Τοπική Αυτοδιοίκηση

Κώστας Μπακογιάννης: Θα μειώσουμε τα δημοτικά τέλη για νοικοκυριά και επιχειρήσεις 

Στη μείωση των δημοτικών τελών για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις της Αθήνας, η οποία ψηφίστηκε χθες από το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας, αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM. Όπως επισήμανε, πρόκειται για τη μεγαλύτερη ελάφρυνση των τελευταίων 15 ετών, αποτέλεσμα της συστηματικής προσπάθειας της τελευταίας τριετίας και αποτελεί έμπρακτη στήριξη των δημοτών, εν όψει του δύσκολου χειμώνα.

«Εμείς αυτή τη στιγμή βάζουμε μαχαίρι στα δημοτικά τέλη κατά 5% και αυτή είναι η μεγαλύτερη ελάφρυνση των τελευταίων 15 ετών. Ταυτόχρονα παρέχουμε μια σειρά από πρόνοιες για τους πολύτεκνους, τους τρίτεκνους, τους απόρους, τις μονογονεϊκές οικογένειες ή εκείνους που έχουν υψηλό ποσοστό αναπηρίας. […] Σήμερα αυτό που ουσιαστικά κάνουμε είναι να επιστρέψουμε στους δημότες μας τα οφέλη από την καλή πορεία του Δήμου. Σίγουρα δεν κάνουμε όσα θα θέλαμε, κάνουμε όμως όσα περισσότερα μπορούμε», σημείωσε ο κ. Μπακογιάννης. Απαντώντας σε ερώτηση εάν η μείωση των δημοτικών τελών, θα έχει επιπτώσεις στην παροχή των υπηρεσιών του δήμου, ήταν ξεκάθαρος:

«Η μείωση των τελών είναι η δική μας απάντηση στην ακρίβεια. Αυξάνουμε την αντοχή των νοικοκυριών στην ακρίβεια, και ταυτόχρονα διασφαλίζουμε ότι δεν πρόκειται να ξαναζήσουμε αυτό που ζήσαμε στο παρελθόν, όταν δεν είχαμε κάδους ή αποφρακτικά. Πλέον ο Δήμος Αθηναίων μπορεί να συνεχίσει να παρέχει τις υπηρεσίες, να τις ενισχύει και να τις εμπλουτίζει. Να κάνει όσο γίνεται περισσότερα με λιγότερα».

Ο Δήμαρχος Αθηναίων, ανέφερε ότι για να φτάσουμε στην οριζόντια μείωση του 5% προηγήθηκε συστηματική προσπάθεια τα προηγούμενα τρία χρόνια.

«Θα θυμάστε ότι μέσα στην πανδημία η περίφημη Moody’s αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα του Δήμου Αθηναίων. Αυτό ήταν σημαντικό, όχι γιατί ο δήμος ήθελε να πάρει κάποιο δάνειο. Η αναβάθμιση αυτή αποτελούσε έμπρακτη απόδειξη ότι στον δήμο λειτουργούμε με διαφάνεια, με αξιοπιστία, με σοβαρότητα και ότι έχουμε πετύχει χρηστή διαχείριση».

Το πρόγραμμα ηλεκτροφωτισμού 
Ο Δήμαρχος Αθηναίων αναφέρθηκε επίσης στο μεγάλο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης του δικτύου ηλεκτροφωτισμού της πρωτεύουσας που ξεκίνησε τη Δευτέρα το βράδυ με την τοποθέτηση των νέων φωτιστικών led στην Πατησίων. Συνολικά αντικαθίστανται 45.000 φωτιστικά. Σε ό,τι αφορά τον χριστουγεννιάτικο στολισμό της Αθήνας, διαβεβαίωσε ότι η γιορτινή ατμόσφαιρα θα επικρατήσει στο κέντρο, με έμφαση όμως στις 129 γειτονιές.

«Η πόλη ασφαλώς θα στολιστεί. Τα καλά νέα είναι ότι ήδη από πέρυσι και πρόπερσι έχουμε αντικαταστήσει όλα μας τα χριστουγεννιάτικα φωτιστικά με led. Αυτό σημαίνει ότι πετυχαίνουμε πολύ σημαντικές οικονομίες. Άλλωστε, τους στόχους εξοικονόμησης τους πετυχαίνουμε και από αλλού. Μην ξεχνάτε ότι ξεκινήσαμε χθες το βράδυ ένα πολύ μεγάλο έργο, αναβαθμίζοντας 45.000 ηλεκτροφωτιστικά σε όλη την πόλη με led. Αυτό σημαίνει οικονομίες 65%, αυτοματισμοί, επομένως περισσότερο φως. Ήμουν χθες στην Πατησίων στις 11 το βράδυ. Δεν μπορείτε να φανταστείτε τη διαφορά. Βλέπεις το πριν και το μετά και είναι πραγματικά εντυπωσιακό. Κυρίως, όμως, για τις γιορτές, γιατί όλοι το έχουμε ανάγκη νομίζω, όλοι θέλουμε λίγο χαμόγελο και λίγο να τονώσουμε την ψυχολογία μας, εμείς θα εστιάσουμε στις γειτονιές. Το κέντρο, βεβαίως, είναι σημαντικό. Είναι η «βιτρίνα» μας, είναι η είσοδος στην πόλη. Αλλά εξίσου σημαντικές είναι οι γειτονιές».

Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων ρωτήθηκε για το κυκλοφοριακό ζήτημα της Αθήνας και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Σε σχέση με την κυκλοφορία στην πόλη, συμμερίστηκε απόλυτα τη θέση ότι πρέπει να ενισχυθούν τα ΜΜΜ, θέτοντας και την παράμετρο επέκτασης του χρόνου λειτουργίας το μετρό ακόμη και στο πλαίσιο ασφάλειας των νέων ανθρώπων.

«Όλοι μιλάμε για την κυκλοφοριακή συμφόρηση, για το έμφραγμα το οποίο παθαίνει η Αθήνα καθημερινά. Πρακτικά ο μόνος τρόπος να το αντιμετωπίσουμε είναι να ενισχύσουμε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Γι’ αυτό γίνεται πάρα πολύ μεγάλη συζήτηση, αλλά δυστυχώς δεν έχουμε κάνει ακόμη τα αναγκαία βήματα. Ευτυχώς τα καλά νέα είναι ότι προχωράμε τώρα με την προμήθεια των λεωφορείων -τα πρώτα 250 καινούργια λεωφορεία θα βρίσκονται στους δρόμους της Αθήνας μέσα στο επόμενο εξάμηνο. Το Μετρό χρειάζεται ενίσχυση, ας μη μιλάμε μόνο για την γραμμή τέσσερα του Μετρό για την οποία δίνουμε τη μάχη μας σε όλη την πόλη, αλλά ας μιλήσουμε και για τις πρώτες τρεις γραμμές του Μετρό, κάθε πότε περνούν τα βαγόνια, ποια είναι η κατάσταση στα βαγόνια και όχι μόνο του Μετρό. Εγώ θα σας έλεγα και του Ηλεκτρικού. Είναι ντροπή σήμερα, αν μπείτε στον Ηλεκτρικό θα ντρέπεστε, λες και ζούμε σε τριτοκοσμική χώρα».

Σχετικά με την ανάγκη επέκτασης του ωραρίου στο Μετρό, τόνισε: «Το στηρίζω με όλες μου τις δυνάμεις μου, το έχω κάνει στο παρελθόν και θα συνεχίσω να το κάνω, όχι μόνο ως δήμαρχος αλλά και ως γονιός -κι εσείς πατέρας είστε και εγώ πατέρας είμαι. Χίλιες φορές να μπαίνουν τα παιδιά μας στο Μετρό παρά να μπαίνουν σε αυτοκίνητα στις 3 και στις 4 η ώρα τη νύχτα. Ένας λόγος παραπάνω για να αισθανόμαστε όλοι καλύτερα και να είναι τα παιδιά μας καλά, να πάρουμε την απόφαση και να προχωρήσουμε σε αυτήν την επέκταση. Άλλωστε νομίζω ότι αναλογικά το κόστος δεν είναι μεγάλο, είναι κάτι που πλέον τα οικονομικά μας το αντέχουν».

close menu