Δημόσια διοίκηση

Κώστας Μπακογιάννης: Η Αθήνα βρίσκεται στο στάδιο τριών μεταβάσεων

ρετανό αρχιτέκτονα Νόρμαν Φόστερ, συμμετείχε χθες στο δημαρχείο της Γλασκώβης, ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, στο πλαίσιο της Διάσκεψης COP26.

Ο κ. Μπακογιάννης είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τον Αμερικανό επιτετραμμένο για τον ρόλο των πόλεων και την ανάγκη ενίσχυσής τους, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι της κλιματικής αλλαγής. Σύμφωνα με όσα τόνισε ο Τζον Κέρι, οι πόλεις βρίσκονται στην «καρδιά» των πολιτικών εξελίξεων καθώς αποτελούν έναν από τους πιο δυνατούς πυλώνες της Δημοκρατίας.

Την εκδήλωση διοργάνωσε η Οικονομική Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για την Ευρώπη (UNECE) και η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από το πώς οι πόλεις μπορούν να γίνουν κλιματικά ανθεκτικές, καθώς επανέρχονται στην μετά-Covid περίοδο και πώς η πολιτική και η διπλωματία μπορούν να επιταχύνουν αυτή τη μεταβολή.

Ο δήμαρχος της Αθήνας, στο πλαίσιο της Διάσκεψης, συμμετείχε στην κεντρική εκδήλωση του Δικτύου Πόλεων C40, συζητώντας σε πάνελ με τον ομόλογο του της Στοκχόλμης, König Jerlmyr, για τον ρόλο των δήμων σε μία περίοδο πολλαπλών διεθνών κρίσεων και για τις πρωτοποριακές και συνεργατικές δράσεις που οι δήμοι οφείλουν να αναλάβουν. Ο κ. Μπακογιάννης, έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα πως οι πόλεις απαιτούν δεσμεύσεις, πράξεις και δράση και παρουσιάζοντας το σχέδιο της Αθήνας εξήγησε πως «κάθε απόφαση, μικρή ή μεγάλη, στην πορεία της ανασυγκρότησης των υποδομών και των υπηρεσιών της πόλης ύστερα από πολλά χρόνια κρίσης, λαμβάνεται με κριτήρια βιωσιμότητας και ανθεκτικότητας».

Ο κ. Μπακογιάννης τόνισε ότι στην εποχή των πολλαπλών κρίσεων αυτό που διαπιστώνεται είναι απροθυμία να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις και να προχωρήσουν δύσκολα εγχειρήματα, ωστόσο υπογράμμισε ότι «οι πιο δύσκολες αποφάσεις είναι αυτές για τις οποίες θα είμαστε περισσότερο υπερήφανοι σε μερικά χρόνια από σήμερα». Επίσης, αναφέρθηκε και στις μεγάλες πυρκαγιές που έπληξαν την Ελλάδα το περασμένο καλοκαίρι, επισημαίνοντας ότι αυτές δεν προέκυψαν στο «κενό», αλλά προηγήθηκαν πρώιμοι και παρατεταμένοι καύσωνες, που δημιούργησαν τις συνθήκες για τη μεγάλη καταστροφή που βίωσε η χώρα. Προβάλλοντας τα στατιστικά στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία στην Ελλάδα κάθε χρόνο 200 άνθρωποι χάνουν την ζωή τους από τον καύσωνα, έκανε ειδική αναφορά στην πρωτοποριακή κίνηση του Δήμου Αθηναίων να ορίσει πρώτος σε όλη την Ευρώπη, επικεφαλής για την αστική θέρμανση (Chief Heat Officer), τον περασμένο Ιούλιο.

«Η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης βρίσκεται στην “καρδιά” των ενεργειών, δράσεων και αποφάσεων της Αθήνας. Από τα πολύ μικρά μέχρι τα πιο μεγάλα: ξεκινώντας από την επιλογή των υλικών για τα νέα πεζοδρόμια, ώστε να αντιμετωπίζεται το φαινόμενο της αστικής θερμικής νησίδας, τη δημιουργία των pocket parks έως και τη Διπλή Ανάπλαση, τον Μεγάλο Περίπατο, την ενίσχυση των αστικών πνευμόνων της πόλης», είπε ο ίδιος.

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Μπακογιάννης επισήμανε ότι η Αθήνα βρίσκεται στο στάδιο τριών μεταβάσεων: Της ψηφιακής, πράσινης και κοινωνικής μετάβασης και ότι ο στόχος παραμένει σταθερός και αφορά την καταπολέμηση όλων των ανισοτήτων. «Η μεγαλύτερη πρόκληση βρίσκεται μέσα μας», τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων, επισημαίνοντας με έμφαση την απόσταση που υπάρχει ανάμεσα στις αποφάσεις και τις πρωτοβουλίες που λαμβάνονται σε κεντρικό επίπεδο και τα αιτήματα της κοινωνίας των πολιτών.

close menu