δεν οφείλεται στο γεγονός ότι οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την εργασία τους και να αποχωρήσουν από το εργατικό δυναμικό. Αντίθετα, παρατηρούμε αύξηση των εργαζομένων που παραιτούνται κυρίως για να δουλέψουν σε νέες θέσεις εργασίας σε άλλους εργοδότες. Η μόνη ηλικιακή ομάδα στην οποία παρατηρήθηκε αύξηση των ατόμων που αποχωρούν από το εργατικό δυναμικό ήταν μεταξύ των ατόμων άνω των 50 ετών, οι οποίοι συνταξιοδοτούνται σε μεγαλύτερους αριθμούς από ό,τι συνήθως», αναφέρουν οι επιστήμονες.

Γιατί όμως οι άνθρωποι παραιτούνται μαζικά για να εργαστούν σε άλλους εργοδότες; Ορισμένοι ειδικοί έχουν προτείνει ότι η αύξηση αυτή οφείλεται σε άτομα που επιθυμούν να κάνουν δραστικές αλλαγές στην καριέρα τους, καθώς οι εργαζόμενοι επανεκτιμούν τη ζωή τους μετά την πανδημία. Στην πραγματικότητα όμως, αυτό δεν επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία λένε οι επιστήμονες. Η αύξηση των παραιτήσεων οφείλεται σε συντριπτικό βαθμό στους εργαζόμενους που παραιτούνται για να μετακινηθούν σε νέες θέσεις εργασίας στο ίδιο επάγγελμα.

Αλλαγές στα επαγγέλματα, 2019-21
Οι εργαζόμενοι που μετακινήθηκαν σε θέσεις εργασίας εντός του ίδιου επαγγέλματος, έχουν πετύχει αύξηση των μισθών τους, συγκριτικά με εκείνους που παρέμειναν στον ίδιο εργοδότη. Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι περισσότεροι εργαζόμενοι που παρέμειναν στις θέσεις εργασίας τους, θα υποφέρουν περισσότερο από την άνοδο του κόστους ζωής, καθώς οι μισθοί τους μειώνονται σε πραγματικούς όρους.

Οι εργοδότες

Θα μπορούσε η αύξηση των παραιτήσεων να συμβάλει στην αύξηση της έλλειψης εργατικού δυναμικού; Κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2021 υπήρξαν πολλές αναφορές για επιχειρήσεις που αντιμετώπιζαν δυσκολίες στην πλήρωση των κενών θέσεων εργασίας, γεγονός που εγείρει την πιθανότητα ότι η αύξηση των παραιτήσεων θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στις προσλήψεις.

«Διαπιστώσαμε ότι υπήρχε υψηλότερο ποσοστό παραιτήσεων μεταξύ των εργαζομένων που προέρχονταν από πέντε κλάδους που δυσκολεύονται περισσότερο να προσλάβουν προσωπικό: κατασκευές, μεταποίηση, στέγαση, υγεία και τρόφιμα, διοίκηση και υποστήριξη».

Ωστόσο, οι περισσότεροι εργαζόμενοι παραιτούνται για να πάνε σε νέες θέσεις εργασίας εντός του ίδιου κλάδου, οπότε είναι απίθανο να αποτελούν τη βασική αιτία των ελλείψεων προσωπικού. Αντίθετα, οι λόγοι των δυσκολιών πρόσληψης διαφέρουν ανά τομέα. Για παράδειγμα, ο τομέας της μεταποίησης έχει πληγεί από τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, ενώ ο τομέας των καταλυμάτων και των τροφίμων αντιμετωπίζουν προβλήματα εξαιτίας της μικρότερης εισροής νεότερων εργαζομένων.

Αντί να είναι η αιτία, οι αυξήσεις των παραιτήσεων σε αυτούς τους πέντε κλάδους είναι πιθανότερο να αποτελούν σύμπτωμα των ελλείψεων εργατικού δυναμικού τους: κάποιοι εργοδότες «κλέβουν» υπαλλήλους από τους ανταγωνιστές τους προσφέροντας καλύτερες συνθήκες καθώς η οικονομία ανακάμπτει από την πανδημία.

Εν ολίγοις, σε αντίθεση με αυτό που ελπίζουν ορισμένοι, η λεγόμενη μεγάλη παραίτηση του 2021 δεν βελτίωσε σημαντικά τις επαγγελματικές πορείες των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι που ήταν πρόθυμοι και ικανοί να αλλάξουν εργοδότη ανταμείφθηκαν με καλύτερους μισθούς, ενώ η αύξηση των μισθών για όσους παρέμειναν στη θέση τους θα είναι πιο αργή και ανεπαρκής για να αντισταθμίσει τις μεγάλες αυξήσεις στο κόστος ζωής.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι οι ρυθμοί των κενών θέσεων εργασίας, των παραιτήσεων και της αύξησης των μισθών, επιβραδύνθηκαν το τέταρτο τρίμηνο του 2021, γεγονός που αποτελεί ένδειξη ότι η ανάκαμψη της ζήτησης εργασίας έχει εξασθενήσει.

ΠΗΓΗ: The Conversation

close menu