Τηλεπικοινωνίες

Η Nova αναγγέλλει επενδύσεις 2 δισ. ευρώ στα δίκτυα Οπτικών Ινών

Πριν καλά καλά ξεκινήσει η φθινοπωρινή περίοδος η Nova αιφνιδιάζει με κίνηση-ματ την αγορά τηλεπικοινωνιών με επενδύσεις 2 δισ. ευρώ σε δίκτυα οπτικών ινών.

Στο μέγαρο Μαξίμου θα πραγματοποιηθεί η αναγγελία της επένδυσης της Nova, ύψους 2 δισ. ευρώ, με την παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, του υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη, του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, συναρμοδίων υπουργών, αναπληρωτών και υφυπουργών, του Νίκου Σταθόπουλου, επικεφαλής της BC Partners, της Victoriya Boklag, διευθύνουσας συμβούλου του Ομίλου United και του Παναγιώτη Γεωργιόπουλου, διευθύνοντα συμβούλου της Nova.

Αν και η επένδυση είχε γνωστοποιηθεί προ καιρού, το ύψος της, που γίνεται μερικά εικοσιτετράωρα πριν τα εγκαίνια της ΔΕΘ, αιφνιδίασε την αγορά τηλεπικοινωνιών. Η κίνηση αυτή επιβεβαιώνει αρχικά το θετικό επενδυτικό κλίμα που επικρατεί, με έμφαση στους τομείς των ψηφιακών τεχνολογιών, τις αισιόδοξες επιχειρηματικές προοπτικές τόσο στις τηλεπικοινωνίες, στην πληροφορική, όσο και στην ψηφιακή ψυχαγωγία. Οι προοπτικές αυτές αναδείχθηκαν με έμφαση από την απόφαση του Νίκου Σταθόπουλου και της BC Partners να εξαγοράσουν αρχικά την Forthnet, να την αποσύρουν από το Χρηματιστήριο, εξαγορά την οποία επιδίωκαν πολλοί «μνηστήρες» τα τελευταία πέντε χρόνια, ενώ στη συνέχεια έγινε η εξαγορά της WIND. Με τις κινήσεις αυτές δημιουργήθηκε ο δεύτερος μεγαλύτερος πόλος στις ελληνικές τηλεπικοινωνίες μετά τον Όμιλο ΟΤΕ, ενώ τον Νοέμβριο αναμένεται η εκκίνηση του ενοποιημένου σχήματος της Nova μετά την απόσυρση της επωνυμίας «WIND».

Οι επενδύσεις σε οπτικές ίνες

Η ανακοίνωση της μεγάλης επένδυσης της Nova έγινε με την παρουσία του Κυριάκου Πιερρακάκη, υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ο οποίος έχει δώσει μεγάλο βάρος στις επενδύσεις οπτικών ινών, καθώς αυτό είναι η «αχίλλειος πτέρνα» στο στρατηγικό σχέδιο της χώρας για να συγκλίνουμε με τον μέσο ευρωπαϊκό μέσο όρο στην ψηφιακή οικονομία. Σε αυτή την πορεία η οποία ναι μεν είναι μεγάλη, αλλά μέχρι το 2025 θα έχει φτάσει σε ικανοποιητικά επίπεδα ολοκλήρωσης, έχει ταχθεί και ο Νίκος Σταθόπουλος της BC Partners, ο οποίος από την εκκίνηση των ψηφιακών επενδύσεων στην Ελλάδα έχει αποδείξει εμπράκτως την προσήλωσή του στις επενδύσεις οπτικών ινών.

Σύμφωνα με τον Παναγιώτη Γεωργιόπουλο, οι επενδύσεις σε δίκτυα οπτικών ινών θα δώσουν νέα αναπτυξιακή προοπτική στη Nova, τόσο για ταχύτερες ευρυζωνικές υπηρεσίες, στους τομείς της διαδικτυακής και τηλεοπτικής ψυχαγωγίας, όσο και στην πλήρη αποδέσμευση της εταιρείας από δίκτυα τρίτων, τα οποία ήταν μέχρι πρόσφατα ανασταλτικός παράγοντας στην ανάπτυξη της εταιρείας. Με την ανάπτυξη των νέων δικτύων οπτικών ινών η Nova αποκτά ισχυρά αναπτυξιακά πλεονεκτήματα, καθώς έχει πλέον τη δυνατότητα να προχωρήσει σε σειρά νέων ανταγωνιστικών υπηρεσιών στον τομέα της ευρυζωνικότητας και των υπηρεσιών ψυχαγωγίας.

close menu