Εκδηλώσεις Teamworks

Με παγκόσμια συμμετοχή ολοκληρώθηκε το 1o Athens Space & Satellite Industry Summit

Με συμμετοχή φορέων και επιστημόνων από κάθε γωνία του πλανήτη, ολοκληρώθηκε στις 8 Ιουλίου το διήμερο 1ο Athens Space & Satellite Summit που διοργάνωσε η Teamworks. To συνέδριο που πραγματοποιήθηκε σε 2 ψηφιακές αίθουσες με παράλληλες συνεδριάσεις, τέθηκε υπό την αιγίδα των υπουργείων Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης και της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.

Τις εργασίες της πρώτης αίθουσας τίμησαν με την παρουσία τους μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας Χρίστος Δήμας, ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας Αθανάσιος Κυριαζής, Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Δρ. Αθανάσιος Στάβερης-Πολυκαλάς, ο Ανδρέας Λυκουρέτζος πρόεδρος του ΕΛΓΑ, ο Γεώργιος Νούνεσης πρόεδρος του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, η Δρ. Χριστίνα Γιαννόπαπα από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και πλήθος επιχειρήσεων που συμμετέχουν στην πορεία της ανάπτυξης της χώρας σε διαστημικά προγράμματα ε τοπικό και διεθνές επίπεδο.

Επενδύσεις 6,7 δισ. ευρώ έως το 2024

Κατά την διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου, οι συμμετέχοντες στην πρώτη αίθουσα αναφέρθηκαν στις προοπτικές που ανοίγονται για την χώρα μας στο κομμάτι της επιστημονικής διαστημικής τεχνολογίας , αλλά και στις ενέργειες που έχουν γίνει έως σήμερα από πλευράς επιχειρήσεων, δημόσιας διοίκησης και Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε η ιδιαίτερα σημαντική θέση της  Ελλάδας στον διαστημικό «στίβο», ενώ επισημάνθηκε πως δεν αποτελεί νέο «παίκτη», αφού έχει προϊστορία στο χώρο. Όπως γνωστοποιήθηκε, η  χώρα μας διαθέτει δικαιώματα στην διαστημική τροχιά από το 1965, ενώ από το 2019 είναι μεταξύ των 6 χωρών που έχουν δορυφορικό σύστημα και παρουσία στο διάστημα. Μάλιστα, φέτος  παρατηρείται  αύξηση γεωεπιστροφής κατά 110%, ενώ  πέρυσι το ποσοστό αυτό κυμάνθηκε κάτω από 60%.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στις στρατηγικές επένδυσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου για την περίοδο 2000-2024 έχουν  προγραμματιστεί  επενδύσεις έργων ύψους 22 δις. ευρώ, ενώ  την περίοδο 1998-2000 προωθήθηκαν έργα ύψους 6,7 δις. ευρώ.

Στο πλαίσιο, αυτό, η Ελλάδα, ως μέλος της Ε.Ε, όφειλε και οφείλει να ασχοληθεί σοβαρά με το διάστημα, κάτι που ενισχύει σημαντικά και η γεωπολιτική της θέση. Μάλιστα, όπως εξήγησαν ομιλητές του Συνεδρίου, μια χώρα όταν επενδύσει στο διάστημα, ο συντελεστής απόδοσής της αυξάνεται επί 6 φορές, ενώ το ποσοστό απασχόλησης, επίσης αυξάνεται κατά 17%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, το διάστημα αποτελεί μια αγορά 200 δισ. ευρώ παγκοσμίως  με διπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης  τα τελευταία 10  χρόνια.

Η ζωή και αναζήτηση της στο διάστημα

Στην αναζήτηση ζωής στο Σύμπαν, τις αποστολές στον Άρη και τον εποικισμό του, αναφέρθηκε το επιστημονικό μέρος του συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στην δεύτερη ψηφιακή αίθουσα του συνεδρίου. Οι διακεκριμένοι ομιλητές από όλο τον κόσμο, ανάμεσα τους ο Udo Becker, manager της ESA, Alex Ellery Mechanical and Aerospace Engineer, Jheeta, Sohan, Αστροχημικός, Vago Jorge, Principal Scientist of the Exomars 2022 mission, η Δρ. Αθηνά Κουστένη Αστροφυσκός και ο Zubrin Robert πρόεδρος του Mars direct, αναφέρθηκαν στην εξερεύνηση του διαστήματος και την επιστήμη πίσω από τις αποστολές.

Κατά την διάρκεια του συνεδρίου, οι ομιλητές προσπαθήσαν να δώσουν απαντήσεις στα μεγάλα ερωτήματα της εξερεύνησης του διαστήματος, αλλά και την τεχνολογική καινοτομία η οποία έχει τεθεί στην υπηρεσία της διαστημικής έρευνας. Επίσης, έγινε ιδιαίτερη αναφορά στην αναζήτηση πρώτων υλών στο διάστημα και τους δορυφόρους τόσο της Γης όσο και άλλων πλανητών, αλλά και στον τρόπο που η τεχνολογία μας βοηθάει α διαχειριστούμε τον όγκο των πληροφοριών από την εξερεύνηση του διαστήματος.

Στις δύο μέρες του συνεδρίου έγινε αναφορά στις προοπτικές εύρεσης ζωής σε ξένους πλανήτες και την μορφή που θα έχει αυτή, ενώ συζητήθηκε ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι θα μπορέσουν να επικοίσουν τον Άρη και η μορφή που θα έχουν οι πρώτες κοινωνίες μακριά από τον μητρικό μας πλανήτη.

Τέλος, έγινε ιδιαίτερη αναφορά στον τρόπο που ρομπότ και τεχνητή νοημοσύνη θα βοηθήσουν την ανθρωπότητα στο ταξίδια της στα αστέρια και την εξερεύνηση αλλά και εκμετάλλευση των φυσικών πόρων άλλων πλανητών.

Το 1ο Athens Space & Satellite Industry Summit πραγματοποιήθηκε με την αιγίδα των υπουργείων Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης και της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και την υποστήριξη του Corallia, του SI-Cluster, της ΕΛΔΕΚ, του δικτύου ΠΡΑΞΗ, του ΕΒΙΔΙΤΕ και του ΣΕΚΕΕ.

Χορηγοί επικοινωνίας ήταν το ΑΠΕ, το Capital.gr, το ictplus.gr, το ICTweekly και η Πτήση.

close menu