Κοινωνική δράση

Η WITSA επικροτεί τους «κρυφούς ήρωες πληροφορικής» της Ουκρανίας και καλεί σε υποστήριξη την βιομηχανία ΤΠΕ

Η Παγκόσμια Συμμαχία Καινοτομίας, Τεχνολογίας και Υπηρεσιών (WITSA) και η Ένωση IT Ukraine συντάχθηκαν με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες και την έκκληση του στον πρόεδρο Πούτιν να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία. « Τέτοια μονομερή μέτρα έρχονται σε άμεση αντίθεση με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος ορίζει ότι όλα τα μέλη πρέπει να απέχουν στις διεθνείς τους σχέσεις από την απειλή ή τη χρήση βίας κατά της εδαφικής ακεραιότητας ή της πολιτικής ανεξαρτησίας οποιουδήποτε κράτους ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο που δεν συνάδει με τους σκοπούς των Ηνωμένων Εθνών», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της WITSA, δρ Τζιμ Πόισαντ.

Ως οργανισμός αφιερωμένος στην ειρήνη και την ευημερία και την εκπλήρωση της ψηφιακής υπόσχεσης προς όλους ενισχύοντας το διεθνές εμπόριο και το κράτος δικαίου για σχεδόν 50 χρόνια, στεκόμαστε δίπλα στον αθώο λαό της Ουκρανίας σε αυτές τις δύσκολες στιγμές και ενθαρρύνουμε την παγκόσμια κοινότητα να κάνει το ίδιο είπε ο Πρόεδρος της WITSA κ. Γιάννης Σύρρος. «Παρακαλούμε τον Πρόεδρο Πούτιν να αποσύρει αμέσως τα όπλα του και να εργαστεί για την αποκατάσταση ενός μονοπατιού διαλόγου και διαπραγματεύσεων για να σώσει τον λαό της Ουκρανίας από τη μάστιγα του πολέμου», συνέχισε ο κ. Σύρρος.

Τα τελευταία χρόνια, η Ουκρανία έχει κάνει μεγάλα βήματα για να γίνει ένα ψηφιακό έθνος, με φιλόδοξο στόχο να μετατραπεί σε ένα μεγάλο ευρωπαϊκό κόμβο πληροφορικής. Παρόλο που η Ουκρανία έχει εμπλακεί σε έναν διαρκή πόλεμο με τη Ρωσία από το 2014, η ουκρανική βιομηχανία πληροφορικής γνώρισε ταχεία ανάπτυξη 36% και ο κλάδος γνώρισε σημαντική εισροή νέων ταλέντων. Τα προϊόντα και οι υπηρεσίες πληροφορικής είναι πλέον μία από τις βασικές εξαγωγικές βιομηχανίες της Ουκρανίας και, τα τελευταία τρία χρόνια, η βιομηχανία έχει υπερδιπλασιάσει τις εξαγωγές της και έχει ενισχύσει το εργατικό της δυναμικό κατά περισσότερο από 50%. Πολλές εφαρμογές, προγράμματα και υπηρεσίες παράγονται από ουκρανικές εταιρείες και οι πολίτες σε όλο τον κόσμο βασίζονται στο ταλέντο και την τεχνογνωσία της Ουκρανίας καθημερινά. Ο τεχνολογικός τομέας της Ουκρανίας  αυξήθηκε κατά 20% το 2020 και τροφοδοτείται από μια παράδοση τεχνικής εκπαίδευσης και μια πρόσφατη έκρηξη στην εξωτερική ανάθεση από πιο ακριβές χώρες.

“Έχοντας ήδη αξιόπιστη συνεργασία με την WITSA εκ των προτέρων, είμαστε στην ευχάριστη θέση να συνεργαστούμε ξανά, αυτή τη φορά για να παρέχουμε υποστήριξη στην Ουκρανία σε αυτή τη δύσκολη ώρα. Επί του παρόντος, η τεχνολογία στην Ουκρανία επιδεικνύει την ανθεκτικότητά της και εξακολουθεί να διατηρεί τις δυνατότητές της. Ο τρόπος με τον οποίο οι ουκρανικές επιχειρήσεις πληροφορικής αντέχουν υπό τις συνθήκες πολέμου είναι πολύ ενθαρρυντικός και είμαι βέβαιος ότι μαζί με τους εκπροσώπους της παγκόσμιας αγοράς τεχνολογίας θα έχουμε αρκετή δύναμη και κίνητρο για να ανταποκριθούμε στις σημερινές προκλήσεις και να το κάνουμε αυτό με αξιοπρέπεια», δήλωσε ο Konstantin Vasuk, Εκτελεστικός Διευθυντής της Ένωσης IT Ukraine.

Είναι επιτακτική ανάγκη ο παγκόσμιος τομέας ΤΠΕ να υποστηρίξει την Ουκρανία διατηρώντας τις επιχειρηματικές δραστηριότητες και να επενδύσει περαιτέρω και να βοηθήσει στην οικοδόμηση και διατήρηση του αναπτυσσόμενου τεχνολογικού τομέα στη δεύτερη μεγαλύτερη χώρα της Ευρώπης. Ειδικότερα, οι εταιρείες που αναζητούν παρόχους για τα έργα τους, καθώς και εκείνες που έχουν εκποιήσει ή αναστείλει τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να επενδύσουν και να βρουν συνεργάτες στον ουκρανικό τεχνολογικό τομέα. Υποστηρίζοντας την Ουκρανία κατά τη διάρκεια του πολέμου, οι πελάτες θα συνεχίσουν να λαμβάνουν τα επιθυμητά προϊόντα και αποτελέσματα.

Η WITSA και η Ένωση IT Ukraine ενθαρρύνουν σθεναρά όλες τις εταιρείες τεχνολογίας να αξιολογούν τις επιπτώσεις των επιχειρηματικών τους αποφάσεων στα ανθρώπινα δικαιώματα σύμφωνα με τις  Κατευθυντήριες Αρχές του ΟΗΕ για τις Επιχειρήσεις και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Ως εκ τούτου, στη WITSA ενθαρρύνουμε σθεναρά άτομα από την παγκόσμια βιομηχανία τεχνολογίας να εξετάσουν το ενδεχόμενο να υποστηρίξουν την Ουκρανία μέσω της παγκόσμιας πρωτοβουλίας #StandwithUkraine. Η ΜΚΟ Techiia Foundation, επαληθευμένη από την IT Ukraine Association, εντάχθηκε στην παγκόσμια πρωτοβουλία #StandwithUkraine. Η ιδέα είναι να επιτραπεί σε δημόσια πρόσωπα και επιχειρηματίες να εκφράσουν την υποστήριξή τους στους Ουκρανούς μέσω βίντεο που καταγράφηκε στο WePlay Arena LA, το οποίο είναι μοναδικά διακοσμημένο ως πλατφόρμα για την πρωτοβουλία #StandwithUkraine. Ο Πρέσβης και Γενικός Πρόξενος του Βελγίου Gunther Sleeuwagen, οι επιχειρηματίες πληροφορικής Andrei Komarovsky και Ivan Agapchev, ο σκηνοθέτης, ο σεναριογράφος και ο παραγωγός Roland Emmerich έχουν ήδη ενταχθεί στο έργο. Η IT Ukraine Association καλεί τους επιχειρηματίες,  που θα ήθελαν για εμφάνιση στα επόμενα βίντεο – ζωντανά από την αρένα στο Λος Άντζελες (ΗΠΑ) ή διαδικτυακά, μεταδίδοντας το βίντεο στις οθόνες.

close menu