Έρευνα & Καινοτομία

Καινοτομία και Τεχνολογία: Ανακοινώθηκαν οι Νικητές του 7ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Generation Next του Ιδρύματος Vodafone

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε ο 7ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Generation Next του Ιδρύματος Vodafone, του εκπαιδευτικού προγράμματος ανάπτυξης ψηφιακών δεξιοτήτων μέσω STEM, με ελεύθερη πρόσβαση για όλους και όλες στις νέες τεχνολογίες και την επιστήμη. Οι ομάδες που συμμετείχαν στον φετινό διαγωνισμό εκπροσώπησαν δημόσια σχολεία και εκπαιδευτικά ιδρύματα από διάφορες περιοχές της χώρας, ακόμα και τις πιο απομακρυσμένες, παρουσιάζοντας καινοτόμες προτάσεις για την επίλυση καθημερινών προβλημάτων και την άμεση εφαρμογή τους στην περιοχή τους, στους κατοίκους της αλλά και σε όλη την Ελλάδα.

Η πρώτη νικήτρια ομάδα που κέρδισε το συναρπαστικό ταξίδι στο CERN, για να συνεχίσει να εξερευνά τον κόσμο της επιστήμης και της τεχνολογίας είναι οι μαθητές Αίας Τάτσης (Β’ Λυκείου) και Ερμής Τάτσης (Γ’ Γυμνασίου) από το 1ο Πειραματικό Γυμνάσιο Σάμου, υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριάς τους, Κόντη Ευτυχίας. Με το project τους ‘Cycloid Healthcare from Above’, προτείνουν μία άμεση λύση για την παροχή πρώτων βοηθειών και τη μεταφορά φαρμάκων μέσω drone σε δυσπρόσιτες περιοχές του νησιού. Επίσης, το UAV είναι εξοπλισμένο με 5G Smartphone, το οποίο παρέχει τη δυνατότητα τηλεδιάσκεψης με ιατρικό προσωπικό, σε πραγματικό χρόνο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για την υλοποίηση του project, η ομάδα από την Σάμο πραγματοποίησε έρευνα και ήρθε σε επαφή με γιατρούς και διασώστες για την προσαρμογή του UAV για αποτελεσματικότερη χρήση σε κρίσιμες καταστάσεις και την ενδεχόμενη συνεργασία για την αξιοποίηση του UAV σε δράσεις διάσωσης. Επιπλέον, συνεργάστηκε και με τον Δήμο του νησιού, ο οποίος τους στήριξε εμπράκτως παρέχοντας οικονομική υποστήριξη, μέσω του σχολείου τους, για την υλοποίηση του project τους.

Τη δεύτερη νικήτρια θέση κατέκτησε η ομάδα Χαβατζόγλου Ιωάννη και Χήτου Θοδωρή, μαθητών Β’ Γυμνασίου, υπό την καθοδήγηση του καθηγητή τους, Άγγελου Καραφωτιά, από το Πρότυπο Γυμνάσιο Αναβρύτων Αττικής. Η ομάδα αποφάσισε πρότεινε μια λύση που να ενισχύει τη συμπερίληψη των ατόμων με αναπηρία στην κοινωνία μας και σχεδίασε και παρουσίασε έναν φορητό ρομποτικό διερμηνέα νοηματικής γλώσσας (σε μορφή χεριού). Ο ρομποτικός διερμηνέας, λόγω του απλού σχεδιασμού του, μπορεί να αξιοποιηθεί είτε ατομικά) είτε από εκπαιδευτικούς φορείς (π.χ. πανεπιστήμια) και φορείς που διοργανώνουν εκδηλώσεις, καθώς μπορεί να τοποθετείται επί σκηνής και να είναι ορατός από το κοινό.

Με την ίδια πίστη ότι η τεχνολογία μπορεί να κάνει τη διαφορά, η τρίτη νικήτρια ομάδα έστρεψε το ενδιαφέρον της προς το περιβάλλον. Συγκεκριμένα η Γεωργιάδου Έρικα (Β’ Λυκείου), ο Δεμενεόπουλος Θεόδωρος (Γ’ Λυκείου) και η Λιβέρα Μιχαέλα (Γ’ Λυκείου) από το 2ο Εργαστηριακό Κέντρο (ΕΚ) Αθηνών, με την καθοδήγηση του καθηγητή Αριστοτέλη Τσιατούχα παρουσίασαν το «Ecobot», ένα σύστημα ανακύκλωσης και μετατροπής πλαστικών μπουκαλιών PET σε νήμα για 3D εκτυπωτές.

Η ομάδα του 2ου ΕΚ Αθηνών συνεργάστηκε με τα συστεγαζόμενα σχολεία (1ο Γυμνάσιο Δάφνης και 2ο ΓΕΛ Δάφνης) για τα οποία κατασκεύασαν κάδους ανακύκλωσης μπουκαλιών καθώς και με τους μαθητές της Α’ Τάξης δημιουργώντας κάδους ανακύκλωσης που τοποθετήθηκαν στο γραφείο των καθηγητών και σε εργαστήρια.

Το σύστημα ανακύκλωσης πλαστικών μπουκαλιών PET εφαρμόστηκε με μεγάλη επιτυχία στο εργαστήριο 3D εκτυπώσεων της σχολικής μονάδας της ομάδας και συγκέντρωσε πολύ θετικές εντυπώσεις από μαθητές/τριες και εκπαιδευτικούς ενώ ο Δήμος Δάφνης – Υμηττού ενημερώθηκε για τη συνολική προσπάθεια.

Η Αλεξάνδρα Παπανικολάου, Υπεύθυνη του Ιδρύματος Vodafone δήλωσε σχετικά:

«Είμαστε περήφανοι για όλες τις συμμετέχουσες ομάδες του 7ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Generation Next που κατορθώνουν να δίνουν λύσεις σε σημαντικά προβλήματα της τοπικής τους κοινωνίας. Το Ίδρυμα Vodafone θα συνεχίσει να υποστηρίζει πρωτοβουλίες που προάγουν ένα καλύτερο μέλλον για όλους και ενθαρρύνουν μαθητές/μαθήτριες και καθηγητές/καθηγήτριες σε μια νέα εκπαιδευτική εμπειρία ανάπτυξης δεξιοτήτων STEM προσφέροντάς τους τη δυνατότητα να επιφέρουν σημαντικές αλλαγές στον τόπο τους μέσω της επιστήμης και της τεχνολογίας.»

Το Πρόγραμμα είναι μια πρωτοβουλία του Ιδρύματος Vodafone και υλοποιείται σε συνεργασία με τον Εκπαιδευτικό Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό SciCo – Επιστήμη Επικοινωνία και την ακαδημαϊκή συμβολή της Ελληνογερμανικής Αγωγής.

Περισσότερες πληροφορίες για τις νικητήριες ομάδες: Νικητές < Διαγωνισμός | Vodafone (vodafonegenerationnext.gr)

Μέχρι σήμερα, το Πρόγραμμα με επίκεντρο την ψηφιακή πλατφόρμα www.vodafonegenerationnext.gr, μετρά περισσότερους από 125.500 ωφελούμενους ενώ στο πλαίσιο του Πανελλήνιου Διαγωνισμού έχουν δημιουργηθεί 865 καινοτόμα projects μαθητών από 150 δήμους της χώρας.

close menu