Προϊόντα-Υπηρεσίες

Laiki.eu: Η πρώτη online λαϊκή αγορά στην Ελλάδα

Τη δυνατότητα μέσω του υπολογιστή ή του κινητού να παραγγέλνουν – από συγκεκριμένους παραγωγούς – φρέσκα φρούτα και λαχανικά τα οποία βρίσκονται ακόμη στο αγρόκτημα και το χωράφι και να τα έχουν την επόμενη ημέρα στο τραπέζι τους δίνει στους καταναλωτές η laiki.eu, η πρώτη online λαϊκή αγορά στην Ελλάδα.

Πρόκειται για ένα online marketplace, που βασίζεται σε καινοτόμο ιδέα, όχι μόνο για τα ελληνικά δεδομένα αλλά και γενικότερα (δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο μ’ αυτή τη μορφή σε άλλη χώρα) καθώς και σε ένα καινοτόμο σύστημα logistics, που ανέπτυξε μια ελληνική startup.

Η ιδέα για μια online λαϊκή αγορά προέκυψε από την κυρίαρχη τάση της εποχής, τη στροφή στις on-line υπηρεσίες. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας μάλιστα αυτή η τάση ενισχύθηκε σημαντικά και τα e-shops των μεγάλων αλυσίδων σουπερμάρκετ αναδείχθηκαν ακόμη περισσότερο, την ώρα που οι μικροί παραγωγοί φρέσκων και νωπών προϊόντων δεν διέθεταν τους πόρους και τα μέσα για να «στήσουν» ηλεκτρονικά καταστήματα.

Αυτό το κενό ήρθε να καλύψει η laiki.eu που δημιουργήθηκε από μια ομάδα ανθρώπων που συνδυάζει το επιχειρηματικό πνεύμα και το επιστημονικό υπόβαθρο και οι οποίοι δημιούργησαν μια ηλεκτρονική πλατφόρμα (η φιλοσοφία της συμπυκνώνεται στη φράση «από το χωράφι στην πόρτα σας») για τους μικρούς παραγωγούς οργανώνοντας αποτελεσματικά τα logistics για τη συλλογή και διανομή των προϊόντων με πολύ χαμηλό κόστος, όπως λένε χαρακτηριστικά.

Το μοντέλο λειτουργίας της laiki.eu είναι διαφορετικό απ’ αυτό που ισχύει γενικότερα στην αγορά: αγορά προϊόντων από το λιανεμπόριο σε χονδρική τιμή και διατήρησή τους στις αποθήκες μέχρις ότου να διατεθούν στον καταναλωτή.

«Η laiki.eu λειτουργεί ως ένας αξιόπιστος συνδετικός κρίκος ανάμεσα στον παραγωγό/προμηθευτή και τον καταναλωτή, υιοθετώντας ένα μοντέλο που θυμίζει περισσότερο την Amazon», δηλώνει στο powergame.gr η διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας Χριστίνα Σαραντίδου τονίζοντας ότι «η σύγχρονη τεχνολογία και τα αποτελεσματικά logistics που έχει υιοθετήσει η laiki.eu επιτρέπουν σε παραγωγούς και προμηθευτές να πωλούν απευθείας στους καταναλωτές σε ανταγωνιστικές τιμές, μεγιστοποιώντας το όφελος και για τις δύο πλευρές».

Πέραν του ότι λείπουν οι μεσάζοντες, γεγονός που επιτρέπει τη συμπίεση του κόστους για τον καταναλωτή και, ταυτόχρονα, τη μεγιστοποίηση του κέρδους για τον παραγωγό, η κα Σαραντίδου αναδεικνύει ότι «τα προϊόντα φτάνουν στον πελάτη πραγματικά φρέσκα, λίγες μόλις ώρες μετά τη συγκομιδή τους», εξηγώντας ότι την ώρα της παραγγελίας τα προϊόντα βρίσκονται ακόμη στο χωράφι και το αγρόκτημα.

Πώς λειτουργεί η laiki.eu;

Οι παραγωγοί «ανεβάζουν» τα προϊόντα τους στους online πάγκους, καθορίζουν οι ίδιοι τις τιμές και ενημερώνουν τον καταναλωτή για την ποιότητα, το χωράφι, όπου καλλιεργήθηκαν τα φρούτα και τα λαχανικά, ή το αγρόκτημα, όπου εκτράφηκαν τα ζώα, όπως και άλλες σχετικές πληροφορίες. Η laiki.eu διασφαλίζει ότι οι πληροφορίες αυτές είναι αληθείς και ότι ο παραγωγός διαθέτει τις σχετικές πιστοποιήσεις.

Οι καταναλωτές περιηγούνται στην online λαϊκή αγορά και επιλέγουν τα προϊόντα που επιθυμούν, τα οποία αγοράζουν απευθείας από τον παραγωγό (η laiki.eu παρέχει μόνο τις υπηρεσίες μεταφοράς και διαχείρισης, δεν έχει την κυριότητα των προϊόντων). Μόλις ολοκληρώσουν την παραγγελία οι καταναλωτές (η πληρωμή είναι μία ανεξαρτήτως από πόσους παραγωγούς προέρχονται τα προϊόντα), οι παραγωγοί ενημερώνονται και προχωρούν στη συγκομιδή και τη συσκευασία των προϊόντων (νωρίς το πρωί της επόμενης ημέρας). Η laiki.eu παραλαμβάνει τα προϊόντα και, μέσω της πρωτοποριακής αποθήκης που διαθέτει στο Κορωπί, ενοποιεί τις παραγγελίες και τις παραδίδει στους καταναλωτές εντός 24 ωρών.

Με «έξυπνο» καρότσι και «έξυπνο» αυτοκίνητο

Η καινοτομία της laiki.eu στα logistics έγκειται στο «έξυπνο» καρότσι στην αποθήκη της εταιρείας, που επιτρέπει την ταυτόχρονη ομαδοποίηση 15 παραγγελιών. Το καρότσι υποδεικνύει στον αποθηκάριο ποιο είδος να επιλέξει, ανάλογα με το που βρίσκεται μέσα στην αποθήκη. Κάθε είδος σκανάρεται και τοποθετείται στο τελάρο του πελάτη.

Παράλληλα, το πρόγραμμα δρομολόγησης καθιστά το αυτοκίνητο «έξυπνο», δηλαδή υπολογίζει με έναν αλγόριθμο τεχνητής νοημοσύνης το βέλτιστο δρομολόγιο, ενώ «γνωρίζει» τις παραγγελίες που περιέχει, επικοινωνώντας με το κεντρικό πληροφοριακό σύστημα της εταιρείας.

Παράδοση την επόμενη ημέρα
Τα προϊόντα παραδίδονται στον καταναλωτή την επόμενη ημέρα από αυτή της παραγγελίας, στο διάστημα μεταξύ 13:00-21:00, την ώρα που εκείνος επιλέγει. Παραδόσεις γίνονται και το Σάββατο, μεταξύ 11:00-15:00 προς το παρόν. Επισημαίνεται ότι για παραδόσεις άνω των 40 ευρώ δεν υπάρχει επιβάρυνση για μεταφορικά για τον καταναλωτή. Για παραγγελίες χαμηλότερου ύψους, η επιβάρυνση είναι κλιμακωτή από 1-4 ευρώ (για παράδειγμα, για παραγγελίες από 30-40 ευρώ, το κόστος των μεταφορικών είναι 1 ευρώ).

Εκτός των οπωροκηπευτικών, στη laiki.eu οι καταναλωτές μπορούν να βρουν κρέατα, αλλαντικά, γαλακτοκομικά, τυριά, καθώς και μια μεγάλη ποικιλία (πάνω από 1.400 κωδικούς) τυποποιημένων προϊόντων από μικρές παραγωγικές μονάδες της Ελλάδας.

Η ανταπόκριση των καταναλωτών 

«Η laiki.eu αποτελεί ένα καινοτόμο concept, με αποτέλεσμα πολλοί καταναλωτές να χρειάζονται κάποιον χρόνο, για να αντιληφθούν ότι δεν αγοράζουν από τυπικό σουπερμάρκετ, αλλά από τους παραγωγούς απευθείας. Όταν γίνεται κατανοητό, η ανταπόκριση τους είναι ενθουσιώδης κι αγκαλιάζουν πλήρως το εγχείρημα», υπογραμμίζει η κα Σαραντίδου.

Παράλληλα, αναφέρει ότι «οι συνεργασίες της εταιρείας με παραγωγούς και προμηθευτές διευρύνονται διαρκώς, εμπλουτίζοντας τη γκάμα προϊόντων που διατίθενται μέσω του e-shop, έτσι ώστε η laiki.eu να προσφέρει στους πελάτες της φρέσκα και προσεκτικά επιλεγμένα ποιοτικά προϊόντα, γρήγορα και οικονομικά».

close menu