Επιχειρήσεις

Lamda Malls: Η είσοδος στο ΧΑ φέρνει νέα κεφάλαια για τα εμπορικά κέντρα στο Ελληνικό

Τα εκτιμώμενα έσοδα από τη διάθεση του 35% της εταιρείας μέσω ΧΑ υπολογίζονται περί τα 500 εκατ. ευρώ

Η εισαγωγή της Lamda Malls στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η οποία είναι προγραμματισμένη για το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2024, αναμένεται να διαδραματίσει σημαίνοντα ρόλο στη χρηματοδότηση του έργου στο Ελληνικό, όπως έχει επισημάνει ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development, Οδυσσέας Αθανασίου.

Το χαρτοφυλάκιο της Lamda Malls διαθέτει τέσσερα εμπορικά κέντρα, εκτιμώμενης μεικτής εμπορικής αξίας περί το 1,2 δισ. ευρώ, τα The Mall Athens, Golden Hall, Mediterranean Cosmos και Designer Outlet Athens. Δεδομένης της επιστροφής στην κανονικότητα, μετά την πανδημία, ο συνολικός κύκλος εργασιών των καταστημάτων στα εμπορικά κέντρα της Lamda κατά το α΄ τρίμηνο του 2023 σημείωσε σε ετήσια βάση αύξηση κατά 38%, με τον συνολικό αριθμό των επισκεπτών να αυξάνεται κατά 32% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο και η λειτουργική κερδοφορία τους ενισχύθηκε κατά 36%, στα 20,9 εκατ. ευρώ.

Τα εκτιμώμενα έσοδα από τη διάθεση του 35% της εταιρείας μέσω ΧΑ υπολογίζονται περί τα 500 εκατ. ευρώ. Σε μία τέτοια περίπτωση η εταιρεία πιθανότατα θα αποφύγει να κάνει χρήση των τραπεζικών δανείων που έχει εξασφαλίσει την ανάπτυξη των έργων στο Ελληνικό, το 2024 και το 2025.

Στο χαρτοφυλάκιο της Lamda Malls αναμένεται να προστεθούν και τα δύο νέα εμπορικά κέντρα στο Ελληνικό, τα Vouliagmenis Mall και Riviera Galleria, των οποίων η εκτιμώμενη αξία υπολογίζεται πάνω από τα 600 εκατ. ευρώ. Μέχρι τα τέλη του έτους, θα έχουν υπογραφεί τα προσύμφωνα για το 70% του Vouliagmenis Mall και το 50% του Riviera Galleria.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα τραπεζικά δάνεια που έχει εξασφαλίσει η Lamda, της τάξεως των 550 εκατ. ευρώ, επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν κυρίως για τη χρηματοδότηση της κατασκευής των δύο εμπορικών κέντρων. Μάλιστα, για το 25% εξ αυτών (137,5 εκατ. ευρώ) έχουν συναφθεί συμφωνίες αντιστάθμισης επιτοκιακού κινδύνου, κάτι που σημαίνει ότι η συνολική έκθεση της Lamda στον κίνδυνο των υψηλότερων επιτοκίων και τις αυξήσεις του Euribor, αφορά 412,5 εκατ. ευρώ.

close menu