Το Κέντρο Αειφορίας (CSE) παρουσίασε την 12η ετήσια έρευνά του για το 2025, η οποία εξετάζει την εφαρμογή των κριτηρίων ESG (Περιβαλλοντικά, Κοινωνικά και Διακυβέρνησης) στις ελληνικές επιχειρήσεις. Τα αποτελέσματα της έρευνας, που βασίστηκαν σε 160 ελληνικές εταιρείες με Εκθέσεις Βιώσιμης Ανάπτυξης, θα παρουσιαστούν στην Αθήνα στις 2-3 Απριλίου, στο πλαίσιο του Διεθνούς Προγράμματος Πιστοποίησης Στελεχών Βιώσιμης Ανάπτυξης.
Τα ESG Πρότυπα που Κυριαρχούν
Σύμφωνα με την έρευνα, η πλειονότητα των ελληνικών επιχειρήσεων επιλέγει διεθνώς αναγνωρισμένα πρότυπα για τη δημοσίευση των εκθέσεών τους:
- 94% χρησιμοποιούν το GRI (Global Reporting Initiative).
- 89% ευθυγραμμίζονται με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ (UN SDGs).
Η υιοθέτηση αυτών των προτύπων ενισχύει τη διαφάνεια και τη συγκρισιμότητα των πρακτικών ESG στην Ελλάδα.
Οι Κλάδοι με τη Μεγαλύτερη Υιοθέτηση ESG
Οι αυτόνομες Εκθέσεις Βιώσιμης Ανάπτυξης κερδίζουν έδαφος έναντι των ενσωματωμένων στις Οικονομικές Εκθέσεις, γεγονός που δείχνει τη σημασία που δίνουν οι επιχειρήσεις στη δημοσιοποίησή τους.
Οι τομείς με τις περισσότερες εκθέσεις βιωσιμότητας είναι:
Υπηρεσίες Μεταφορών
Βιομηχανία (Είδη Διατροφής)
Ενέργεια & Υδάτινοι Πόροι
Οι Πρωτοπόροι και οι Ουραγοί του ESG
Οι 5 κορυφαίες εταιρείες, που πετυχαίνουν υψηλές επιδόσεις σε ESG Ratings και παράλληλα αύξηση κερδοφορίας, προέρχονται από τους κλάδους:
Βιομηχανία Μη Μεταλλικών Ορυκτών
Ενέργεια & Υδάτινοι Πόροι
Αντίθετα, το λιανικό εμπόριο και τα τυχερά παιχνίδια εμφανίζουν χαμηλά επίπεδα υιοθέτησης ESG κριτηρίων, γεγονός που τους θέτει ενώπιον της πρόκλησης να προσαρμοστούν στις νέες απαιτήσεις.
Τι Χρειάζεται Βελτίωση
Η σταδιακή προσαρμογή στο CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) δείχνει πρόοδο, αλλά απαιτεί ταχύτερα βήματα.
Μόλις το 32% των εταιρειών εξασφαλίζει εξωτερική διασφάλιση στις Εκθέσεις Βιωσιμότητας, κάτι που επηρεάζει τη διαφάνεια και την αξιοπιστία τους.
Η έρευνα του CSE αποτελεί έναν πολύτιμο οδηγό για τις ελληνικές επιχειρήσεις, βοηθώντας τες να ενισχύσουν τη στρατηγική τους και να προσαρμοστούν στις διεθνείς απαιτήσεις βιωσιμότητας.