Διεθνή

Κρίση και άνοδος του δολαρίου “κούρεψαν” αξία 1 τρισ. δολαρίων από τις big tech

Σχεδόν 3 τρισ. δολάρια χρηματιστηριακής αξίας έχουν χάσει τον τελευταίο χρόνο οι μεγαλύτερες τεχνολογικές εταιρείες του πλανήτη, με τον δείκτη Nasdaq να καταγράφει απώλειες 33% από τον Νοέμβριο του 2021 που σημείωσε ιστορικό υψηλό. Το σημείο καμπής που βρίσκεται η παγκόσμια οικονομία σε συνδυασμό με την άνοδο του δολαρίου πλήττει τα έσοδα των αμερικανικών επιχειρήσεων, σε μία εποχή που η καταναλωτική ζήτηση υποχωρεί και η μείωση των εισοδημάτων έχει αρνητικό αντίκτυπο στις αγορές.

Σε αυτό το περιβάλλον, κλάδοι που θεωρούνται περισσότερο επισφαλείς, όπως ο τεχνολογικός, δέχονται πιέσεις. Με αυτόν τον τρόπο περιγράφουν οι αναλυτές την πτώση που καταγράφουν τελευταία οι μεγαλύτεροι τεχνολογικοί κολοσσοί, οι μετοχές των οποίων βρίσκονταν στη θέση του οδηγού σε όλα τα χρηματιστηριακά ράλι της τελευταίας πενταετίας.

Η εντυπωσιακή άνοδος των τεχνολογικών εταιρειών τα τελευταία χρόνια είχε ως αποτέλεσμα να επινοηθεί το ακρωνύμιο FAANG, το οποίο συνθέτουν οι μετοχές της Facebook (πλέον Meta), της Apple, της Amazon, της Netflix και της Google. Στη συνέχεια το ακρωνύμιο άλλαξε σε FAAMG, με τη Microsoft να αντικαθιστά τη Netflix, ενώ ο γνωστός αναλυτής Τζιμ Κρέιμερ πρότεινε μετά τη μετονομασία της Facebook σε Meta, το ακρωνύμιο ΜΑΜΑΑ (Meta, Apple, Microsoft, Amazon, Alphabet).

Οι μετοχές αυτές αποτέλεσαν τον βασικό πυλώνα που στήριξε το ξέφρενο ράλι του δείκτη Nasdaq της WallStreet, μαζί με την Tesla. Ο τεχνολογικός δείκτης εκτοξεύθηκε από το 2017 έως το 2021 με κέρδη 140% για να καταγράψει ιστορικό υψηλό στις 19 Νοεμβρίου 2021 στις 16.057 μονάδες. Από τότε, έχει ακολουθήσει έντονα πτωτική πορεία και έως σήμερα οι απώλειες από τα ιστορικά υψηλά διαμορφώνονται στο 33%, ενώ αν ληφθεί υπόψη και η πτώση της Tesla, τότε οι 7 αυτοί κολοσσοί έχουν χάσει σε αξία 3 τρισ. δολάρια.

Και πάλι όμως, η άνοδος στην πενταετία είναι της τάξης του 60%.Περίπου το τελευταίο δίμηνο, από τα μέσα Αυγούστου, οι ανησυχίες για τις τεχνολογικές εταιρείες έχουν επιστρέψει για τα καλά, με την Apple να υποχωρεί 16%, τη Microsoft να σημειώνει πτώση 22%, τη Google να καταγράφει απώλειες 23% και την Amazon να υποχωρεί κατά 21%.

Τα χειρότερα των προσδοκιών οικονομικά αποτελέσματα της Alphabet (μητρικής της Google), της Amazon και της Microsoft, επιδείνωσαν το κλίμα. Η Alphabet εμφάνισε χειρότερα αποτελέσματα από αυτά που περίμεναν οι αναλυτές τόσο σε επίπεδο πωλήσεων όσο και κερδών, ενώ παράλληλα σημείωσαν πτώση τα διαφημιστικά έσοδα του YouTube, γεγονός που έκανε τους επενδυτές να ανησυχούν για όλες τις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες που βασίζονται στις διαφημιστικές δαπάνες.

Παρόμοιο σκηνικό και για τη Microsoft, η οποία ενώ εμφάνισε καλύτερα από τις εκτιμήσεις αποτελέσματα σε έσοδα και κέρδη, είδε τα έσοδα από τις υπηρεσίες cloud να υποχωρούν περισσότερο από το αναμενόμενο, με τη διοίκηση της εταιρείας να προειδοποιεί ότι έρχονται δύσκολοι μήνες. Επίσης απογοητευτικές προβλέψεις για το επόμενο τρίμηνο έδωσε και η Amazon, η οποία εμφάνισε χειρότερα των προβλέψεων αποτελέσματα.

Γενικότερα, το κλίμα δεν είναι καλό στα χρηματιστήρια. Οι εξελίξεις με την ενεργειακή κρίση, τον πληθωρισμό και την παγκόσμια ύφεση που πολλοί προμηνύουν, διαμορφώνουν συνθήκες έντονης μεταβλητότητας και οι σχεδόν καθημερινές τρελές διακυμάνσεις στις αγορές δυσκολεύουν πάρα πολύ το trading.

TAGS:

close menu