Οικονομία

ΙΟΒΕ: Ανάπτυξη 2,4% και επενδυτική βαθμίδα το 2023

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του ΙΟΒΕ, καθηγητή Νίκο Βέττα, τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας απορροφούν τις επιπτώσεις από την αύξηση του κόστους δανεισμού που προκαλούν τα υψηλά επιτόκια

Στο 2,4% εκτιμά ότι θα διαμορφωθεί η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομιίας το 2023 το ΙΟΒΕ στην τριμηνιαία έκθεσή του Ανάπτυξη, κάνοντας λόγο για μια «θετική δυναμική» μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, ενώ παράλληλα αναμένει περαιτέρω συρρίκνωση του πληθωρισμού στο 4,3%.

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του ΙΟΒΕ, καθηγητή Νίκο Βέττα, τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας απορροφούν τις επιπτώσεις από την αύξηση του κόστους δανεισμού που προκαλούν τα υψηλά επιτόκια.

Στην έκθεση υπογραμμίζεται ότι η επίτευξη επενδυτικής βαθμίδας μέχρι τα τέλη του 2023 θα δώσει ώθηση σε σειρά επενδύσεων από ξένα funds, με σημαντικές τοποθετήσεις σε ελληνικές μετοχές και επιχειρήσεις. Στην κατεύθυνση αυτή, το ΙΟΒΕ προβλέπει επίσης αύξηση των εξαγωγών κατά 4,5%, αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 1,8% και αύξηση της δημόσιας κατανάλωσης κατά 0,6%.

Ωστόσο, αναφέρεται και σε σειρά προκλήσεων που έχει μπροστά της η κυβέρνηση, όπως η απεξάρτηση της χώρας από τα ορυκτά καύσιμα, η παράλληλη ενίσχυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και η περαιτέρω αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, όπου ειδική αναφορά γίνεται στο «αγκάθι» του δομικού πληθωρισμού.

Χαρακτηρίζεται «εφικτό» το σενάριο για τον στόχο της μέσης ετήσια ανάπτυξης στο 3% που έχει τεθεί από την κυβέρνηση, υπό την προϋπόθεση της συνέχισης επενδύσεων και κομβικών μεταρρυθμίσεων.

Το ΙΟΒΕ αναμένει αύξηση 4% στις επενδύσεις, με τον κ. Βέττα να τονίζει ότι η προσέλκυση κεφαλαίων από το εξωτερικό θα βοηθήσει στην κατεύθυνση του brain gain ώστε να επιστρέψει στη χώρα το ειδικά καταρτισμένο προσωπικό που έφυγε στο εξωτερικό την περίοδο της κρίσης.

Θετική είναι και η γνώμη για την αύξηση των μισθών κατά 25% σε ορίζοντα τετραετίας για την οποία δεσμεύθηκε προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Τονίζεται όμως ότι υπάρχουν  συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όπως η αύξηση της παραγωγικότητας και των πραγματικών δυνατοτήτων της ελληνικής οικονομίας.

Ειδική μνεία γίνεται και στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής για την αύξηση των δημοσίων εσόδων, με  εντατικούς ελέγχους και αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών με παροχή θετικών κινήτρων για τους φορολογούμενους.

close menu