Οικονομία

ΙΟΒΕ: Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές ξεπέρασαν τα μετρητά – Στα 50 δισ. ευρώ ο τζίρος για το 2022

Για το 2023 εκτιμάται ότι η τάση θα διατηρηθεί, όχι , όμως με υψηλά ποσοστά, καθώς θα είναι αρκετά βραδύτερη η ανάπτυξη της οικονομίας

Κατά 12 φορές πιo πάνω σε αριθμό και κατά 5 φορές σε αξία ανήλθαν οι ηλεκτρονικές πληρωμές μέσω τραπεζικών καρτών (χρεωστικών, πιστωτικών, προπληρωμένων) στην Ελλάδα το 2022 έναντι του 2015. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα που προκύπτει από τη μελέτη του ΙΟΒΕ, με θέμα «Ηλεκτρονικές πληρωμές στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της πανδημίας», η οποία παρουσιάστηκε τη Δευτέρα σε εκπροσώπους του Τύπου.

Σύμφωνα με τον κ. Νίκο Βέττα, γενικό διευθυντή του ΙΟΒΕ, στόχος της μελέτης είναι η καταγραφή των τάσεων στους τρόπους πληρωμής των Ελλήνων καταναλωτών, μέσα από διαφορετικές κρίσεις αλλά και από ημερομηνίες – ορόσημα, όπως για παράδειγμα η επιβολή των capital controls, η εφαρμογή κινήτρων για χρήση καρτών ως μέσον συναλλαγών.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία της μελέτης, ο αριθμός των συναλλαγών με κάρτες έχει εκτοξευθεί και με βάση τα προσωρινά δεδομένα για το 2022 ανήλθε σε 50 δισ. ευρώ.

Άλλο ένα σημαντικό στοιχείο, ενδεικτικό της αυξητικής τάσης των πληρωμών χωρίς χρήση μετρητών είναι ότι για πρώτη φορά οι ηλεκτρονικές συναλλαγές έχουν υπερβεί τις συναλλαγές με μετρητά και τις αναλήψεις από ΑΤΜ.

Σε ό,τι αφορά την αξία της μέσης συναλλαγής, έχει μειωθεί και από 100 ευρώ και άνω που ήταν διαμορφώνεται σε 30 ευρώ, περίπου.

Σύμφωνα με τον κ. Βέττα, οι πέντε επικρατέστεροι λόγοι που επηρέασαν την ανοδική τάση των ηλεκτρονικών συναλλαγών τα τελευταία χρόνια είναι:

Κεφαλαιακοί περιορισμοί 2015 (capital controls)
Μακροοικονομικές τάσεις
Μέτρα πολιτικής με έμφαση σε οριζόντια αντικίνητρα για χρήση μετρητών
Μέτρα πολιτικής με έμφαση σε στοχευμένα θετικά κίνητρα για ηλεκτρονικές πληρωμές
COVID 19 και μέτρα αντιμετώπισης.

Έσοδα ΦΠΑ

Μια άλλη παράμετρος που τονίστηκε ιδιαίτερα και από τον κ. Γιώργο Γατόπουλο, επικεφαλής Τμήματος Διεθνών Μακροοικονομικών & Χρηματοοικονομικών που παρουσίασε τις λεπτομέρειες της έρευνας ήταν και αυτή της πορείας των δημοσίων εσόδων και κυρίως των εσόδων από ΦΠΑ.

Όπως επισημάνθηκε το κενό εσόδων από ΦΠΑ και η χρήση ηλεκτρονικών συναλλαγών συσχετίζονται. Όσο αυξάνεται η χρήση ηλεκτρονικών πληρωμών μικραίνει το κενό του ΦΠΑ.

Ακόμη, σε ό,τι αφορά την ταχύτητα διάδοσης της χρήσης καρτών, για το 2022 η χρήση βρίσκεται στο 26,4% έναντι 18% το 2019, σε ότι αφορά τον τομέα του λιανικού εμπορίου. Αυτό οφείλεται στην ανοδική πορεία για όλους τύπους καρτών αλλά και στις αυξημένες online συναλλαγές.

Για το 2023 εκτιμάται ότι η τάση θα διατηρηθεί, όχι , όμως με υψηλά ποσοστά, καθώς θα είναι αρκετά βραδύτερη η ανάπτυξη της οικονομίας.

Παράλληλα, είναι σημαντικό να κατανοήσουν οι καταναλωτές ότι η χρήση κάρτας αλλά και η αποφυγή έκνομων συναλλαγών που δεν περιλαμβάνουν ΦΠΑ συντελεί σημαντικά στον εξορθολογισμό των φορολογικών εσόδων. Είναι σημαντικό, τονίστηκε, να υπάρχει αύξηση φορολογικών εσόδων χωρίς να αυξάνονται οι φορολογικοί συντελεστές.

close menu