Επιχειρήσεις

ΗΠΑ: Πρόστιμο άνω των 200 εκατ. δολαρίων στην Ericsson για υπόθεση διαφθοράς στο Ιράκ

Η σουηδική εταιρεία τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού Ericsson θα πληρώσει πρόστιμο 206,7 εκατομμυρίων δολαρίων στην αμερικανική δικαιοσύνη για να διευθετήσει μια υπόθεση διαφθοράς που συνδέεται με τη τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ.

«Η Ericsson θα πληρώσει πρόστιμο 206.728.848 δολαρίων» (195 εκατ. ευρώ), ανέφερε ο όμιλος σε ανακοίνωση την οποία εξέδωσε το βράδυ της Πέμπτης.

Με τη διευθέτηση αυτή κλείνει η συμφωνία που συνήφθη το Δεκέμβριο 2019, στο πλαίσιο της οποίας ο όμιλος έχει ήδη πληρώσει ένα δισεκατομμύριο δολάρια στην αμερικανική δικαιοσύνη για να κλείσει διώξεις για διαφθορά σε πέντε άλλες χώρες (Τζιμπουτί, Κίνα, Βιετνάμ, Ινδονησία και Κουβέιτ).

Η συμφωνία που συνήφθη τώρα, αφορά στο γεγονός ότι η Ericsson δεν είχε κοινοποιήσει στην αμερικανική δικαιοσύνη, η παγκόσμια δικαιοδοσία της οποίας σε πολυάριθμους τομείς της επιτρέπει διώξεις εναντίον πολλών ξένων ομίλων, τα αποτελέσματα μιας εσωτερικής έρευνας σχετικά με φερόμενες δωροδοκίες. «Η απόφαση αυτή είναι μια βάναυση υπενθύμιση μιας ιστορικά κακής διαγωγής. Έχουμε αντλήσει τα διδάγματα απ’ αυτό και είμαστε δεσμευμένοι σε ένα σημαντικό ταξίδι για να αλλάξουμε την κουλτούρα μας», διαβεβαίωσε σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής του ομίλου Μπέργε Έκχολμ.

Από την εσωτερική έρευνα προέκυψαν κυρίως ύποπτες πληρωμές για οδικές μεταφορές σε ζώνες ελεγχόμενες από την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, οι οποίες πιστεύεται πως κατέληξαν στις τσέπες της τζιχαντιστικής οργάνωσης, όταν αυτή ήλεγχε ένα τμήμα του ιρακινού εδάφους.

Η Ericsson είχε ήδη παραδεχθεί «μια απαράδεκτη συμπεριφορά» και διαβεβαιώσει πως αναλαμβάνει δράση κατά της διαφθοράς.

Αυτή η ιρακινή υπόθεση, η οποία έχει φέρει σε δύσκολη θέση τον όμιλο από το 2022, αποτελεί επίσης αντικείμενο έρευνας στη Σουηδία.

close menu