Επιχειρήσεις

Κάμψη 5,1% στον κύκλο εργασιών της βιομηχανίας τον Σεπτέμβριο

Ετήσια μείωση 5,1% κατέγραψε ο κύκλος εργασιών των βιομηχανικών επιχειρήσεων τον Σεπτέμβριο του 2023, έναντι του αντίστοιχου μήνα του προηγούμενου έτους.

Συγκριτικά, τον αντίστοιχο περσινό μήνα, ο τζίρος της ελληνικής βιομηχανίας είχε καταγράψει αύξηση 23,7% σε ετήσια βάση, με φόντο και την πανδημική κρίση που επηρέαζε τα μεγέθη το 2021.

Σε μηνιαία βάση, δηλαδή έναντι του Αυγούστου 2023, τα έσοδα των βιομηχανικών επιχειρήσεων της χώρας παρουσίασαν αύξηση 10,3%.

Ο μέσος Γενικός Δείκτης του δωδεκαμήνου Οκτωβρίου 2022 – Σεπτεμβρίου 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δωδεκαμήνου Οκτωβρίου 2021 – Σεπτεμβρίου 2022, παρουσίασε αύξηση 1,2%, έναντι αύξησης 37,3% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων προηγούμενων δωδεκαμήνων.

Η μείωση σε ετήσια βάση προήλθε κυρίως από μια μείωση κατά 17,3% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Ορυχείων – Λατομείων, με σημαντικό τον ρόλο των κλάδων εξόρυξης άνθρακα και λιγνίτη – άντλησης αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου – υποστηρικτικών δραστηριοτήτων εξόρυξης, καθώς και εκείνου της εξόρυξης μεταλλούχων μεταλλευμάτων.

Μείωση κατά 5% κατέγραψε και ο δείκτης Κύκλου Εργασιών της Μεταποίησης. Στη μείωση αυτή συνέβαλαν κυρίως οι μεταβολές στους κλάδους παραγωγής βασικών μετάλλων, παραγωγής χημικών ουσιών και προϊόντων, κατασκευής ηλεκτρολογικού εξοπλισμού, χαρτοποιίας και κατασκευής χάρτινων προϊόντων.

close menu