Προϊόντα-Υπηρεσίες

Κατά 9,4% υποχώρησαν οι πωλήσεις smartphones στην Ευρώπη το 1ο τρίμηνο του 2023

Στη «σκιά» της οικονομικής αβεβαιότητας και των πληθωριστικών πιέσεων κινείται η ευρωπαϊκή αγορά των smartphones. Το πρόσημο στην Ευρώπη ήταν αρνητικό το 1ο τρίμηνο του 2023, με την πτώση να είναι, ωστόσο, ηπιότερη έναντι αυτής σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι πωλήσεις smartphones στη Δυτική Ευρώπη, τους τρεις πρώτους μήνες του έτους, μειώθηκαν κατά 9,4%, σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα, που συνιστά τη μικρότερη πτώση από όλες τις επιμέρους αγορές του πλανήτη. Η ευρωπαϊκή αγορά smartphones βρέθηκε το 1ο τρίμηνο της χρήσης αντιμέτωπη με δυσμενείς παράγοντες, όπως η υποτονική ζήτηση, τα υψηλά αποθέματα, ο πληθωρισμός και οι μακροοικονομικές αβεβαιότητες.

Την ίδια στιγμή, οι καταναλωτές συνεχίζουν να δίνουν προτεραιότητα στα ταξίδια και την ψυχαγωγία έναντι των αγορών smartphones. “Ο κλάδος διέρχεται μια περίοδο εκκαθάρισης των αποθεμάτων. Οι παράγοντες της αγοράς παραμένουν προσεκτικοί, εφαρμόζοντας μια συντηρητική προσέγγιση έναντι των αποθεμάτων, προκειμένου να αποφύγουμε δυσάρεστες καταστάσεις”, αναφέρει η IDC.

Στην παγκόσμια αγορά, το πρόσημο ήταν αρνητικό κατά 14,6% το 1ο τρίμηνο του 2023, ενώ σε ανεπτυγμένες αγορές, όπως οι ΗΠΑ, η πτώση συγκρατήθηκε στο 11,5%, ενώ στην Κίνα η μείωση ήταν της τάξης του 12%. Στον αντίποδα, οι αναδυόμενες αγορές, όπως η APeJC, η CEE και η MEA σημείωσαν μεγαλύτερη πτώση της τάξης του 17-20%.

Παγκόσμια αγορά 

Παγκοσμίως, τους τρεις πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους πωλήθηκαν 268,6 εκατ. συσκευές, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία από το International Data Corporation (IDC), που περιέχονται στο “Worldwide Quarterly Mobile Phone Tracker”.

Αυτή η υποχώρηση σηματοδοτεί το έβδομο συνεχόμενο τρίμηνο πτώσης. Κι αν και είναι μεγαλύτερη από το 12,7% που είχε προβλεφθεί αρχικά, τα αποτελέσματα δεν προκαλούν έκπληξη στους αναλυτές. Εκτός απρόβλεπτων καταστάσεων, η IDC αναμένει ότι η αγορά θα περάσει σε θετικό έδαφος το 3ο τρίμηνο του 2023 και σε υγιή διψήφια ανάπτυξη μέχρι το τελευταίο τρίμηνο της χρήσης.

“Ενώ είμαστε αισιόδοξοι για την ανάκαμψη μέχρι το τέλος του έτους, έχουμε ακόμη 3-6 δύσκολους μήνες μπροστά μας. Όλοι οι κρίκοι της αλυσίδας αγωνιούν για το πότε ακριβώς θα αλλάξει η κατάσταση και θέλουν να είναι οι πρώτοι, που θα οδηγήσουν το κύμα της ανάκαμψης. Ωστόσο, είναι μια δύσκολη κατάσταση. Όποιος μπει πολύ νωρίς θα πνιγεί από το υπερβολικό απόθεμα”, αναφέρει η IDC.

close menu